HLT

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

HLT

Мнениеот dr_slavov » 17 Юни 2017, 20:23

Отдавна искам да оптимизирам процеса на промиване. Едно от нещата което ме затрудняваше е да поддържам температурата на водата стабилна. Варя изцяло на газ. Докато промивам температурата пада. Запаля котлона тя се качила много и т.н. Затова се ориентирах към електрически HLT с малка автоматизация. Един прост контролер със сонда пусната направо във водата и нагревателя през контактор. Казана е неръждавейка е от пералня Роса. Трудното е махането на фланеца за ел. двигателя (трябва сериозно нагряване) и затварянето на отвора. При мен е заварено парче неръждаема ламарина. Нов нагревател (оказа се, че все още ги произвеждат). Продават го за 2kw, но го замерих е 46Ω което е малко над 1kw. И така ще върши работа. Кран монтиран на отвора за маркуча. От вътре има нипел, свързан с отвора на дъното със силиконов маркуч. Общо взето е това.
Единствено се чудя дали има нужда по някакъв начин да се разбърква водата. Ще има ли големи разлики в различните части на съда?
20170617_191808.jpg
20170617_201812.jpg
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 496
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: HLT

Мнениеот Steelheart » 16 Юли 2017, 11:18

Ако загряването ти е в долната част, няма да имаш различни по температура зони.
Аватар
Steelheart
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 134
Регистриран на: 25 Дек 2015, 15:19
Местоположение: София

Re: HLT

Мнениеот Clarion » 17 Юли 2017, 17:25

При LIDL-ската тенджера, с 1.8 kW нагревател отдолу, при около 12 л. вода (4 кг. малц) при вдигане от една температура на друга понякога прави 10-на градуса разлика в температура горе и долу и няма как без циркулация (било то и ръчно, с канче, щото последните пъти ме домързя да вързвам помпата към "системата"). С бъркане според мене се губи повече топлина и по-бавно се стига от една пауза на друга.
Clarion
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 84
Регистриран на: 20 Яну 2015, 14:47

Re: HLT

Мнениеот dr_slavov » 17 Юли 2017, 17:47

Тук става въпрос само за HLT. Въпроса е къде да сложа датчика който управлява награването и ще има ли нужда от разбъркване.
За да може да се контролира Т до края на промиването, датчика трябва да бъде близо до дъното. При това положение когато там се достигне зададената Т в горната част на съда ще бъде ли много по-висока? Това е дилемата. Към момента разбърквам ръчно от време не време.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 496
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: HLT

Мнениеот Clarion » 20 Юли 2017, 12:17

а, не съм дочел, сори - за HLT-то ми (разбира се пак е LILD тенджера :-) ) ползвам само заводския датчик, който е на дъното - доктор по химия ми е казвал, че за чистата вода няма голямо значение къде мериш (теоритически би трябвало да се мери там, откъдето излиза) - предполагам, ако тепърва ще го дупчиш и сложиш малко над дъното (и встрани от нагревартеля), няма да сбъркаш (много :-) ). аз лично не съм виждал HLT да има бъркалка или (авто)циркулация.
Clarion
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 84
Регистриран на: 20 Яну 2015, 14:47

Re: HLT

Мнениеот dr_slavov » 20 Юли 2017, 13:28

Още не съм дупчил. Просто потапям датичка в долната половина на съда. Но мисля да го поставя към дъното.
Как да уплатня датчика? Няма резба. Има едни тръбички затворени от единия край, а на другия резба. Датчика се пъха в тях. Но не знам от къде да се снабдя.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 496
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: HLT

Мнениеот ultrashock » 20 Юли 2017, 15:06

Аз съм с ето такъв на MLT-то. Пробил съм отвор за 1/2 и пасва перфектно. Реално можеш да направиш същото в долната част на HLТ-то, но вместо да ползваш термометъра, да пъхнеш вътре сондата. При мен е поцинкован казан - ел. тенджера и се проби лесно, няма и течове. Струваше 10тина лева в местния магазин за ВиК.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 594
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: HLT

Мнениеот dr_slavov » 20 Юли 2017, 15:41

Точно това търся. Ако е дест лв с термометъра ще го взема комплект. Очаквах доста по-висока цена, затова търсех само тръбичката. :text-thankyoublue:
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 496
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: HLT

Мнениеот ultrashock » 20 Юли 2017, 16:57

Толкова е, мога да ти кажа къде, ама ти май не беше от София? Има един магазин за ВиК ето тук
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 594
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София


Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта