Страница 1 от 1

II-ри конкурс-Финално класиране по категории

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2014, 10:15
от cervesa
Наздраве колеги домашни пивовари!
Благодарим на всички за участието и съпричастието към организирането на Втория конкурс за домашно пиво-София 2014
Честито на победителите и преди всичко на Гранд шампиона-Данаил Дилов-категория "Вайцен"!
В приложените файлове можете да видите пълното класиране.
Дегустационните листове ,ще получите на е-мейлите,които сте посочили.Обработката ще отнеме известно време.
До нови срещи в бъдещите конкурси!
Weizen Final.pdf
(225.61 KiB) 1391 пъти

Special Bitter Final.xlsx.pdf
(224.95 KiB) 1229 пъти

Sweet stout Final.pdf
(222.8 KiB) 1203 пъти

American IPA Final.pdf
(233.12 KiB) 1428 пъти

Open Category Final.pdf
(234.26 KiB) 1824 пъти

Re: II-ри конкурс-Финално класиране по категории

МнениеПубликувано на: 27 Юли 2014, 21:17
от ameba13
Честито на победителя!
все пак купата остава в България :)

Re: II-ри конкурс-Финално класиране по категории

МнениеПубликувано на: 28 Юли 2014, 13:42
от Bozhidar Aleksandrov
Fack the boss е името на бирата ни, а не fuck rhe boss !

Re: II-ри конкурс-Финално класиране по категории

МнениеПубликувано на: 28 Юли 2014, 19:24
от SDS
Честито нa победителя!
Дaно сподели рецептa с нaс, че дa нaпрaвиме хубaвa бирa и ние :)
Нaздрaве нa всички домaшни пивовaри!

Re: II-ри конкурс-Финално класиране по категории

МнениеПубликувано на: 28 Юли 2014, 23:02
от dandilov
Първо искам отново да благодаря на г-н Председателя на АДПБ - Темелко Пампов, г-н Председателя на ОС на АДПБ - Виктор Върбанов, г-н Гл. съдия на конкурса и Почетен член на АДПБ - Людмил Фотев за отзивчивостта, ценните съвети и указания, които ми дадоха през последната година, за да успея не само да правя домашна бира, но и достойна за участие на конкурси! Ако не бяха тези хора, днес все още нямаше да знам, че е възможно да се прави бира в домашни условия.
Второ - да благодаря на АДПБ и всички спонсори, и спомосъществуватели за организацията на Втория Международен Конкурс за Домашно Пиво-България 2014!
Трето - да благодаря на съдийската комисия.
Благодаря и за поздравленията!
... стига толкова, че стана като на Оскарите... :lol:
На новите начинаещите домашни пивовари искам да кажа, че имат наготово цялата основна информация за домашното пивоварене (с рецепти при това) в книжката "Домашна бира? Това е лесно!", издадена от АДПБ и може да бъде закупена от тук:
http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=246
Нещо, което все още го нямаше преди година, когато направих първата си варка. Така, че действайте! ;) :)

Ето и рецептата:
Пшеничен малц - 3 кг.
Пейл Ейл - 1 кг.
Кара Амбър - 0,1 кг.
Кара Арома - 0,1 кг.
Хмел: Халертау - 18 гр. (80 минути)
Дрожди: WB-06 - 11 гр.
Озахаряване с 12 литра вода "Изворна" от магазина:
1. 52 градуса - 20 мин. (белтъчна пауза).
2. 65 градуса - 45 мин. (бета амилаза).
3. 72 градуса - 15 мин. (алфа амилаза).
4. 78 градуса - промиване с 19 литра вода - отново "Изворна" от магазина.
Варене 90 минути.
Готова охладена пивна мъст - 19 литра.
Ферментация при околна температура 22 градуса.
Газировка с около 2,5 - 3 грама захар на бирена бутилка.
OG: 1.052
FG: 1.012
ABV: ~5.5% след газировката.
IBU: 14
SRM: 7
На края да добавя и нещо много важно! - Маниакална хигиена и добра дезинфекция на съдовете и бутилките. За дезинфекция ползвам воден разтвор на йодова тинктура в съотношение: 1 милилитър йодова тинктура в 2 литра вода.

Успех на всички при следващите конкурси!

П.П. Един апел към АДПБ. Нека организираме повече мероприятия като това в Пловдив. Беше много ценно!!!

Re: II-ри конкурс-Финално класиране по категории

МнениеПубликувано на: 29 Юли 2014, 00:54
от cervesa
Поздравления към Даниел за титлата!
Духът,който искаме да създадем е вече на 1 година!Има шанс !
Наздраве!

Re: II-ри конкурс-Финално класиране по категории

МнениеПубликувано на: 29 Юли 2014, 02:28
от krasinet
Поздравления за победителя и всички участници.
Два въпроса към победителя .Би ли споделил с какво оборудване свари шампионската бира? И по какъв начин успя да спазиш точно температурния режим при варенето? Имам в предвид да поддържаш температурите и температурните паузи в точно определените граници които си посочил в рецептата си?

Re: II-ри конкурс-Финално класиране по категории

МнениеПубликувано на: 29 Юли 2014, 21:02
от dandilov
Използвам тенджера за варене на компоти с нагревател и термостат като тази дето беше на конкурса за демонстрацията.
41bo8iWN97L._SL500_SS100_.jpg
41bo8iWN97L._SL500_SS100_.jpg (2.17 KiB) Прегледано 26188 пъти

Очаквам септември пак да ги пуснат в метро, а също предлагам на Виктор да снабди и електронния магазин. ;)
Сменил съм й канелата с метална и съм добавил за цедка една оплетка от гъвкава връзка за бойлер, монтирана с "трипътник" към канелата.
Използвам тенджерата и за майшуване, и за промиване (лаутертюн), и за варене.
Температурата меря с термометър за храни от електронния магазин.
Разбира се не е възможно да се поддържа постоянно точно определена стойност на температурата за дълго време, но е не е фатално. Например при озахаряването загрявам при непрекъснато разбъркване до определена температура, например 66 градуса, след което изключвам нагревателя, слагам капака и след 15 - 20 минути температурата е паднала до 63 градуса. Отново подгрявам с непрекъснато разбъркване и т.н.
За варенето използвам бързовар 3 kW, защото нагревателят на тенджерата е слаб и бирената мъст не ври достатъчно силно.
Всичко правя на ръка, но пък нали това е и част от удоволствието да си направиш сам бира. :)

Re: II-ри конкурс-Финално класиране по категории

МнениеПубликувано на: 30 Юли 2014, 21:13
от cervesa
Отново поздравления за Данаил-тазгодишния Гранд шампион!
Икакто е споделил рецептата-това е точно следване на указанията и спазване на технологията,творчество при рецептата,правилен температурен режим на озахаряване,варене и ферментация,ив крайна сметка най-високата оценка!
Но по-важно е ,че е разбрал,че само с внимание към детайла се прави бирено изкуство(крафт),иначе ставаш част от миманса,респ.мейнстрийма.
Нека всички да приемат конкурсите не като състезание (за да не се изполва допинг:)),а като изпит на младите и нови пивовари,пред по-напредналите,които ще оценят напредъка им и ще дадат съвети за подобряване на варките.
До преди година и половина ,пивоварството беше "велика тайна "в България-сега разбихме мита-нашите бири са по-хубави от ТЕХНИТЕ!
ВЕРВАЙТЕ!
Наздраве и успешни варки!

Re: II-ри конкурс-Финално класиране по категории

МнениеПубликувано на: 30 Юли 2014, 22:54
от dandilov
:D :D :D
Наздраве за Гранд председателя!