Събиране на мая

Модератор: Martin

Събиране на мая

Мнениеот stoyanninov » 22 Дек 2018, 11:29

Един бърз въпрос. Кога според вас трябва да се събере маята от лагерна бира - преди или след диацетилната пауза. При мен подгрева е на дъното на плосък ферментор и мисля че подгряването би повлиало зле на маята на дъното.
Споделете мисли.
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 192
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Събиране на мая

Мнениеот peshcobg » 27 Дек 2018, 00:38

Аз също мисля, че не е добра идея да се загравя съдържанието на ферментатора от към утайката. Също така мисля, че е излишно да се откалява, за да се направи диацетилна пауза.

Нагревателят защо е на дъното? Може ли да се реализира по друг начин?

Пешо
peshcobg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 44
Регистриран на: 28 Дек 2016, 00:48

Re: Събиране на мая

Мнениеот peshcobg » 27 Дек 2018, 00:50

Ето и малко детайли относно мнението ми:

Загряването на ферментатора откъм утайката ми изглежда като "запържване" на дрождите :D Струва ми се, че това директно загяване ще причини някакви нежелани аромати.

Относно откаляването - аз смятам, че всяко едно местене на бирата води до окисляване и риск от заразяване като първото според мен е по-вероятно. От тази гледна точка ако може едно откаляване да се спести то е по-добре.

Мнението ми е базирано единствено и само на четене на ресурси по темата, а не лични експерименти.

Весела Коледа :)
peshcobg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 44
Регистриран на: 28 Дек 2016, 00:48

Re: Събиране на мая

Мнениеот dr_slavov » 27 Дек 2018, 12:50

Винаги събирам мая след диацетиланта пауза.
Относно загряването през дъното, зависи от много неща. Колко е мощен нагревателя, къде е датчика който го контролира. При един мощен нагревател и метален ферментор температурата в слоя където са дрождите може да се повиши критично. Като цяло сякаш не е добра идея. Може би в твоя случай е по-добре да направиш жътвата преди паузата.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 474
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен


Назад към Лагерни бири

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron