Кухненска варка нагледно

Синтезирано всичко необходимо за начинаещите пивовари, за да сварят първата си бира от зърното до халбата.
Както и съвети къде и какво още трябва да прочетат и научат.
Правила на форума
Моля всички първо да прочетат тези две теми :
viewtopic.php?f=18&t=2564 (FAQ)
viewtopic.php?f=10&t=2711 (Основни вкусове и характеристики ...)
и после да питат :)

Re: Кухненска варка нагледно

Мнениеот victoryvt » 28 Сеп 2015, 08:20

Е, браво !
Това отива директно в раздела за обучение на начинаещи.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Кухненска варка нагледно

Мнениеот yotov87 » 28 Сеп 2015, 12:12

поздравления
правилно ме насочиха към тази тема :)
имам един въпрос свързан с памучната тениска ....
и аз си мислех за нещо такова .... не съм варил никога ... но мисля когато промивам да направя 3 сита
едно за едрите зърна, едно за по дребните и едно финно - мислех си за някакъв плат или 10 - 15 марли
после прочетох че има някакъв мъртав обем в лати....нещо си .....
това с тениската ми се струва приемливо .... когато го правиш така получават ли се разни плуващи неща в крайната бира за пиене
yotov87
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 28 Сеп 2015, 03:34

Re: Кухненска варка нагледно

Мнениеот mayosha » 28 Сеп 2015, 15:37

За "лати....нещо си" правилно си разбрал, има мъртъв обем в лаутертюна, но не е болка за умиране :) Аз се отказах от този вариант, защото е по-голяма хамалогия – повече съдове, повече чистене... за толкова малки варки не си заслужаваше според мен.

Идеята с марлите също съм я пробвала, ето пример с мрежа за пържене на картофи и марля:
_DSC7288.jpg
Първите няколко литра ги минавах повторно, защото са по-мътни (което се прави и с лаутертюна), но като цяло може да получиш доста бистър резултат дори с марля на един кат, както е на снимката. Проблема тук беше, че точно тази мрежа събира до 1 кг малц. Също така марлята не е много подходяща за преизползване, докато торбата отива в пералнята и излиза като нова.

Относно разните "плуващи неща в крайната бира за пиене", ще го кажа така: ако до крайната бира за пиене стигнат частици още от промиването на малца, те ще са ти най-малкия проблем на бирата :) До крайната бира се минава през още няколко цедки, а специално при промиването, целта е да не останат частици от малца, които да врят с пивната мъст.

Прецеждането през памучен плат (торба) със сигурност няма да допусне никакви частици. Точно обратното се получава – дори и най-дребните частици остават в торбата и я затлачват, което пък забавя прецеждането.

Ето и илюстрация за ушиване на въпросната торба (не че трудно човек да се сети :)):
teniska.png
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Предишна

Назад към Ако си начинаещ пивовар - моля прочети това !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron