Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха паника

Синтезирано всичко необходимо за начинаещите пивовари, за да сварят първата си бира от зърното до халбата.
Както и съвети къде и какво още трябва да прочетат и научат.
Правила на форума
Моля всички първо да прочетат тези две теми :
viewtopic.php?f=18&t=2564 (FAQ)
viewtopic.php?f=10&t=2711 (Основни вкусове и характеристики ...)
и после да питат :)

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот st_jivko » 27 Сеп 2019, 11:50

Не мислиш за приятелите си,itko.Сигурен съм,че няма да те изоставят в труден момент.
Особено ако той е свързан с унищожаването на излишни количества домашна бира.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 315
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот LivingInChaos » 30 Сеп 2019, 09:26

Много тъжна история...
Масово тук се качваме на канти и разливни и пием Стела между варките...
Обаче някой да вари по 5л и да му стига си е феномен за форума и обществото ни като цяло.
Апетита идва с пиенето, та сигурно скоро ще се качи обема.
LivingInChaos
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 27 Май 2016, 09:28

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот MadButcher » 30 Сеп 2019, 09:58

Аааа, Стела не пия! Рядко срещана отврат! Има вече досатъчно кадърни крафтчета, по бюджета Бритос
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 267
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот itko » 30 Сеп 2019, 14:27

Хаха, е аз съм си феномен с моите количества на пиене :) Още по-голям феномен е, че никога не съм се напивал с нищо :) Даже ми се струва, че 4 литра са много и ще има сума време да ги пия и ще ми омръзне, та трябва да се намали количеството на до 3 литра, че да има повече разнообразие :)) Варенето на такива малки количества си има и предимства все пак - приближава се до готвенето и отнема по-малко време.

Ама да пусна и тук описанието на резултата:

Пробвах какво е излязло от творението ми. Само с едно сухо охмеляване - започнато в края на 4-тия ден и продължило 4 дена. Като за начало проверих SG-то. Показа ми 1.010, при 1.050 начално. Значи алкохол 5.25, ако първоначалното измерване не ми е било подведено от не особено добрата филтрация на мъстта. Алкохолът на вкус при пиене не се усеща почти, но след десетина минути се усеща.На вкус - горчивината е доста слаба и въпреки, че не харесвам горчиво, няма да е лошо да горчи малко повече. Може би трябва да направя охмеляването не на 85 градуса, а още след спиране на варенето. Хем ще си спестя 15 минутното поддържане на тази температура. Газирах я принудително, но малко слабо. Стои ми малко блудкава, все едно поизветряла, не знам дали заради слабата газировка. Ароматът на цитра обаче е силен. На цвят изглежда убито жълта и мътна - малко по-жълто от фанта лимон. Пяна няма хич.
itko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 15
Регистриран на: 03 Сеп 2019, 20:40

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот ВескоВарна » 01 Окт 2019, 08:47

MadButcher написа:Имах една инструкторка по готварство която казваше: "Учим технологията, не заучаваме рецепти". С пивоварството е подобно. Първо усвояваме на теория основните технологии и принципа на работа, после ги прилагаме съобразно наличното оборудване, пробваме и се учим от опита си както и от огромния споделен примерно тук. Постигнатият успех и получения опит ни дават възможност да продължим напред. "Гоненето" на някакъв стил не е самоцел нито продукт на случайността, "абе, направих нещо и май ще е IPA".


Последното да го прочетат и в Загорка! :))))

Колега itko, това че пиеш малко ти дава уникалната възможност да пиеш отлежала бира при малки варки.Започни да запечатваш в бутилки с 6-7гр/л захар. (2гр в бутилки 330мл май ще се ти най-подходящи).
При първите си варки озахарявах в хладилна чанта с доливане на вряла вода по калкулатор. Получава се идеално контролирани температури.
Ето ти линк с добри калкулатори https://www.brewersfriend.com/stats/

Поздрави!
Варка -31бр.
Малц -319,1кг.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 167
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот itko » 01 Окт 2019, 10:56

Да, може би подгряване с голиване на вряла вода в малка хладилна кутия е добър начин за поддържане на температурата. Мисля обаче да пробвам нещо с водна баня, бързовар и контролер, да видя дали ще се получи. Колко време може да отлеждава една бира преди да започне да деградира? Чел съм, че на много от бирите отлежаването не им се отразява добре.

