Скромно оборудване за кухненска варка

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Скромно оборудване за кухненска варка

Мнениеот petiomalchev » 09 Яну 2017, 17:19

Гледах да мина по тънката лайсна, ама пак дадох околи 120лв.
Основно което имам като оборудване
DSC_4163.JPG

Тенджерата в която озахарявам и прецеждам 18,5л /26лв. на промоция от Кауфланд/
DSC_4141.JPG

Двиното дъно го направих от неръждаема тава диаметър 30см 8лв.
изрязах я малко над долния ръб за да не се криви.
DSC_4263.JPG

Отворите са 2мм. на отстояние 1см. Залепих хартиено тиксо от външната страна на дъното и разчертах.
Голяма мъка беше с пробиването и зачистването на отворите, мъчих се около 4часа.
Крачетата за повдигане са от неръждаеми винтове 4х50
DSC_4262.JPG

DSC_4261.JPG

Кранът и закрепването за тенджерата го изпълних с фитинги и силиконови уплътнения, като добавих и тефлонова лента.
Най-тънката част е пробиването на емайлираната тенджера, на първата дупка откъртих малко повече емайл тъи като се опитах да направя център за пробиването.
Мястото се очертава с перманентен маркер, зачиства се с ъглошлайф в центъра и се пробива със свредло 8-10мм. след това с кръгла пила се оформя отвора или с борче.
Термометърът е само да следя дали не пада температурата при озахаряването, иначе не показва точно меря с цифров.
DSC_4165.JPG

Това е кожуха, който ползвам при озахаряване и варене на бирата.
При озахаряването покривам и с две одеяла допълнително.
Направих го от три пласта изолация за ламинат 5мм.
DSC_4168.JPG

DSC_4173.JPG

Това е тенджерата за варене 21л, охладителя и кофа 25л. помощна за прецеждане и дезинфекция.
Серпентината е от тръба от мека мед 7м дебелина 10мм стените и са 1мм на стойност 47лв.
Не съм слагал фитинги на краищата на охладителя, стягам маркучите със скоби.
Направих и отделно разклонение на тръбопровода за охлаждащата вода.
DSC_4164.JPG

Варя на керамичният котлон и му помагам с 2кВ нагревател.
DSC_4176.JPG
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Скромно оборудване за кухненска варка

Мнениеот petiomalchev » 09 Яну 2017, 18:04

За ферментация използвам ето тези съдове.
DSC_4177.JPG

От IKEA си взех много хубава епруветка/ваза.
DSC_4174.JPG

Купих си и от магазина към форума затварачка за бирени бутилки, то с обикновените голяма мъка.
DSC_4265.JPG
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Скромно оборудване за кухненска варка

Мнениеот Yaskata » 09 Яну 2017, 21:36

Готов си за Битка! Имаш си всичко, че даже си се заиграл с пинизи ;)
Давай смело напред и експеримиентираи!
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Скромно оборудване за кухненска варка

Мнениеот nikolay.illov » 09 Яну 2017, 22:46

Супер!
И аз ползвам вазичката от икеа. :D
Успешни варки.
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Скромно оборудване за кухненска варка

Мнениеот ultrashock » 10 Яну 2017, 09:26

Браво колега, добре се е получило. Предполагам промиваш в същия съд, в който озахаряваш с помощта на фалшивото дъно?
Интересно ми как направи фалшивото дъно, казваш че си използвал тава, която си разпробил, съвпада ли добре по ръба?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Скромно оборудване за кухненска варка

Мнениеот petiomalchev » 10 Яну 2017, 13:17

Да идеята е това да се озахарява и промива в един съд.
За озахаряването добавям повече вода, освен за озахаряването 1/3 и за обема под фалшивото дъно.
DSC_4268.JPG

Тенджерата е с диаметър 30см. и тавата е с диаметър 30см.
На тавата ръбът на дъното е заоблен, отрязах я над ръба и след това отнемах по малко с ъглошлаифа от него докато влезе.
Тавата е от тънка неръждавеика трябва да остане малко от ръба за да не се криви фалшивото дъно.
Пробивах с кобалтово свредло Ф2мм, обикновенните не стават бързо се затъпяват.
Отворите зачистих с 8мм свредло, след това минах с шкурка 300.
Останат ли малки мустачета трудно се мие, гъбата задира на тях.
Фалшивото дъно го вкарвам под ъгъл, така като гледам най-голямата хлабина между флшдъното и тенджерата е около 1мм.
Има някой от тези тави са фалшиви тъй че преди да се реже и пробива е хубаво да се пробва дали няма да ръждяса, измива се хубаво с веро, борда се надрасква на места и се накисва с вода за един ден. Ако е само с неръждаемо покритие надрасканите места ще ръждясат.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11


Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron