Относно снощното предаване по BTV

Нека тук всеки, който види публикации отнасящи се до АДПБ или поне свързани с домашното пивоварство, да постне линк към съответното издание.

Относно снощното предаване по BTV

Мнениеот victoryvt » 09 Апр 2013, 21:16

Ще потърся и линк към видеото, но засега мога само да споделя че хванах края на някакво кратко представяне на някой си т.н. домашен пивовар.
Който смело изсипваше в кофата консервена кутия с екстракт , разправяше ка добавя и още един два кг. захар :lol:
(щото така биоло по рецепта)
И хопта бопта - ей ти бира !
Да, чували сме за екстрактно пиоварство, но ...
Не знам защо му викат изобщо пивоварство - то няма варене, има само разбъркване.

Както и да е ...
Добре дошли са всички домашни пивоправещи, пък ако ще и бира на прах да ползват.
Рано или късно ще ги разведем из тайните на истинското пивоварство.

Въпросният мъж, всъщност ми се струва че е собственик на един сайт http://birata.net , който предлага екстракти доста преди аз да започна да предлагам малц, хмел, дрожди и всичко останало. За което може да му свалим шапка, но ... само ако стане член на АДПБ :mrgreen:
Шегувам се, но сами виждате появиха се и първите желаещи да яхнат нашия труд относно създаването на асоциация, медийни изяви и работа по популяризирането на домашното пивоварство.
Факт е че в момента във форума има 20 гости , а ако се бях сетил да проверя веднага след предаването, сигурно щях да се учудя още повече.

Така че от тази трибуна, обръщам се към всички - екстрактни и право ... славни пивовари :
Моля, регистрирайте се тук, станете членове на АДПБ и нека всички заедно направим един български Октоберфест.
Ако не тази година, то догодина.

Наздраве !
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2078
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Относно снощното предаване по BTV

Мнениеот necrominon » 10 Апр 2013, 02:27

Аватар
necrominon
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Мар 2013, 18:42
Местоположение: София

Re: Относно снощното предаване по BTV

Мнениеот mirix » 10 Апр 2013, 11:21

къпят здраво полуфабрикати не по БДС :D
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 914
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Относно снощното предаване по BTV

Мнениеот milcho » 10 Апр 2013, 11:50

Този начин на правене на бира ми напомни на зората на демокрацията когато от немотия или от нещо друго, хит бяха така наречените "степчета".
Късаш едно степче, сипваш вода около 2 литра, разбъркваш и вече имаш сок.
Никой не обръщаше тогава внимание на различните химикали в него, важното е ,че си правиш сам сокче, и си на далавера.
Минаха години и хората проумяха колко са били заблудени.
Така ще стане и с тези бири от консерви. Дори си спомям преди години даваха някаква студентка която демонстрираше как си прави бира с едно хапче което разтвори в чаша вода.

Лошото е ,че хората все по малко четът а повече чакат да видят нещо предварително подготвено за тях от телевизията.
За да не се дава шанс на тези консервени бираджии да доминират в съзнанието на хората, трябва да се изгради някаква стратегия за рекламиране, в пресата вече започна, благодрарение на по-опитните колеги, но трябват и други средства. Иначе всико се размива в съзнанието на хората.

Аз съм още далеч от тайната на пивоварството, макар че добре се подготвям теоретично и помагам на един от колегите във форума при направата на неговата бира. Разбира се тайничко мечтая да направя и моя варка бира на село, но просто не му е дошло още времето.
И като ентусиазирал се от домашното пивоварство разказвам на приятли за спецификата на това "тайнство" за разликата на домашната от промишлената бира за полезните съставки в нея /нали ще живеем здравословно/, как се спазват строги температурни режими, как се променят съставките на малца, защо се вари минимум 80 мин. накрая. Какво разнообразие от бира има ...
И тъкмо тази сутрин да се похваля на един приятел, и той ме изряза като каза .. Абе не ми ги разправяй тия неща за домашната бира. Нали видях снощи по телевизията как правите бира, отваряте консерва бъркате и пиете.
И аз бях до там, при тази логика на мен ми остана само да мигам. А иди разправяй после ,че нямаш сестра ...
milcho
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 06 Мар 2013, 09:57

Re: Относно снощното предаване по BTV

Мнениеот cervesa » 10 Апр 2013, 12:05

http://www.btv.bg/bg/videos/zabavlenie/ ... /#Comments


Добавих и коментар с линк!!!!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Относно снощното предаване по BTV

Мнениеот victoryvt » 10 Апр 2013, 12:08

Да, точно от това се опасявам и аз.
Журналята , без много да му мислят серат в ефир всякакви неща, не проверяват и после общественото мнение се променя.
От друга страна пък създават истерия около някаква нова мода и така ние дали печелим или губим не знам.
Надявам се след време да се разбере точно кое кое е.
Българинът че няма да клечи по 6-7 часа да озахарява и вари бирата ми е ясно, но все пак и 10% от хората тук да привлечем все е нещо.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2078
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Относно снощното предаване по BTV

Мнениеот necrominon » 10 Апр 2013, 15:24

"Българинът че няма да клечи по 6-7 часа да озахарява и вари бирата ми е ясно"

Точно.

