Страница 1 от 9

Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха паника

МнениеПубликувано на: 20 Мар 2016, 17:08
от ВескоВарна
Здравейте! Днес врътнах първа варка и искам да споделя няколко момента, които ме изненадаха и нещата които помагат!
1. Каквото и да стане не се паникьосвайте!
2. Направете си списък на инвентара и на операциите и отмятайте всичко. Дезинфекция и предподготовка от предния ден!
3. Проверете съвместимоста на всичко. Например ако дистилаторният съд е дамаджана, дали клапана за тиха ферментация пасва на отвора.
4. Озахаряване. Ако не сте виждали как става, може да се подветете, че 4кг малц + 12л вода = 16л съд. Нищо подобно! Не ми се смята хектолитъра на малца или колко набъбва, но съдът за целта трябва да е не по-малък от 25л!
5.Ако йодната проба не ви харесва, просто изчакайте още 10-15мин.
6. Промиване. Когато излезе 50-60% от общата течност сложете я да се вари и доливайте. Гледайте обаче това да не ви лиши от възможност за претопляне на водата за преомиване. Системата ви за промиване трябва да побира поне 8-10л при 4кг малц. Очаквайте и загуба от литър течност на кг малц. т.е от 12+16л добавена вода 23-25 л изцедена мъст.
7. Направете си замерване на захарта, ако е над 10 ... ще се успокоите малко.
8. Варене. Ако всичко изведнъж стане на едри парцали ... нормално е. За 25л мъст трябва доста мощен котлон, аз използвах 2 газови едновременно!
9. Охмеляване. Следвайте рецепта, избягвайте сухо охмеляване на първа варка.
10. Охлаждане.Тук поне нямах проблем...
11. Прецеждане. Предвидете резервен тензух, ако подготвената ви система се задръсти. Тук мъста е уязвима и не трябва да се губи време.
12. Намерете си ментор, на когото да звъните когато не сте сигурен, дано случите на спокоен като моя. Малко увереност в критичен момент е от голяма полза.
Успех!

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 07:51
от ВескоВарна
Имам един аматьорски въпрос, ако в хладилна чанта се съхранява вода с температура 78градуса, тя ще се повреди/деформира ли?
Призовавам начинаещите колеги да задават подобни въпроси тук за да не цапаме навсякъде.

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 12:52
от Martin
Повечето издържат до 80 градуса. Мисля че няма да имаш проблеми. Питаш за маш-лутер тюн, аз ползвам такъв от хладилен бидон.

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 24 Мар 2016, 11:09
от ВескоВарна
Благодаря, колега! :obscene-drinkingcheers:
Какви са оптималните размери на съда за промиване? Ако е висок и тесен(канта от сладолед) ще има по добра ефективност, защото водата ще минава през повече малц, но вероятно ще е за сметка на скоростта?!?! Кои са идеалните пропорции (d/h) зa 30l съд: 36/36см, 30/44см, друг размер?

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 27 Мар 2016, 12:48
от ВескоВарна
Точка 4 е сгрешена! 4кг малц +12л вода са си 16л ... установено при варка №2. Майншвах в хладилна кутия с добавяне на вряла вода, на моменти Температурата надхвълляше тази от калкулатора и се налагаше да бъркам докато спадне. Карам по системата "Всяка неделя" събота изпразних дистилатора, неделя го пълня. Светло, тъмно, скоро червено ирланско. Дайте идея за бира №4?
За момента най-неприятното е миенето на бутилките. Но и там се изхитрих, занесох старите засъхнали бутилки в близкото барче и помолих да ми ги сменят с прясно изпразнени.:)

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 01 Апр 2016, 14:03
от Dejmos
Не се притеснявай за хладилната чанта. Аз озахарявам в такава. Издържа си без проблем целия процес, през всичките температури и времена, та дори и над 78. Последния път достигнах 80-82 градуса при прецеждането, забавих се, поизстина, та доподгрявах с един бързовар.

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2016, 22:46
от Sapata
ВескоВарна написа:Дайте идея за бира №4?


IPA

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 09 Апр 2016, 13:17
от ВескоВарна
Днес се почувствах авантюрист и реших да си направя денят интересен! В момента варя Червен Ирландски ейл, по рецепта поствана от Мартин и то по фюжън система която кръстих "трипъл едж".
Проблемът е, че исках да направя рецептата в оригинал с 4,5кг малц, а хладилната чанта в която майшвам е 16л. И ето какво направих:
1. 4,5кг малц +9лвода(75С)= 13,5л майш(65С)
2. +2,1л(100С)= 16,1л майш(72С) и сме до ръба на съд №1
3. Пехвърлям в тенджера 20л и долях вряла вода до ръб №2. Понеже имаше загуба на t, компенсирах с котлона.
3.Прецеждане до ръба на съд №3 ... 28л! Екртакт 11 по Плато с новия ми захаромер от Виктор

И да не скучая докато се вари, започнах Варка №2
Със същите параметри, но понеже е Портър, съд №3 ще е с 24л само или ще се целя в 13 по Плато,:)
Мисля, че ще размина сублимните моменти. Пожелайте ми успех!

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 09 Апр 2016, 16:02
от nikolay.illov
Айде успех! Аз до сега не съм правил две варки наведнъж, но май ще ми се наложи след конкурса на 16-ти, защото всичко налично ще се изпие там.. :D

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

МнениеПубликувано на: 09 Апр 2016, 18:12
от ВескоВарна
Голяма лудница! Станаха бирите, но няма да го повторя... една след друга следващият път.:)