Провеждане на конкурси съгласно BJCP

Тук ще информираме всички относно предстоящи срещи, събития, конкурси, състезания, фестивали и т.н. на Асоциацията на домашните пивовари в БГ или форума.

Модератор: cervesa

Провеждане на конкурси съгласно BJCP

Мнениеот cervesa » 21 Май 2013, 08:35

bjcp.jpg


BJCP- Beer Judge Certification Program,e non-profit организация ,чиято цел е да пропагандира знанието за пивото и оценяването на Истинската Бира,също така да оценява способностите за тестване и оценяване на стиловете бира.Тази цел се постига ,чрез обучаването и сертифицирането на съдии за тестване и оценяване на Пивото.Организацията е основана през 1985 г. и досега е обучила и сертифицирала над 7600 съдии от целия свят,които досега са тествали и оценили над 790 000 бири!
Поне на мен не ми и известно сред тези 7600 съдии да има от България,за съжаление!Надявам се в най скоро време да се намерят хора които да се сертифицират от BJCP и да съдийстват в бъдещите конкурси.
Засега,в тази тема ще се опитам да дам максимално информация за стиловете бири и указанията за провеждане на конкурсите съгласно BJCP.Съжалявам но повечето материали засега ще бъдат в оригинал на английски.Работим по превеждането им на български.
Основният материал на BJCP, е Style Guidelines -можете да си го свалите :
Style Guidelines-2008.pdf
(1006.53 KiB) 1273 пъти

Обобщената таблица със стиловете и техните основни характеристики,в края на файла,съвсем скоро ще я кача с превод на български.
Дори и да нямаме все още български съдии,сертифицирани от BJCP,моето предложение е ,доколкото е възможно да се ръководим от тези указания за да създадем правилна традиция ,която ще ни улесни в бъдещи конкурси в страната и чужбина.
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Провеждане на конкурси съгласно BJCP

Мнениеот cervesa » 22 Май 2013, 12:18

BJCP Style Chart_BG.pdf
(217.67 KiB) 941 пъти


Вече имаме и сумарната таблица със стиловете с превод на български език.
Таблицата е построена по следният начин:

Всеки стил (категория) си има номер (арабски числа),във всеки стил има видове(подкатегория) ,които са означени с главни латински букви.Първата колона след името на вида дава границите в които се движи началният екстракт ,като числото представлява специфичната плътност,следващата колона са границите на финалния екстракт,пак като специфична плътност ,следващата колона е обемното съдържание на алкохол,следващата IBU-дава границите в които се движи горчивината внесена от алфа киселините на хмела,последната колона SRM дава границите на цвета на пивото.
Преобразуването на специфична плътност в градуси Плато и Брикс и обратно,както и пресмятането на алкохола в обемни проценти можете да намерите в следващия файл ,в който съм събрал тази информация и е изключително удобен за ползване.
Brix to SG to Plato to ABV.pdf
(232.57 KiB) 1072 пъти

Лично аз съм си разпечатал и двата файла,ламинирал съм ги (за да не се мокрят с бира :) )и са настолно помагало в процеса на варене на домашно пиво.
По този начин ,можете да намерите стила на своята бира .А това е важно при участие в конкурси,тъй като когато се представя мостра за участие,производителят трябва да укаже в кои стил и категория участва,например стил(категория) 13,вид (подкатегория) А-означава Сух Стаут.
Това се прави тъй като журито съди по стилове т.е. Стаут,Портер,Пилзенер и т.н.
Не е страшно ако домашният пивовар е целил един стил или вид пък се е получил друг,важно е когато представя за участие бирата си да посочи крайният резултат.
По нататък ще се запознаем и как на практика се организира конкурса,какви бланки попълва журито и какви са процедурите.
Наздраве!
Прикачени файлове
BJCP Style Chart_BG.pdf
(217.27 KiB) 1035 пъти
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Провеждане на конкурси съгласно BJCP

Мнениеот cervesa » 26 Май 2013, 12:54

В продължение на сумарната таблица със стиловете`, съгласно BJCP,ви предлагам и графично онагледяване на стиловете съгласно характеристиките им ,както следва:

1.Начална и крайна плътност (Original Gravity-Final Gravity)-
chart_ogfg.gif

2.Обемно съдържание на алкохол( %ABV)-
chart_abv.gif

3.Гoрчивина (IBU)-
chart_ibu.gif

4.Цвят (SRM)-
chart_srm.gif


Удобно за разпечатване и ползване.

Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Провеждане на конкурси съгласно BJCP

Мнениеот cervesa » 30 Май 2013, 17:58

В продължение на информацията представена досега ,ви предлагам да се запознаете и с указанията към съдиите и процедурите за провеждане на конкурси съгласно BJCP.Качвам оригинала на английски и превода на български.Тъй като не съм професионален преводач,ще съм благодарен на всеки ,който открие пропуск,грешка или неточност в превода-ще бъде изправено начаса.
Judge_Procedures_Manual.pdf
(48.24 KiB) 1022 пъти

Judge Procedures Manual_BG.pdf
(125.05 KiB) 1045 пъти


В скоро време ще имате на разположение и превода на Листа за оценяване,Етикетите за конкурсни образци и други необходими за практическо провеждане и участие в конкурс за домашно направена бира.Напомням ,че това са правила за Домашни Пивовари,създадени и одобрени от Американската Асоциация на Домашните Пивовари,иначе по света има много и различни процедури,за мини и макси пивовари.

Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Провеждане на конкурси съгласно BJCP

Мнениеот cervesa » 12 Юни 2013, 18:01

Ето и връзка към американски сайт с интерактивно представяне на стиловете бири по категории,с техните характеристики,вкл.визуализация на цвета по SRM: http://thebeermongers.com/beers/

Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Провеждане на конкурси съгласно BJCP

Мнениеот cervesa » 27 Фев 2014, 09:45

Сцел малко да опресня темата в,и предлагам да се запознаете с прикачения по-долу файл, в който са описани съдържащите се в бирата вкусове,както полезните ,така също и вредните.
Едно необходимо четиво ,за качествено оценяване на пивото.
Текстът е на английски,ако има доброволец -да го преведе на български,ще е добре:)
flavor.pdf
(28.96 KiB) 794 пъти


Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Провеждане на конкурси съгласно BJCP

Мнениеот victoryvt » 27 Фев 2014, 11:37

Ще го постна обаче в раздел "Теория" на български.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново


Назад към Срещи, конкурси, състезания на АДПБ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта