Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха паника

Синтезирано всичко необходимо за начинаещите пивовари, за да сварят първата си бира от зърното до халбата.
Както и съвети къде и какво още трябва да прочетат и научат.
Правила на форума
Моля всички първо да прочетат тези две теми :
viewtopic.php?f=18&t=2564 (FAQ)
viewtopic.php?f=10&t=2711 (Основни вкусове и характеристики ...)
и после да питат :)

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот Omnisciens » 31 Мар 2017, 15:58

Днес отворих първата бутилка за дегустация. Според мен има доста добър вкус и аромат, но има 2 неща, които ме карат да се чудя какво да правя. 1вото е, че не ми се струва достатъчно газирана. Мина точно седмица откакто я бутилирах и се чудя дали да не я оставя още един ден извън хладилник. А 2рото е, че е сравнително сладка и доста алкохолна. Когато отпих първата глътка ми напомни на медовина. Нямам спиртомер, нито захаромер, за да прверя съдържанието на алкохол и захарност. И все пак, ако я оставя извън хладилник, да доферментира, дори и да спадне захарността ще се увеличи още повече алкохолното съдържание. Пред дилема съм :? Съвети?
Omnisciens
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 18 Мар 2017, 03:55

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот 5th-hokage » 31 Мар 2017, 20:35

Може би повече от 1 ден да я оставиш :).... раздусай ги здраво или няма достатъчно дрожди да изядат сладостта която си сложил или са по мързеливи и са легнали да нанкат вместо да пасат захарта. Понякога и 2 седмици не стигат за газировка - затова и се слага ПЕТ бутилка и с пробва на 1 седмица .
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 296
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот Martin » 31 Мар 2017, 21:09

Omnisciens написа:Днес отворих първата бутилка за дегустация. Според мен има доста добър вкус и аромат, но има 2 неща, които ме карат да се чудя какво да правя. 1вото е, че не ми се струва достатъчно газирана. Мина точно седмица откакто я бутилирах и се чудя дали да не я оставя още един ден извън хладилник. А 2рото е, че е сравнително сладка и доста алкохолна. Когато отпих първата глътка ми напомни на медовина. Нямам спиртомер, нито захаромер, за да прверя съдържанието на алкохол и захарност. И все пак, ако я оставя извън хладилник, да доферментира, дори и да спадне захарността ще се увеличи още повече алкохолното съдържание. Пред дилема съм :? Съвети?
Алкохола няма как да премериш. Извади, раздрусай и остави още 5-8 дни на топло.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 801
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот petiomalchev » 31 Мар 2017, 22:09

Всеки ден пробва по една докато стане и местиш в хладилника :D
Аз понеже слагам при варенето за 10 мин. да поври Ирландски мъх, бирата от ферментатора е бистра разклащам всяка бутилка след затваряне на капачката.
Подкрепям съвета на Мартин :clap:
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 206
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот ВескоВарна » 08 Май 2017, 13:41

За съжаление пак ще споделям негативен опит. Преди седмица варих Американ Амбър с новата система за 15кг малц.Съд за озахаряване от две снадени стари перални(1мм) увит с изолация за ламиниран паркет ... работи идеално. Пробвах прецеждане с корпус от шплаух за душ ... не стана! Извадих системата за 5кг и промих на 3 пъти... със сигурност съм загубил малко температура, но пак изкарах около 90л хубав Амбър с 11% захар.
Варих в новия си 100л казан ... 2мм неръждавейка ... перфектен. Около 80л бира с 12% захар се изстуди за 25мин със серпентината взета назаем от колеги от форума.;)
По-лошото беше накрая ... новия бидон 100л се оказа тотален боклук!!!
Купих го от тук http://www.bidonite.com/index.php?route=product/product&path=89&product_id=432
и трябваше да е такъв http://bidonibg.com/%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%B0%D1%80%D0%B8-2/
но още като го видях в Екон разбрах, че е калпав. Трябваше да платя 20лв за да го върна или 40лв и да го взема ... и го взех. Резбата на която се завива капака има язви(дупки) 6-8мм и на практика няма как за затвори плътно ... монтирах клапана на корпуса , а дупката за капака съм запушил с найлони и ластици. Внимавайте с тези търговци, некоректни са!
Варка -17бр.
Малц -111,1кг.
Бира - 550л.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 107
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Предишна

Назад към Ако си начинаещ пивовар - моля прочети това !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта