Темелко Пампов: Обогатяваме бирената култура в българското о

Нека тук всеки, който види публикации отнасящи се до АДПБ или поне свързани с домашното пивоварство, да постне линк към съответното издание.

Темелко Пампов: Обогатяваме бирената култура в българското о

Мнениеот Delikatesi.es » 18 Юли 2016, 13:55

http://www.regal.bg/novini/proizvoditeli/2016/07/14/2795181_temelko_pampov_obogatiavame_birenata_kultura_v/?ref=bulregal

Какво представлява Асоциацията на домашните пивовари в България и кое наложи нейното създаване?

- Асоциацията на домашните пивовари в България е организация с нестопанска цел, регистрирана през 2013 г. от 18 души ентусиасти, домашни пивовари. Сега сме между 60 и 70 души членове. Организацията си постави за цел да популяризира домашното пивоварство като хоби. По този начин обогатява бирената култура в българското общество и създава предпоставки за създаването на малки крафт пивоварни. Това е нормалния път от домашно пивоварство към занаятчийско пивоварство, което да предложи на любителите на пивото бира, различна от тези, които всички сме свикнали да употребяваме.

Каква точно е разликата между домашната и крафт бирата?

- Крафт бирата е произведена с цел продажба. Крафт пивоварът е вече професионалист, който със своя продукт изкарва пари. Това е занаят. Домашното пивоварство е произвеждане в малки обеми – то не може и не бива да бъде продавано като продукт. В своята същност разликата, между крафт и домашна бира е по-доброто качество, което се очаква от крафт пивовара.

Какви тенденции се развиват в тези сфери?

- Домашното пивоварство расте, като преди четири години, когато се организирахме като движение, се брояхме на пръстите на двете ръце. Сега по наши непреки данни повече от 500 души са опитвали да варят домашна бира, а 300 го правят редовно. Това е по данни на асоциацията, а имайте предвид, че извън нашата организация има много домашни пивовари, които не са се афиширали като такива. Нарастването създава условия и за раждането на нови крафт пивоварни. Вече имаме четири български занаятчийски пивоварни, които продават на територията на страната. Имаме и няколко, които варят извън страната, но тяхната бира се предлага в България и се представя като българска бира.

Според вас на какви потребителски потребности е отражение тази тенденция за все повече домашни пивовари?

- Има го търсенето на нещо не толкова масово и често срещано. Вече ги има в България големите вносни крафт бири. Ние насърчаваме и интереса към различните стилове в бирата, тренирането на вкуса на клиента. Надяваме се в България да се появят още няколко малки пивоварни и да се разрасне местното производство.

От къде идват продуктите, с които се правят домашните и крафт бири?

- На 99% от чужбина. Малц, дрожди и хмел. Въпреки че имаме и български производител, който също предлага хмел. С малца е по-трудно – може да се купува само от по-големите пивоварни, но засега срещаме разбиране само от "Болярка". Основният продукт, от който обаче се прави бирата – водата – е български.

Нужна ли е специална квалификация, за да се занимава човек с домашно пивоварство?

- Абсолютно не. Затова и нашата Асоциация е хоби организация. Ние разпространяваме нашите знания сред любителите на пивото и всеки, който желае, може да се научи. Имаме много хубав форум в интернет пространството (forum.beer-bg.com), имаме онлайн магазин, от който могат да се закупят продуктите, както и оборудване за домашни пивоварни. Имаме дори първо издание на книгата "Домашна бира – това е лесно". Тя е написана доброволно от домашни пивовари. Подготвя се и второ издание.

Какви дейности развива Асоциацията?

- Може да се следи дейността ни в социалните мрежи. Редовно има теми за събития, мероприятия около домашното пивоварство. Веднъж годишно провеждаме международен конкурс за домашно пиво, както и през есента празник на домашната бира, където всеки домашен пивовар може да предостави собствената си продукция, а желаещите да тестват и да бъдат подтикнати сами да си сварят пиво в къщи.

Откъде идва лично вашия интерес в тази сфера?

- Аз по професия съм строителен инженер, но по призвание съм любител на пивото. Тази любов към пивото доведе до това, че се научих да правя домашно пиво, а искам и да предам знанията си на други любители. Колегите домашни пивовари решиха, че мога да поема отговорността за като председател на асоциацията. Учих се да правя бира от професионалната литература, която съществува по въпроса,както и от множество чуждестранни интернет базирани форуми за хоби пивоварство.

Трябва ли, според вас, да има по-специални регулации за домашните и/или за крафт пивоварните? Или освобождаване от такива?

- За освобождаване не трябва да се говори, просто трябва да се промени законодателството в посока облекчаване на регистрационния режим и процедурите за отчитане на произведеното пиво. Това е свързано с промяна в закона на акцизите. Би могло да се помисли в тази посока, но всичко е свързано с лобиране и законодателни промени.

Има ли разлика в третирането на домашните пивовари и крафт пивоварите, когато става дума за акциз?

- Терминът "домашни пивовари" въобще не се среща в българското законодателство. Ние сме поискали среща с Агенция "Митници" , за да се вкара, ако е нужно, в закона. Не се облага с акциз, не се декларира, но в закона за акцизите пише, че който желае да продава пиво, трябва да се регистрира като акцизен склад. Като крафт пивовар, акциза е като за малка пивоварна – т.е. 50% надолу от големите пивоварни. Парите са пренебрежително малки, но документацията и изпълнението на всички изисквания на закона,са сложни.
Аватар
Delikatesi.es
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 45
Регистриран на: 22 Юни 2016, 15:26
Местоположение: София

Назад към Публикации в пресата за АДПБ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта