Съотношение малц:вода

Синтезирано всичко необходимо за начинаещите пивовари, за да сварят първата си бира от зърното до халбата.
Както и съвети къде и какво още трябва да прочетат и научат.
Правила на форума
Моля всички първо да прочетат тези две теми :
viewtopic.php?f=18&t=2564 (FAQ)
viewtopic.php?f=10&t=2711 (Основни вкусове и характеристики ...)
и после да питат :)

Съотношение малц:вода

Мнениеот DonBasilio » 02 Мар 2017, 07:16

Здравейте,

Не съм много на ясно относно отношенията за вода за майш и вода за промиване. На всякъде където чета се дават отношения репскетивно 1:3 и 1:4 като едва ли не закони, но на живо не изглежда толкова лесно - най-вероятно аз не съм доразбрал. Нека обясня ситуацията по-подробно.

Искам да направя 20 л. бира. Купих смлян 5кг. Pale malt, 1кг. Special W и .3кг. Carafa type II, общо 6.3кг малц. Загрях 20л. вода до 68-9 градуса, в бидона малца седя час и половина при темп между 62-5 градуса. През това време загрях още 25л. вода за промивки. Йодната проба беше ок и реших да направя "Vorlauf" метода три последоватлени пъти.....и точно в този момент ако бях решил да хвърля 70% от водата за промивки щях да имам нужното количество мъст. Мисълта ми е, 1:4 при гореописаните параметри не е ли много? Или може би никъде не се казва, че цялата трябва да се използва? За съжаление си забравих захарометъра и не мога да дам съответните данни...
За да довърша, изхвърлих бая вода и потенциална бира, в казана сложих 25л. Заврях ги (варя на огън) и на 15тата мин. сложих 28.5г. Fuggle, на 45тата мин. още толкова пак Fuggle + една лъжица ирландски мъх. Свалих температурата и добавих 11.5 Safale S04 и една лъжица фосфат композе.
Надявам се, вече бълбукащото ми момче да се получи добре ;)
Благодаря за коментарите и съветите предварително!
DonBasilio
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 02 Мар 2017, 06:04

Re: Съотношение малц:вода

Мнениеот Martin » 02 Мар 2017, 10:02

Ами искаш да правиш 20л бира, а си купил малц за 30л. От там ти идва много количеството. Нормална 20л варка е между 4кг до максимум 5кг. В момента ферментираш една дооста силна бира. Може би ще стане 8-9 % алкохол
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1042
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Съотношение малц:вода

Мнениеот st_jivko » 02 Мар 2017, 12:31

Ще стане,ще стане.Дори и да останат малко недоизферментирали захари,пак ще стане
/поради малкото дрожди за такава силна бира/.
Сметката си я прави така:
-от 1 кг.малц стават грубо 5л.бира.
-за 20л. бира ти трябват 4 кг. малц.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 315
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Съотношение малц:вода

Мнениеот nikolay.illov » 02 Мар 2017, 21:11

С материалите, които си описал изглежда, че клониш към портър или стаут?
В зависимост от стила на бирата към, която се стремим е и съотношението на водата (най често промивната ) ако желаем по високо екстрактна бира съответно завишаваме количеството малц за сметка на водата.
Аз най често спирам промиването преди да съм изразходил всичката промивна вода. Като следя какво изтича от крана за да мога да контролирам плътността преди варене и съответно крайната такава. Това което си описал ти ми изглежда съвсем адекватно за бира, която има характер..
наздраве
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд


Назад към Ако си начинаещ пивовар - моля прочети това !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта