Предложение за съревнование по конкретна рецепта

Тук ще информираме всички относно предстоящи срещи, събития, конкурси, състезания, фестивали и т.н. на Асоциацията на домашните пивовари в БГ или форума.

Модератор: cervesa

Бихте ли участвали в съревнование по конкретна рецепта ?

Да.
19
95%
Не.
1
5%
Може, но искам материалите безплатно.
0
Няма гласували
 
Общо гласове : 20

Re: Предложение за съревнование по конкретна рецепта

Мнениеот Martin » 05 Апр 2016, 10:25

rajev написа:А като правиш Бохемски пилзнер примерно да неби да имаш избор между 5 малца и 10 вида хмел .За дрождите има малко варианти


Рецепта на клонинг на Pilsner Urquell спечелила първо място на конкурс организиран от Pilsner Urquell в Ню Йорк:

70.2% - 5.00 lbs. F B Pilsener
7.0% - 0.50 lbs. Pilsner malt home toasted
7.0% - 0.50 lbs. Rye Malt
7.0% - 0.50 lbs. Aromatic Malt
5.3% - 0.38 lbs. Wheat - BestMalz
3.5% - 0.25 lbs. Flaked Oats
---------------------------------------
22.00 g. Sterling Whole 9.30 32.0 First WH
10.00 g. Saazer Whole 3.00 1.6 20 min.
10.00 g. Goldings - E.K. Whole 5.00 2.7 20 min.
8.00 g. Saazer Whole 3.00 0.6 5 min.
8.00 g. Goldings - E.K. Whole 5.00 1.1 5 min.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Предложение за съревнование по конкретна рецепта

Мнениеот mayosha » 05 Апр 2016, 12:50

На мен ми харесва идеята за такова съревнование и бих участвала, но температурата на ферментацията няма как да я контролирам кой знае колко.
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Предложение за съревнование по конкретна рецепта

Мнениеот rajev » 05 Апр 2016, 13:13

Martin първо това дето си го писъл е за клонинг там вече вървим малко към експериментална изява.Аз ти давам пример за традиционен Бохемски пилзнер .Ако искаш спора може да го продължим в отделна тема,а относно идеята на Виктор нека да се реши как да се случват точно нещата.
Поздрави
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Предложение за съревнование по конкретна рецепта

Мнениеот Martin » 05 Апр 2016, 13:27

Прав си. Просто исках да кажа, че е добре да се остави свободно температури на озахаряване и ферментация, не само за да има някакво поле за изява, но и не всички имат оборудването за по добър контрол.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Предложение за съревнование по конкретна рецепта

Мнениеот SDS » 05 Апр 2016, 13:34

И аз съм "ЗА"
Нещо подобно правихме с DANKO в Сливен на последната сбирка, но там определихме само стила например: English Brown Ale Mild, само двамата носихме такава бира, като единственото условие беше да се спазват ( OG FG IBU SRM ABV) по BJCP. Сега се опитвам да направя нещо подобно за сбирката през май.

По темата: Съгласен съм за една и съща рецепта, но както казва mayosha температура на ферментация няма как да стане в различните краища на страната е различна температурата. И пак ще има разлика. При различната продължителност на отлежаване в бутилките също има разлика.
Измислете някой стил бира и с по-подробни пояснение за стила (рецептата) и какви ще са изискванията и да се захващаме за работа.
Наздраве! :)
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Предложение за съревнование по конкретна рецепта

Мнениеот cervesa » 05 Апр 2016, 21:18

Тая пък рецепта от Ню Йорк,няма нищо общо с истината!
И кога ли в УСА са пили истински Уркел?!
3 души идвали до Европа и станали разбирачи на чешка бира?
В момента в Чехия има поне 10 чешки лагери по-добри от съвременното разбиране за Уркел-а!!

Така,че моето мнение е:задава се стил СЪС описание на това което се очаква от състезателите!Не рецепта-а измерими характеристики (поне с участие на хора които могат да го направят)!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Предложение за съревнование по конкретна рецепта

Мнениеот mirix » 07 Апр 2016, 21:06

Аз също съм да, но с едни и същи материали, - малцове, хмелове, дрожди. После всеки да си прави както си знае. В края ще си покаже кое е най добро.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Предложение за съревнование по конкретна рецепта

Мнениеот nnakov » 25 Апр 2016, 19:36

Добре де, хайде като начало да го направим по точно зададена рецепта да видим какво ще стане, пък после ще опитаме и другите предложения за вариации на тема...
При точна рецепта разликата ще дойде от различна вода ползвана и различни умения на пивовара - защо да не опитаме.
nnakov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Сеп 2014, 15:53

Предишна

Назад към Срещи, конкурси, състезания на АДПБ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

cron