Страница 1 от 1

Кегератор

МнениеПубликувано на: 24 Фев 2018, 21:29
от dr_slavov
Най-накрая след повече от година обмисляне, проекти, събиране на компонентите, днес наточих първата бира от домашния кегератор.
Ще разкажа как се случиха нещата и дано е в помощ на тези които тепърва започват.
Изискването беше да бъде в дневната, за мен кегератор в мазата е безсмислено, няма да изпадам в подробности защо. Но тук се намеси женския фактор! Щом ще бъде в дневната трябва да бъде част от интериора. Така се насочих към хладилник за вграждане. Само, че тези които са за монтаж под плот не побират кеговете заради компресора. Следващия размер за вграждане са с височина 1 метър и пасват точно. Но се наложи да променя първоначално замисленото място в края на кухненския плот в един „неоползотворен“ ъгъл. Следващия проблем, че такива хладилници се намират страшно трудно. В край на сметка от магазин за уреди с транспортни дефекти се сдобих един.
хлад.jpg

След като го вземах установих, че мога да събера два кега и малка бутилка за CO2. Това е много голямо подобрение за мен, винаги съм искал да имам избор.
in.jpg

Шкафа беше изработен от същите матирали и цветове като останалите мебели (жената е много хепи :D ). Колоната, карнове и маркучи поръчах от Айс техник.
Клоната е с двойка тръби за охлаждане. От Али съм си поръчал малка помпа и таймер. Смятам да напълня кутията за плодове с вода и да я циркулирам през колоната само в часовете когато сме си в къщи.
далечен.jpg
близ.jpg
бири.jpg
чаши.jpg

Знам, че финансовата страна е интересна затова:
Хладилник – 250лв
Шкаф – 120лв (майстора е баща ми, затова съм платил само цента на материалите)
Колона, кранове, регулатор, маркучи, скоби – 400лв
Бутилка CO2 – 60лв
Конектори Pin Lock 2 комплекта – 32лв
Помпа за рециркулацията – 3лв
Седмичен таймер – 15лв
Пропуснах да поръчам тавичка за капките.
Това е! Кефа е ненадминат!

Re: Кегератор

МнениеПубликувано на: 24 Фев 2018, 22:43
от kobyraaa
Както казва жената само такова си нямаме в къщи.Яко е браво.

Re: Кегератор

МнениеПубликувано на: 25 Фев 2018, 12:27
от MadButcher
Благородно завиждаме да знаеш! :D Мерси за споделения опит, щото и други правим сметки за кегератор, избор на подходящи хладилници, разположение в дома и прочие, но за сега сме на етап планиране.

Re: Кегератор

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2018, 09:46
от ultrashock
Браво, много добре с е получило!

Re: Кегератор

МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2018, 19:57
от dr_slavov
В събота с заговорихме с Виктор за охлаждането на колоната и пененето при точене на първа бира за дена. Та се усетих, че не съм пуснал снимки от реализирания проект по охлаждане.
Като съм писал в първия пост помпата е потопяема от алито за около 2 лева.
помпа.jpg

Маркучите са пневмо шлаух 8мм с фитинги.
шлаух1.jpg
шлаух.jpg

Захранване от някакъв стар телефон и за да не работи по цял ден помпата, таймер с възможност за дневно, седмично програмиране. Всеки делничен ден се включва с 16.30, а събота и неделя в 11.00 ;)
таймер.jpg

Re: Кегератор

МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2018, 20:55
от rajev
Какво точно охлажда циркулацията на тази студена вода ???Че не ми е ясно.Поздрави за кегератора всеки домовар трябва да има .Наздраве

Re: Кегератор

МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2018, 08:21
от ultrashock
В момента и аз съм в процес на конструиране на кегератор и идеята на циркулацията е да охлади бирата, останала в маркучите в колоната, защото иначе с всяко застояване бирата става негодна за консумация и образува пяна, т.е. ще има доста фира.
Тъй като и аз съм с малък хладилник, най-логичния метод е да съм с колона, но прецених че е по-добре да надигна хладилника на нормална височина и да сложа крановете направо на вратата. Така си решавам проблема с неохладена бира в маркучите, пяна и нуждата да правя циркулация.