Страница 2 от 2

Re: Карбонизация на бирата

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 12:30
от ВескоВарна
Значи при 70% захарност, 5гр захар = 7,1гр мед. За 20л бира 143гр мед варнат в 150мл вода и разпределено пропорционално? Благодаря ще го пробвам!

Re: Карбонизация на бирата

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 12:57
от Martin
Няма нужда да вариш меда, просто го загрей до 85 градуса с малко вода да се разтвори. Проблема обаче при карбонизация с мед е че дрождите незнайно защо го консумират доста бавно, и ще ти се проточи газировката. Ако не искаш да ползваш бяла захар, просто си остави във фризера 5-7 % от мъстта преди да заквасиш с дрожди. Когато дойде време да бутилираш, просто изваждаш, размразяваш, кипваш за малко за стерилизация, охлаждаш и изсипваш при ферментиралата бира и бутилираш. Така се прави ако искаш бутилкова газировка, със спазване на немския закон за чистотата на бирата.

Re: Карбонизация на бирата

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 15:15
от dr_slavov
ВескоВарна написа:Извинявам се,че упорито отбягвам бялата захар. С фруктоза някой пробвал ли е?

А каква е причината за отбягването?

Re: Карбонизация на бирата

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 21:11
от ВескоВарна
Наясно съм, че тая захар ще я изядат "гадините", но човек като си има някакви здравословни предпоставки се настройва срещу определени продукти...

Re: Карбонизация на бирата

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 23:42
от dr_slavov
До колкото видях искаш да карбонизираш с фруктоза. Само за справка, а пък ти си решавай.
Бялата кристална захар е 90% е захароза. Захарозата е дизахарид съставен от една молекула фруктоза и една молекула глюкоза.

Иска ми се да ти напиша още много неща, но на този етап ще се въздаржа.

Re: Карбонизация на бирата

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2016, 10:24
от Martin
ВескоВарна написа:Наясно съм, че тая захар ще я изядат "гадините", но човек като си има някакви здравословни предпоставки се настройва срещу определени продукти...


Всеки си ебе магарето както си знае. Като не искаш бяла захар давай смело с замразена мъст. 5-7 % от цялата сварена бира си замрази и после както ти казах по-горе.

Re: Карбонизация на бирата

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2016, 11:42
от ВескоВарна
Медът също е дизахарид, но фруктозата и глюлкозата са в друга пропорция. За първата ми варка вече е късно, но следващите ще са по швабския метод!
За колегите от Варна. Имам комшия, който може да ми достави сух лед! Аз лично ще го пробвам само ако бирата не е много хубава. :mrgreen:

Re: Карбонизация на бирата

МнениеПубликувано на: 17 Юни 2016, 16:17
от dnk
Martin написа:Проблема обаче при карбонизация с мед е че дрождите незнайно защо го консумират доста бавно, и ще ти се проточи газировката.


в медът освен захари има и други вещества, някой от които възпират ферментацията, което може да създаде проблеми при карбонизацията. Тогава дрождите са доста "уморени". Виждал съм да продават специални дрожди за медовина. Може би по прашинка или две от тях ще решат проблема.

Re: Карбонизация на бирата

МнениеПубликувано на: 18 Юни 2016, 12:18
от Martin
Правил съм медовина със sacc.bayanus. Освен че им отне 30 дена, стана бистра и свалиха на 1.000. Получи се бяло сухо вино от мед.