Започнах да се интересувам от домашно пивоварство през 2008 г., приятелката ми(която е от Русия) разказа за тези машинки http://www.beermachine.com/ и започнахме с мой приятел да мислим да отворим електронен магазин и да ги продаваме , срещнахме се в Англия със създателите на машинката и на смесите които се използват (тези смеси са си точно степче...американска му работа) взехме 6-7 вида и почнахме да правим "бира" за тест. Резултатите бяха плачевни , ни вкус ни газировка , след кански мъки успяхме да направим един "стаут" , но газировката беше 0. Използва се патрон CO2 за допълнителна газировка , което е абсолютна пародия ... защото това не е газирана вода .... Та се отказахме от тях. Имам две машинки за спомен , може ако в бъдеще се направи музей за домашно пивоварство да дам един експонат :mrgreen: ...

През това време изчетох доста информация и за смесите и за нормалното домашно пивоварство , все пак не се отказахме напълно и взехме друг вид машина която наподобява показаната снощи ... една кофа - ферментатор , имаш екстракт от малц и хмел в консервен вид , обаче там има рецепти за които допълнително може да сложиш хмел ,малц и мая , които да ферментират и да се доближи до истинското варене(т.е. не е просто консерва захар и вода)... Все още имам идея да си направя магазин за тези смеси плюс продажба на хмел,мая и малц(въпреки блестящата конкуренция)...

Та идеята ми беше след като познати, роднини пробваха и им разправях за този вид бира , основното им забележка беше, че искат да е по -лесно , т.е. взимаш "концентрата" плюс вода и да си направят бира, без да чакат за ферментация ... Дори още спорим с баща ми , че това е невъзможно и резултата няма да е бира.

Консерви като тези се използват и в Англия , Австралия , Германия , Чехия , все нации които са пивовари , предполагам че няма химия вътре или поне е минимално количество , иначе нямаше да са популярни там.

Лично според мен бирата.нет както и ако случайно се появи още някой магазин за подобни смеси , няма да попречи - а популяризира домашната бира , както и всяка информация , реклама, а който се интересува ще намери информация как да си вари истинска бира , докато хората които търсят "степче" - те и да си вземат горните машини след 2-3и опит ще се откажат ....

П.с.
На следващата среща(на която мисля да дойда) , ще се радвам ако нямате нищо против да донеса някоя друга бутилка за тест, въпреки че може да имате негативно мнение към така създадена бира

Ако искате може да напиша една информативна статия за тези машини - плюсове минуси от личен опит, поне това което научих за това време, да е полезно на други хора които се интересуват , единственият проблем че няма да е скоро - защото пиша дипломна работа и съм доста зает в момента...
Аватар
necrominon
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Мар 2013, 18:42
Местоположение: София

Re: Относно снощното предаване по BTV

Мнениеот cervesa » 10 Апр 2013, 15:59

necrominon,всеки е добре дошъл при нас с желението си да прави домашна бира.Доколкото разбирам от поста ти ,ти правиш бира от малцов екстракт,което е съвсем различно от показаното в репортажа.Пивоварите използващи екстракт са част от домашните пивовари също ,както и тези които варят от зърно(малц)- all grain brewing.Дори ,в много от състезанията печелят първите места с техните бири.Разликата между тях и така показаните "концентрати" е ,е те могат сами да създават своите рецепти използвайки различни малцови екстракти,хмел и дрожди,т.е.творят своя бира,а нашата цел е именно такава-направата на занаятчийска (craft) бира.

Наздраве и донасяй за тестване :)
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Относно снощното предаване по BTV

Мнениеот DAHKO » 12 Апр 2013, 11:10

Аз не виждам нищо лошо в предлагането и използването на охмелените бирени китове (освен по-горе казаното, че не е пивоварене, след като няма варене :) ). Могат да привлекат доста хора с леснотата на използването им, а след това любопитството на хората ще доведе до желанието им да експериментират и да създават собствени рецепти. И малко по малко ще преминат към варене с неохмелени малцови екстракти или пък направо със зърно. Стъпка по стъпка нещата стават по-лесно.

Викторе иначе си прав, това е собственикът на http://birata.net, този който се появи първи.

До necrominon според мен не е проблем да се газира бирата с патрончета CO2, просто ще са нужни много за да се получи нужното налягане. С едно патронче и литър няма да успееш да газираш сигурно. Исках да пробвам с един стар сифон за газирана вода, но нямам патрончета под ръка. Другия път като бутилирам ще намеря и ще кажа дали съм прав, и колко патрончета са нужни. :) Доколкото намерих из нета, с около 2 патрончета по 8гр. би трябвало да се газира 1 литър бира, ако няма много въздух в съда.
In hops we trust.
DAHKO
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 41
Регистриран на: 22 Фев 2013, 18:14

Re: Относно снощното предаване по BTV

Мнениеот anguelkov » 12 Апр 2013, 16:51

Здравейте,

Пиша Ви по повод предаването по BTV новините от 09.04.2013 г.
Първо Ви поздравявам за създадената от Вас асоциация. Това е прекрасно начинание за популяризиране на домашното производство на бира.
Относно Вашите забележки за показания по телевизията материал искам да отговоря следното:
- никъде в репортажа не се споменава думата пивоварство;
- за мен направата на бира по този начин е стъпка в посока на огромните възможности, които дава истинското пивоварство, на което съм убеден фен.
С удоволствие бих се присъединил към Вашата асоциация, за което моля да ми изпратите Вашия формуляр и условия за членство.

Поздрав за всички пивовари от www.birata.net
anguelkov
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Апр 2013, 16:06

Следваща

Назад към Публикации в пресата за АДПБ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта