Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха паника

Синтезирано всичко необходимо за начинаещите пивовари, за да сварят първата си бира от зърното до халбата.
Както и съвети къде и какво още трябва да прочетат и научат.
Правила на форума
Моля всички първо да прочетат тези две теми :
viewtopic.php?f=18&t=2564 (FAQ)
viewtopic.php?f=10&t=2711 (Основни вкусове и характеристики ...)
и после да питат :)

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот ВескоВарна » 17 Апр 2016, 15:55

Вчера измерих екстракт на двете бири, даде 3 по Плато. Днес ги бутилирах ... 21л Портър, 22л.Червен Ирландски. Понеже пак очквах повече, Портъра влезе всичкия в бутилки с по 6гр./л захар. Цветът обаче е перфектен!
От ЧИЕ газирах с СО2 по най-бързата схема 2л. .... въпреки, че не сложих мед, е невероятен!!!
Извадих си промивка и от двата вида дрожди (Нотингам и S-04) и ги прибрах във фризера.
За следващият път мислех да варя ИПА и Амбър, но ми се виждат твърде близки и ще сменя единия ейл с Пшеничен(+лимец).
IMG_20160417_134116[1].jpg
Червен Ирландски Ейл
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот bojo » 17 Апр 2016, 18:46

Фризера май не е добра идея, по им отива хладилник.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот Martin » 17 Апр 2016, 22:58

Вече са умрели във фризера ако не си им сложил глицерин. Ледените кристали ще ги разкъсат. Дрождаците след промивка се държат в хладилника. Ако искаш да са във фризера трябва да има вътре 20% глицерин и да са във стиропорена кутийка иначе от цикъла на обезледяване пак ще ги умориш.

П. С.
ИПА и Амбър хич даже не са близки.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот ВескоВарна » 20 Апр 2016, 13:06

Статистически погледнато, неуспешния експеримент също е полезен. Наскоро установих, че главите на старите сифони за газирана вода пасват точно дамаджанките от евтино вино, което продават в кауфланд. Надявах се да направя мобилен вариант за пикник, при който 12г патронче да избута 5л бира ... дамаджанката се пръсна веднага ... добре, че беше с вода. Сега съм сложил в същите дамаджанки бира с по 6г/л захар ... за всеки случай съм ги сложил в чисти кофи. Засега държат ...
За дрождите ... изкараха 14-15часа във фризера(без ноуфрост) и ги преместих в хладилника замръзнали. Имаше около 50% утайка. Когато отида другия път ще разбъркам,ще изчакам, ще прелея в по-малък буркан .. един вид втора промивка. Остатъка ще захраня с вода и захар и ако шупне - добре, ако не ... изхвърлям и си взимам бележка!;)
А какво ще стане ако ги смеся? Нотингам и С-04...
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот bojo » 20 Апр 2016, 16:21

Война и по-добрата армия ще победи.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот Martin » 20 Апр 2016, 16:30

Аз залагам на Нотингама.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот 5th-hokage » 20 Апр 2016, 16:58

Не подценявай S04 аз залагам на тях :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот SDS » 20 Апр 2016, 17:30

И аз се включвам в битката :D
Нотингам държат на Руската зима, но S-04 са много агресивни залагам на S-04 :mrgreen:
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот ВескоВарна » 20 Апр 2016, 18:05

Аз залагам, че ще правят любов, а не война! :lol:
Освен да взема един микроскоп-камера и да снимам ... дали ще е битка или 18+ ... :lol:
Иначе, понеже ги ползвах почти по едно и също време, Нотингама започна по-рано и по-интензивно да бълбука, а С-04 по-бавно, но по-методично и продължително.
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот ВескоВарна » 21 Апр 2016, 22:52

При мен съм взел две еднакви пластмасови бутилки по 1л. от въпросните бири/дрожди. Всяка с по 6г. добавена захар. Тази с Портър/Нотнгам е съвсем твърда и с прилична утайка, а тази с С-04 е по-мека и утайките са много по-малко и са по-тъмни ... чак се чудя дали са дрожди или белтъци :confusion-shrug:
Да напомня, че са бутилирани в неделя, а сварени седмица преди това...
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

ПредишнаСледваща

Назад към Ако си начинаещ пивовар - моля прочети това !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron