Предложение за съревнование по конкретна рецепта

Тук ще информираме всички относно предстоящи срещи, събития, конкурси, състезания, фестивали и т.н. на Асоциацията на домашните пивовари в БГ или форума.

Модератор: cervesa

Бихте ли участвали в съревнование по конкретна рецепта ?

Да.
19
95%
Не.
1
5%
Може, но искам материалите безплатно.
0
Няма гласували
 
Общо гласове : 20

Предложение за съревнование по конкретна рецепта

Мнениеот victoryvt » 04 Апр 2016, 18:40

Предлагам някой по-голям клуб да го направи първи , та да видим ще има ли интерес.
Например - намисляме една проста рецепта от някакъв стил :
1. Малцове - такива и онакива по едиколко си % всеки.
2. Озахаряване с по толкова вода на кг. зърно ...
3. Озахаряването да е на темп. едиколко си градуса.
4. Охмеляване с по едиколко си гр. от този и този хмел по толкова мин. ...
5. Врене точно едиколко си мин.
6. Ферментация с точно определени дрожди на някаква зададена темп.
7. Бутилиране с точно кол. захари за газировката.
и т.н.

И след това на срещата на клуба се вадят екземплярите и се оценяват по достойнство.
И да видим дали ще се получат еднакви бири :)

Най-големия клуб е шопския ...
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Предложение за съревнование по конкретна рецепта

Мнениеот Martin » 04 Апр 2016, 18:50

Съгласен съм с малки промени. Да са определени малцовете, хмела и дрождите. Останалото да е по усмотрение на пивоварите.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Предложение за съревнование по конкретна рецепта

Мнениеот victoryvt » 04 Апр 2016, 19:07

Няма да е еднаква рецептата.
Например само един два градуса нагоре в озахаряването и крайния екстракт ще се вдигне с 1%.
(от 12% до 3.5 - вместо от 12% до 2.5 и алкохолът вече ще е с 0.5% по-малко)
То не че някой ще успее свръхточно да държи градуса, но поне да има отправна точка.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Предложение за съревнование по конкретна рецепта

Мнениеот cervesa » 04 Апр 2016, 19:53

В Полша се провежда т.нар. "piwna bitwa"-демек -бирена битка.
Обявяват само стила,И после публиката прави оценката.Понякога са само двама участниците-двубой.
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Предложение за съревнование по конкретна рецепта

Мнениеот Martin » 04 Апр 2016, 20:22

Именно за това. Различни температури на озахаряване или ферментация и количество вода ще доведе до някаква разлика било добра или лоша. Иначе при това строго упоменаване ще се сведе до грешки, чистота и късмет. Трябва да има и поле за креативност.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Предложение за съревнование по конкретна рецепта

Мнениеот 5th-hokage » 04 Апр 2016, 20:39

Повече подкрепям Виктор - по добре да е точно зададена рецептата за да може да се определи кой се е справил най добре - при еднаква рецепта трябва да имаме една и съща бира, но много ме съмнява да са еднакви :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Предложение за съревнование по конкретна рецепта

Мнениеот rajev » 04 Апр 2016, 20:52

Martin написа:Съгласен съм с малки промени. Да са определени малцовете, хмела и дрождите. Останалото да е по усмотрение на пивоварите.

Това дето го предлагаш нали го правим горе долу на ежегодните конкурси
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Предложение за съревнование по конкретна рецепта

Мнениеот Martin » 04 Апр 2016, 21:20

@rajev Не не е така. На конкурсите имаш зададен стил. Никой не те задължава да ползваш определени малц, хмел или дрожди. Тука говорим за точно определени количества в проценти на малца, както и на точно количество и сорт хмел и определени дрожди. И на нас остава с температурите да играем. Просто моето мнение е че трябва да се остави поле за изява а не за грешки. Де се стремиш към плюса а не да бягаш от минусите.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Предложение за съревнование по конкретна рецепта

Мнениеот rajev » 04 Апр 2016, 21:28

А като правиш Бохемски пилзнер примерно да неби да имаш избор между 5 малца и 10 вида хмел .За дрождите има малко варианти
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Предложение за съревнование по конкретна рецепта

Мнениеот victoryvt » 05 Апр 2016, 08:30

Ми да пусна нова анкета - "До колко точна да е рецептата ..." ?
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Следваща

Назад към Срещи, конкурси, състезания на АДПБ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта

cron