Страница 3 от 9

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 07 Май 2016, 19:25
от ВескоВарна
Днес беше гаден ден! Пак 2 бири ... 8 часа мъка. Не знам дали остана нещо дето не се обърка ... не работещи котлони, спукани буркани със стартери, зле пресечени белтъци ... и колуминацията ... изпуснах ферментатор ... само 1-1.5л загуба.
Основния проблем беше, че смених технологията и ползвах една непроверена печка с електрически котлони. Трагедия...
Трябва да спра да импровизирам с рецептите ... и двете бири са с неочакван цвят, иначе се вместих в другите си изисквания,,, две леки бири.
Следващия път връщам старата методика и тежките бири!:)

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 27 Май 2016, 09:11
от ВескоВарна
Лека равносметка по горния пост. С хубава бира лошите моменти бързо се забравят!
Вайцена, който след варенето имаше цвят на блатна вода, след ферментация разцъфна в приятен кехлибар. Очаквано WB-06 дрождите заглушиха вкуса на лимеца, но ми допадна.Очертава се като близък до сърцето ми стил за дневна бира! Първа прегазирана бира в 10л кег! От една страна трябваше да сложа по малко захар, защото е кег, от друга повече като за Вайцен ... сложих на око и сега смуча пяна!:)
"Американ Амбъра" (3кг Пейл, 1кг Караамбър, 1кг Маланоидинов) съвсем очаквано стана Американ Ред!:)) Но с 20гр за 10мин, 20гр за 5мин и 20 гр сухо Цитра, кърти мивки и кове пирони!:)))) (имаше и Херкулес за 60мин)

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 05 Юни 2016, 07:50
от ВескоВарна
Вчера отново две варки. Първата с амбициозното наименование Бъзов Вайцен Попай!
Два дни предварително накиснах 50 цвята бъз в 32л студена вода, резутата - добър аромат. После минах 1-1,5кг бейби спанак през сокоизстисквачка и като сложих да преваря водата добавих и сока и смляното.
След преваряването аромата на бъз се загуби, аромата от спанака е сякаш съм варил охлюви, но поне стана зелено! При използването на водата за варката се загубиха и цвета и аромата, но няма да бързам с изводите докато не видя крайния резултат. За пръви път промиването мина бавно, макар да пробвах мокро смлян малц. Явно съм си надценил системата с 2кг Ечемичен/2,5кг Пшеничен малц. И все пак не е спирало и не съм разбърквал.
Втората варка Стаут мина гладко, но в суматохата м/у двете варки пропуснах да добавя овесени ядки, както бях заложил по рецепта. С оглед че има и пшеничен малц и печен ечемик, мисля че няма липсва много.

Тия дни пробвах система за пълнене с противиналягане от подръчни материали. Вързах към куплонга за СО2 на Корнелиус кег ПЕТ капачка, когато свързах куплунга, бутилката се напълни с СО2, после сложих кега легнал и с леко развиване на капачката вече влизаше бира. Едно кранче няма да е излишно и трябва малко практика ... но докато си окомлпектовам състемата ще свърши работа.

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 16 Юни 2016, 15:58
от ВескоВарна
Имам проблем със Стаута! Ден 10 във ферментатора -Екстракт 5%Р ( ОG 13%.) и не пада ... малко претупах стартера и не беше шупнал, фермантацията тръгна на 5-6час, което е бавно за Нотингам.
Или съм объркал стартера или съм изтървал температура при майша.
Няма какво да чакам повече ... бутилирам с 6гр захар и се надявам да се газира.
Дайте съвети...

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 16 Юни 2016, 18:10
от ALL_ON
Нотингам понякога са ми тръгвали стабилно чак след 24 часа (или поне така, че клапана да забълбука). При 5 Плато ако сложиш и 6гр. на литър захар, според мен ще прегазираш бирата! Опитай да разклатишн ферментатора и премести на по-топло място за още 2-3 дни и ако няма ефект бутилирай, но с не повече от 3 гр. на литър захар! Друго, което се сещам е, че както си сложил захаромера директно във ферментатора е възможно от леката газировка, която се получава по време на ферментацията, самият уред да е леко повдигнат и измерването да не ти е точно. Успех :)

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 21 Юни 2016, 13:06
от ВескоВарна
След 2 седмици във ферментатора, го бутилирах при 5%Р и с 4гр/л захар ... на вкус е добре, не сладни ... явно съм изтървал температура на газовия котлон...
Остатъците до утайката ги изсипах в буркан, изчаках да се утаяи, взех от бистрото, пак измерих ... 5%...това е!

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 21 Юни 2016, 14:03
от victoryvt
С какво измери ?
Захаромер / рефрактомер ?

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 21 Юни 2016, 15:14
от ВескоВарна
С хубавия белгийски захаромер, който купих. И който бях пуснал във ферментатора на същия Стаут ...
Сега като питаш осмислям, че съм мерил при по-ниска температура ... да речем 8-10градуса...
Проверих го в хеферментирала бъзова лимонада, показа 10%Р, при 25градуса, което е доста вероятно.

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 21 Юни 2016, 16:00
от Martin
Пак не е голямо отклонението. 5% измерено при 8 градуса, ако е калибриран за 20 градуса, отговаря 4,77%.

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2016, 13:23
от ВескоВарна
Мистерията се разплита! експериментирах с един сайдер от 2л ябълков сок, пуснах вътре украинския захаромер. Когато взе да показва към 0 и смятах да бутилирам реших да замеря точно. Сложих белгийския в епруветка с вода показа 0, пуснах и него вътре, показа му/ 0 и 0,5%Р. Затворих с водния клапан докато събера шишета, маркуч, капачки ... връщам се Белгия 5 ... Украна 0 ?!?!? Мдааа напразно държах Стаута 2 седмици.
Разклатих... не потъва, след още 15мин показваше 4%. Май колегата ALL_ON ще се окаже прав нещо му влияе във ферментатора ... газировка ли, налягане ли ... не знам.