Времето е за долна ферментация (лагерни бири)

Модератор: Martin

Времето е за долна ферментация (лагерни бири)

Мнениеот victoryvt » 30 Яну 2013, 16:14

Как е, някой прави ли лагерни бири в момента ?
В моя гараж е около 6-7гр. целодневно и в момента един бохемиан лагер си лагерува в бутилките вече.
Забелязвам че извънредно бавно се вдървяват, но няма да ги притеснявам.
Това ми е и първата с долна ферментация всъщност. Сега в мазето на 14-15гр. ферментира втората ...
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Времето е за долна ферментация (лагерни бири)

Мнениеот hellreiser » 30 Яну 2013, 17:38

Миналата година правих, ама бавно става и резултата не беше кой знае колко различен, само дето се чака повече, дрождите доста по скъпи. Иначе има условия за сега.
hellreiser
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:34
Местоположение: Plovdiv

Re: Времето е за долна ферментация (лагерни бири)

Мнениеот cervesa » 30 Яну 2013, 19:39

След падането на температурите ,вече правя 3-та варка-пилзен :малц Вайерман Пилзенер,дрожди Saflage,1 седмица на 15С,след това три седмици на около 1 до 5С.Много добре се получават.Последния път повишаването на температурите подействаха като диацетилна пауза.Това си е и стандартно времетраене (21 дни) за лагер,който не е в цилиндрично-коничен ферментор.В кеговете,резултатът е в пъти по-добър отколкото в PET бутилките.След като го закача на разливната инсталация,се карбонизира допълнително, а след 2-я ден е кристално бистра.
Използвайте ниските температури и пробвайте!
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Времето е за долна ферментация (лагерни бири)

Мнениеот victoryvt » 13 Мар 2013, 11:57

Реален тест на нискотемпературните ферментационни способности на дрождите Нотингам :

nothingam-7-2-gr.jpg
Нотингам дрожди ферментират и на 7-8 гр. Целзий, правейки почти лагерна бира.


Ферментацията започна на 15-16 гр. и почти по цял ден е на толкова, но последната нощ температурата падна под 10 и въпреки това дрождите бачкат - макар и съвсем бавно.
Смятам да продължа да ги ползвам вместо лагерни, стига да има нужните температури навън.
За напред ще подготвя някакво охлаждане на ферментора с елементи на Пелтие и терморегулатор.
А може и хладилник.

Бирата на снимката е само от светъл български малц и е охмелена с Халертау, предвиждам и сухо охмеляване по време на вторичната ферментация.
Накрая за бутилирането ще изпробвам и един трик за избистряне :)
Ако проработи - ще го споделя.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Времето е за долна ферментация (лагерни бири)

Мнениеот victoryvt » 23 Мар 2013, 00:04

Колеги,
с риск да бъда осъден като родоотстъпник, като еретик и т.н. :)
Бих желал да съобщя, че втори лагер имам за пиене и много ми харесва !
Пу , пу, да не му е уруки.
Кристално бистра бира, независимо от проблемите при прецеждането, които имах - не поради незнание,а поради сменени дискове на електрическата ми мелачка - мелеше 2 кг.малц за 2 мин. ,но насичаше и люпите им.
Дрождите с долна ферментация са забележителни труженици.
Дори и при температури около 12-15 гр.
Падат в утайка като прах, а не като лепкава дъвка както са Нотингама или Safale S04 на Fermentis.
И въпреки това бирата става бистра като ... (котешка пикня - цитирам колегата пивовар от Германия със странния никнейм /I_Vsichki_Goli/ )
На вкус е ... ми супер - типична светла бира,но не това което ни сервират от фабриките - вода, хмел и разреден концентрат.
Истинска Бохемска Лагерна бира !
И още нещо, охмеляването с ароматичен хмел само дава чудни резултати - пиеш, горчи и въпреки това ти е едно приятно хем сладко, хем горчиво.
Несведущите ми роднини по пряка линия веднага казаха "Улиии, туй много хубаво бе !"