А ИПА-та на загорка не знам колко е ипа, но ми харесва долу горе, може би заради цитрата в нея :)
itko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 15
Регистриран на: 03 Сеп 2019, 20:40

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот ВескоВарна » 03 Окт 2019, 08:22

Загорка Ипа в бутилка е прекалено газирана, в кена са я докарали, но с тия 4,5% къде м/у Ипите?!
Въпроса за трайността е относителен .. зависи от много фактори. Моите бири ги харесвам на възраст от 1 до 2 месеца... не че след това не са хубави.

Тия дни се вкарах в нов филм, правя 3 варки една в/у друга за 2 дни. Целта не е да спестя дрожди, защото това може и с промивка, а да направя запаса за зимата при прятните температури в момента. Е и да видя дали става! :)
3Х16кг малц .... :whistle:
Варка -31бр.
Малц -319,1кг.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 167
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот itko » 21 Окт 2019, 14:12

На втората варка пробвах да озахарявам по следния начин:

Водата в леген се подгрява с бързовар, управляван с термоконтролер. В него е натопена около 7.5 литрова китайска тънкостенна тенджерка от левчето за 14 лева. Направих и второ дъно от неръждавейка, надупчена с 2мм бургия. Близо до дъното монтирах накрайник за въздух за източване, като вместо с кран, го запушвам с едно 6мм болтче увито с водопроводна изолационна лента.
Резултатът не е кой знае колко добър - въпреки водната баня, в тенджерата се установяват забележими температурни градиенти, най-вероятно заради изпарението при отваряне.

Опитът беше за нещо като самоизмислен английски ейл. 920 грама пейл ейл, 80 грама караамбър. Малца в 3 литра вода, 1 час по-късно го източих, връщайки няколко паници от мъстта обратно, а после допромих с литър и половина на 78 градуса. Резултатът беше 3,5 литра с плътност 1.056, което дава ефикасност 62% май. Това го сложих да се вари с 9 грама хмел Голдинг, като по време на варенето доливах вода, с цел крайният резултат след общо 35-40 минути варене да е 1.045 (мерех с метална линия нивото в тенджерата). 5 минути преди края и последното доливане добавих още 3 грама хмел. Първият хмел го държах в дамски чорап, втория го сложих директно във водата. Охлаждам като потапям тенджерата в леген, в който пускам да върви студена вода от маркуча на душа. Финалния резултат беше около 3.8-3.9 литра с 1.045. Вчера го бутилирах, беше на 1.009, извадих 3.32 литра. Пробвах стотина грама, като ги газирах с бутилката въглероден диоксид. Вкусът ми хареса - леко горчива (би трябвало да е IBU 27), леко сладникава, леко малцова. Но не знам защо нямаше пяна. Може би като се газира по естествен път ще придобие. Иначе като я раздрусам се пени и като мия бутилките също.

Тази система за поддържане на температурата не ми харесва, много играчка, слаб резултат. Затова направих някои сметки и си сглобих една кутия от фибран, в която влиза тенджерата. 9 см дебелина на страничните стени, по 7 на горната и долната. Направих измерване с 5 литра вода и за 1 час температурата падна от 67 на 64.3 градуса, като първите 5 минути падна около 0.4 градуса, защото кутията не беше подгрята. После падаше с около 0.2 градуса на всеки 5 минути, След тоя опит понапълних част от празното пространство вътре по ъглите с още фибран и измазах разни цепчици измежу плочите. Надявам се така да съм намалил поне малко загубите. Но дори и да не съм, това падане в температурите ми се струва приемливо. Още повече, че мисля да озахарявам в почти пълния обем течност, без да промивам и катото добавя към тия 5 литра и килото малц, ще се вдигне още термичната маса и ще се забави спадането. Даже може да вдигна още малко дозата, че да получа 4.5-4.7 литра финална течност, долу горе колкото мога да варя в другата тенджера без да изкипи.
itko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 15
Регистриран на: 03 Сеп 2019, 20:40

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот ultrashock » 21 Окт 2019, 14:37

Голяма играчка за 2 чаши бира :D :D :D
Колега, с по-големи количества се контролират по-лесно и температурните разлики, пробвай с 20 литра, няма да остане гарантирам ти, все ще се намери някой около теб да я изпие.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 600
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот itko » 21 Окт 2019, 15:37

нямам по-големи съдове и пространство да ги съхранявам. Пък и то да не е вода от чешмата, че да го раздавам повечето :)
itko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 15
Регистриран на: 03 Сеп 2019, 20:40

ПредишнаСледваща

Назад към Ако си начинаещ пивовар - моля прочети това !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта