Страница 1 от 2

Мнение относно казан за приготвяне на бира

МнениеПубликувано на: 26 Мар 2020, 19:11
от dzhin
Здравейте Приятели и Пивовари,

Изцяло като новобранец реших да встъпя в приготвянето на домашна бира директно с готова с-ма- казан.
Тъй като гледам 2 и се двоумя, но в интерес на истината не успявам да разбера съществената разлика между тях, която е в заглавието на продуктите. Та едното са го написали - "машина за бира комплект за варене " https://www.klarstein.bg/domakinski-ure ... oeeaqdt0f2
а другат е "Малцова пивоварна" https://www.klarstein.bg/domakinski-ure ... omana.html
Разликата е 300 лв. което никак не е малко. Та бихте ли ми споделили вашето мнение и имали някаква съществена разлика между двете освен, че едната е за 30 литра, а другата за 50 литра.
Общо взето клоня към тази 30 литровата "машина за бира комплект за варене", но все пак бих се допитал до вашето компетентно мнение.

П.С. Знам, че трябват и другите джаджи за варене, но все пак тази е най-главната... :)

Благодаря предварително!
Бъдете здрави!

Re: Мнение относно казан за приготвяне на бира

МнениеПубликувано на: 27 Мар 2020, 09:50
от 5th-hokage
Разликата е само в обема и мощтноста съответно. За 50 л е 3 kw а за 30л е 2.5 kw.
Всеки тук в този форум ще ти каже че това е твърде скъпа инвестиция, но ако все кап си решил вземи по-голямата - в нея винаги можеш да свариш по-малко докато в 30 литровата не можеш да направиш по-голяма варка.
Като цяло за 300 лева можеш да си сгловиш 50л казан със същата функционалност, но няма да е толкова красив.

Re: Мнение относно казан за приготвяне на бира

МнениеПубликувано на: 28 Мар 2020, 01:36
от i6oto
Здравей бъдещ колега :)

Тези машинки вършат работа, но само малка част от целия процес.
Моят съвет е да пробваш с наличните в домашната кухня пособия една малка варка от около 3 литра (има много писано по въпроса).
Така ще "преживееш" нещата и ще се поучиш от грешките си (за малко пари), също така ще разбереш какво оборудване ти трябва и дали искаш да се занимаваш с това хоби.
Много хора инвестират в скъпи маштуни и системи за поддържане на температурата (Rims, Herms),
но това са неща, които общо взето имат влияние върху ефективноста на извличане на захари. За един начинаещ пивовар не е от много голямо значение дали
ще има 65% или 75% ефективност. Важните неща са: контрол на температурата на ферментация и маниакална хигиена. Те ще окажат най-голямо влияние върху крайния резултат.

Давам ти пример. Купуваш тоя казан за 1100 лева, озахаряваш както му е реда и ако не прегориш дъното (проблем 1) почваш да промиваш (проблем 2).
За промиването ти трябва доста вода на 78 градуса -> купуваш допълнително бързовар и кофа - още 50 лева. После вариш. Вариш си и всичко е наред ....
докато не дойде момента да охладиш едни 40л от 100 до 17 градуса възможно най-бързо (проблем 3). Да кажем, че си инвестирал още 200 лева в хубав охладител и се справяш.
Почваш да точиш и стискаш палци да не се запуши базука филтъра (проблем 4). Слагаш мъста в две бутилки от минерална вода 19л като се чудиш как да разделиш маята на две равни части.
Лято е, топло е, от бурната ферментация температурата скача 25-26-27-28 градуса (проблем 5), не можеш да я смъкнеш кръстиш се да става за пиене. Почваш да миеш бутилки - около 75 (проблем 6),
после стерилизираш бутилки - пак 75, слагаш захар, разливаш, окисляваш, натискаш капачки. Чакаш седмица, след това се чудиш къде да ги сложиш всички тея бутилки в хладилника (проблем 7).
Чакаш още седмица и отваряш ..... опитваш и си казваш: 1500+ лева за оборудване и 20 часа работа, а бирата има вкус на гадно газирано разредено вино и мирише странно :angry-screaming:

Затова пробвай първо с подръчни материали както е описано стъпка по стъпка. Винаги можеш да похарчиш едни 2000 лева за лъскави дрънкулки.

В крайна сметка ако си твърдо решил да купуваш такава машинка ти препоръчвам Brew Monk magnus, но не забравяй, че трябва да си купиш и други неща като чилър, маркучи,
бързовар, кофи, четки, препарати, термометър, клапани, сифон, пълначка за бутилки, затварачка. И имай предвид, че пивоварния ден рядко пада под 6 часа та да си заделиш и време.

Пожелавам ти успех!

Re: Мнение относно казан за приготвяне на бира

МнениеПубликувано на: 28 Мар 2020, 13:03
от dr_slavov
i6oto написа:Много хора инвестират в скъпи маштуни и системи за поддържане на температурата (Rims, Herms), но това са неща, които общо взето имат влияние върху ефективноста на извличане на захари.
Това не е вярно! Поддържането на правилната температура по време на майшуването има огромно значение за крайния резултат.

Re: Мнение относно казан за приготвяне на бира

МнениеПубликувано на: 30 Мар 2020, 12:53
от MadButcher
dr_slavov написа:
i6oto написа:Много хора инвестират в скъпи маштуни и системи за поддържане на температурата (Rims, Herms), но това са неща, които общо взето имат влияние върху ефективноста на извличане на захари.
Това не е вярно! Поддържането на правилната температура по време на майшуването има огромно значение за крайния резултат.

Именно, правилното активиране и деактивиране на определени ензими за определено време чрез съответната температура, рН на майша и прочие дават добрия резултат. После вече зависи от от ферментация, съдове, хигиена и правилно съхранение за отлежаване. Може с проста, може и със сложна техника, въпросът е да знаеш точно какво правиш и защо го правиш. Пил съм окислена и със странични вкусове бира от автоматизирана система и човека, който ми я предостави си нямаше и хабер, че пивото му е с лоши качествени показатели камо ли да търси грешкитеи да ги отстрани. Отделно стила го беше кръстил по някакво си свое усмотрение като "еди какъв си". Отговарям на постоянно на въпроси на ЛС и на никого не съм отказал, но често ме изумява колко малко се чете, дори написаното в тоя форум, колкото малко и недостатъчно да е, все пак е добра основа, не казвам, че е всичко.

Re: Мнение относно казан за приготвяне на бира

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2020, 09:38
от ilu6a
MadButcher написа:Пил съм окислена и със странични вкусове бира от автоматизирана система и човека,

Как се окислява бира?

Re: Мнение относно казан за приготвяне на бира

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2020, 09:53
от MadButcher
ilu6a написа:
MadButcher написа:Пил съм окислена и със странични вкусове бира от автоматизирана система и човека,

Как се окислява бира?

Чрез взаимодействие с кислород на всеки един етап от началото на майшуването да съхранението, допуска са аериране на охладената пиана мъст непосредствено преди да се засее с дрожди. Тук го пише на много места

Re: Мнение относно казан за приготвяне на бира

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2020, 13:16
от ilu6a
Знам ,какво представлява процеса окисление.
Въпроса ми е на кой етап се случва при бирата това....при това високо РН като цяло.
За виното мога да пиша с часове...но да надуша окисление не мога.
Та в тая връзка питам.
Проверих и не намерих във форума.
Как мирише окислена бира?

Re: Мнение относно казан за приготвяне на бира

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2020, 13:46
от MadButcher
ilu6a написа:Знам ,какво представлява процеса окисление.
Въпроса ми е на кой етап се случва при бирата това....при това високо РН като цяло.
За виното мога да пиша с часове...но да надуша окисление не мога.
Та в тая връзка питам.
Проверих и не намерих във форума.
Как мирише окислена бира?

Към кого и какъв ти е въпроса?

Re: Мнение относно казан за приготвяне на бира

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2020, 14:26
от ilu6a
MadButcher написа:
ilu6a написа:Знам ,какво представлява процеса окисление.
Въпроса ми е на кой етап се случва при бирата това....при това високо РН като цяло.
За виното мога да пиша с часове...но да надуша окисление не мога.
Та в тая връзка питам.
Проверих и не намерих във форума.
Как мирише окислена бира?

Към кого и какъв ти е въпроса?

Не е ли ясно?
ilu6a написа:
MadButcher написа:Пил съм окислена и със странични вкусове бира от автоматизирана система и човека,

Как се окислява бира?