Колеги, налага се да преразгледаме отношението си към лагерите ...
Аз ще го направя със сигурност, макар и да идват топлите сезони.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Времето е за долна ферментация (лагерни бири)

Мнениеот dandilov » 24 Ное 2013, 22:25

Вчера и аз направих първата си лагерна бира.
3.3 кг. Pilsner
0.25 кг. Caraamber
Хмел - Жатец (20гр./50 мин.; 16 гр./30мин.; 10гр./10мин.)
Общо варене 60 мин.
Цветът е медено кехлибарен.
18 литра екстракт с Brix 11.5 във ферментатор от 19 литра кег от минерална вода.
Тъй като температурата в мазето е 14 градуса, днес вече изпуска пяна през водния клапан.
Ще доливам периодично вода във водния клапан тъй като я изхвърля навън.
Надявам се утре да се успокои, а и температурите падат драстично от утре...
След като я бутилирам, смятам да я оставя да отлежи добре в хладилник и март месец да я почвам. ;)
... ако устиска до тогава... :lol:

П.П. Това може ли да се нарече Pilsner, или е някакъв вид лагерна бира, неизвестна досега...? :D
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Времето е за долна ферментация (лагерни бири)

Мнениеот dandilov » 24 Ное 2013, 22:27

Забравих за дрождите - Saflager W-34/70
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Времето е за долна ферментация (лагерни бири)

Мнениеот victoryvt » 25 Ное 2013, 09:42

Pilsner Urqwel :)
Само тоя караамбър що си го сложил, ама карай.
По-скоро карапилс му ходи и то само за пяна.
Но Жатеца си е класика за стила Бохемиан Пилснер.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Времето е за долна ферментация (лагерни бири)

Мнениеот victoryvt » 26 Яну 2018, 12:49

Правете лагери, а не война !
Сега му е времето. После лятото и да искате няма да може.
(Освен със специален хладилник за ферментация и отлежаване.)

Има три вида пилс малц, има хмелове всякакви - немски (Халертау, Мителфрю, Тетнангер), чешки (Жатец 2017 , Сладек, Премиант) , дрожди лагерни - и скъпи и евтини.
Нищо друго освен Пилс малц не ви трябва. Може и малко Меланоидинен за имитация на декокция, мека вода (в магазините има 10л трапезна вода за кърмачета - с розова капачка - идеална е)
Може и без протеинова пауза - направо на 65-68 размесване, озахаряване, малко пауза на 72 и след добра йодна проба - промиване на 78гр.
Леко охмеляване с някакъв горчив хмел (почти няма значение какъв - Магнум, Херкулес, Премиант) - около 0.5гр. на литър още в първите минути врене,
после чак накрая на 15 мин. преди охлаждането - 0.5гр./литър Сладек или Жатец или Халертау
5 мин. преди края 1-2 гр. Жатец или Мителфрю или Тетнангер
След натапянето на серпентината и изкл. на нагряването още 1гр. от горните
След падане до 85гр. - спиране на охлаждането, добавяне на още 1-2гр. от горните хмелове и изчакване 15 мин.
Доохлаждане до 12гр. , аериране чрез друсане, помпичка за въздух за рибки или никак, само с разплискване.
Внасяне на дрождите, ферментация при околна темп. 10-12гр. една седмица или докато падне екстракта до 4-5% , стопляне до 18-19гр. за един ден , край на ферментацията, бутилиране със захари и пивна мъст.
Газировка на около 12-15гр. (мазе, изба, подземен гараж) 1 седмица.
По желание още една седмица на около 1-2гр. или в хладилник.
И след това - пиене до свършване.

Ако не сте пестили от Жатеца, Мителфрю-то или Тетнангера - ще ви се иска да изпиете всичката си бира наведнъж.

Между другото, най-скъпите лагерни дрожди W-34-70 http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... ucts_id=12 са на минимум цена заради наближаващия им срок, но бачкат перфектно, даже и под 10гр.
В момента ферментирам с тях при околна темп. 7-8 гр. и темп. вътре в бидона - 10-10.5
Изключително чист лагерен профил, след края на ферментацията хмеловете изпъкват очеизваждащо и носоглъткоунищожаващо.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Времето е за долна ферментация (лагерни бири)

Мнениеот MadButcher » 26 Яну 2018, 14:20

Ами аз си я направих протеиновата, после на 65, 72 и шут на 78. Малц 92%Бохемски пилс. За 24л. 100гр.Жатец само за аромат внесен 4Х25гр, за вгорчаване има от останал от сухо, 12Р както беше и по рецептата. Дрожди Даймънд на 12гр. ферментира от понеделник. Трая да стане лагер, а по-точно в случая е Ležák :lol:
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Следваща

Назад към Лагерни бири

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron