Страница 3 от 5

Re: Как да сваря първата си бира ?

МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 18:21
от dilyanski1
Никъде не видях захаромера кога се ползва и какво трябва да показва.

Re: Как да сваря първата си бира ?

МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 19:01
от victoryvt
Захаромерът се ползва за да проверим дали сме получили желания начален екстракт преди ферментация, освен това после с него проверяваме до колко е паднал екстракта след ферментацията.
Хубаво е захаромерът да е с ясни деления под 5%.
А относно това - какво е захарност, екстракт, какви видове скали има - Брикс, Плато, Балинг, Специфична плътност и т.н. има други теми в раздел теория.
Общо взето - захарност е еквивалент на екстракт на първо приближение.
От там насетне е за теоретиците.

Как се прави вино - мери се захарността на гроздето със захаромера и после след ферментацията - пак с него проверяваме дали има остатъчна захар.
Мисля че на всеки е ясно поне от обща култура какво е ферментация нали ?
А относно термините в пивоварството пак казвам - моля прочетете раздела "Теория и практика ..." и особено темата за основни понятия.

Re: Как да сваря първата си бира ?

МнениеПубликувано на: 26 Мар 2014, 16:24
от Mihail
Здравейте!
Поздравления за великолепните сайт и форум!!!
И аз имам новобрански въпрос :D Визирайки опростената домашна рецепта, но и варенето като цяло, как да поддържам въпросните температури при озахаряването в норми в домашни условия?
За първото си варене мисля да използвам котлоните на готварска печка.
Благодаря предварително ;)

Re: Как да сваря първата си бира ?

МнениеПубликувано на: 26 Мар 2014, 18:41
от victoryvt
Като диджей на пулт - въртиш копчетата - ту пускаш , ту спираш котлона.
:)
Както искаш така ги поддържай, важното е да няма големи разлики.
Можеш и да завиеш съда с някаква топлоизолация, само гледай да не я запалиш.
Като за първи път направи еднопаузно озахаряване на около 65-66гр. и после стопли до 78 и промий с вода при 78-80 гр.

Re: Как да сваря първата си бира ?

МнениеПубликувано на: 26 Мар 2014, 19:00
от Mihail
Благодаря за бързия отговор, утре поръчвам :)

Re: Как да сваря първата си бира ?

МнениеПубликувано на: 19 Май 2014, 23:47
от Prophy
Здравейте,

и аз се реших да се захвана с пивоварство и вчера направих първи опит, но имах някои проблеми и ще съм благодарен ако някой може да ми помогне :)
Следвах напътствията на victoryvt от 28 Яну 2014 (на първа страница) за по-малко количество. Крайният резултат трябваше да е около 3л., но аз получих по-скоро 1 - 1.5л.

Като цяло озахаряването мина без проблеми темперетурите които трябваше да следя имаха разлики от 1-2°C. Имам впредвид че вместо примерно 65-66°С беше 64-67°С.

Проблемите ми започнаха при промиването.
Осъзнах че не съм съвсем наясно какво точно трябва да следя. Добавях вода като гледах мъстта да не изсъхва, но и да не плува. Накрая се получи течност около 5л. като е възможно и да е по-малко. В последствие като приключих с варенето се оказа че не съм изчакал да се отцеди всичката течност.
Първият ми въпрос е грубо казано колко време би трябвало да продължи промиването и как точно да разбера че е приключило, или трябва да следя само количеството течност която се получава?

Започнах с варенето и нямаше проблеми, но след около час видях че количеството е намаляло повече от колкото трябва и не изчаках до час и половина сложих малко хмел и приключих варенето след 10-на мин. Както казах възможно е да съм сложил по-малко течност от колкото трябва, но ме притеснява и че водата може да се е изпарила прекалено бързо.
В такъв случай мога ли да добавя вода за да компенсирам?

В крайна сметка продължих и с останалите стъпки. Покрай другите неща пропуснах да прецедя от хмела. Получи се нещо зеленокафяво полукашесто нещо. В момента ферментира, хмелът се е утаил и евентуално ще мога да източа някакво количество поне да го пробвам :)

Ще съм ви благодарен ако ми кажете къде може да съм объркал.

Re: Как да сваря първата си бира ?

МнениеПубликувано на: 20 Май 2014, 08:07
от victoryvt
Първо - не е тук мястото за поста - а ето тук :
http://forum.beer-bg.com/viewforum.php?f=30&sid=7a28a7f489b5d7b3a4940ba68f05e1f5

Иначе по същество :
1. За малки проби тръдно се контролира изпарението тъй като тенджерата е широка и площта от която се изпарява е голяма. За целта винаги гледай количеството да е вярно : от 1кг. малц следва да се размеси с 3л. вода и да се промие с още 4л. -> получава се около 6л. в тенджерата преди завиране и около 5 след вренето.
2. Хмелът е този който иска дългото врене за да се изомеризира, иначе няма да горчи после. Т.е. да вриш малко време или още по-лошо - да сложиш хмела накрая е неправилно. Ако много ти извира или намали мощността на котлона или покрий леко тенджерата или в краен случай долей вода, но тя трябва да ври поне 20 мин. за дезинфекция.
3. Доливане на вода невряла във ферментора не се допуска.
4. Измервай периодично захарността със захаромер - първо тази на сладката пивна мъст (течността след края на озахаряването и преди промиването), тази на промивните води (това което тече от чучурката на лаутертюна (съдът за прецеждане или гевгира или тензуха или с каквото прецеждаш)), тази на мъстта преди завиране и тази на мъстта след вренето и охлаждането (това последното се нарича начален екстракт), както и тази след края на ферментацията (краен екстракт)
5. Последните две са около - 12 и 3 за стандартно озахаряване 1:3 и 1:4 промиване и ейлови дрожди.

Това дето си получил ще прилича на бира, но има опасност да се вкисне бързо заради недоброто варене и премахване на белтъците.
Изпий го и направи друга по-сериозна варка, ако трябва подготви си лаутертюн, или си го купи - 25 лв. , а има и една много добра торба за гравитачно прецеждане - тя е за след варенето.
Другото са тенджери и кофи, които всеки си има.
Помисли и за охлаждането - серпентина или водна баня. Целта е да стане бързо.

Re: Как да сваря първата си бира ?

МнениеПубликувано на: 20 Май 2014, 10:08
от Prophy
Благодаря за отговора.

Re: Как да сваря първата си бира ?

МнениеПубликувано на: 09 Юни 2014, 01:15
от izrodka
Здравейте Биролюбци!
Живи да сте за цялата тази информационна, че и материална благодат!
Аз днес за първи път варих бира! Дупнишка хмеловица. Рецептата е от тази тема (нали ми е първи път), количествата са както са препоръчани (4кг малц), дрождите са Нотингам.
Взех казан от вуйчо, тенджерата е от една съседка, а "лаутертюн" ми е на майка ми бидона за зелето. Желание да искаш. А водният клапан е краден :)
С озахаряването мисля, че се справихме добре, спрямо всички указания (верно, че запалих тензуха на горелката на котлона още в началото :). Учудих се, че температурата на бирената мъст много варира, а на течността извън тензуха е с дори до 10 градуса по-висока. Мъжко бъркане и покриване на съда в паузите. Йодна проба - поне 3 пъти (много забавно нещо) всичко изглежда ОК. Промиването също беше безпроблемно. Тензуха ми е на метър от химически магазин на 2 ката. Захаромера в сиропчето показа 12. Каквото и да значи това, но на вкус беше много сладичко.
Свари се много буйно, тоя котлон е почти оръжие. После пресипах през 4 слоя тензух (btw как се дезинфекцира този тензух, имам Окорон, но не посмях да го използвам, нито йод, а попарих с вряла вода) в голяма тенджера и охладих на водна баня. Мисля, че стана ефективно охлаждането, защото тенджерата беше до горния си ръб почти в течащата вода. Оообаче не знаех до каква температура трябва да се охлади и предположих, че е към 30 градуса (от къде ли?). Тук направих грозен гаф! Направих стартер със загрята в ел кана вода. Сипах малко студена, сложих дрождите и захар към лъжица на око. Хич не се сетих, че може да има точна температура за рехидратация! Клатих енергично да се разтвори всичко, и като бръкнах с малкото пръстче - ужас - много топло. Веднага долях малко студена вода и 100-200мл охладена течност. Много ме е страх, че съм ги сварила горките буби. След поне половин час на слънце в буркана имаше към сантиметър пяна. Аз си представях, че като хлебната мая ще изпълни целия буркан.
На всичкото отгоре посях при температура 30 градуса, сега виждам че някъде пише 20.
От 28л вода получих може би към 15 л. (ферментора е 19, знаете) Не знам дали е нормално.
Наливах течността във ферментора с дезинфекцирани канче и фуния, което изглежда доста го аерира (имаше много пяна), та не съм балбукала вътре.
И всичко това го кандилках до София, сега ми е в спалнята, чакам да започне да ми пее...няма признаци :)
Дано да излезе нещо, че правенето много ми хареса.
Поздрави и ще се видим на фестивала (beerrelation)!

Re: Как да сваря първата си бира ?

МнениеПубликувано на: 09 Юни 2014, 01:20
от izrodka
2014-06-08 17.18.01.jpg