Страница 2 от 2

Re: Нов Mash tun

МнениеПубликувано на: 09 Яну 2017, 17:22
от Dave Lombardo
ultrashock написа:Това същото като на колегата ли е? Тъй като има доста голяма разлика в цените.

Нямам идея. На външен вид по снимкте е 1:1, ама те китайчетата са царе да крадат снимки от оригиналини продукти и да ги лепят на ментаците им.
Колегата да провери неговото, което е поръчал от UK и ако пише Made in China - значи е същото, но на по-тънка цена :)
Както казва Гърга Питич "Нашето е по-добро от оригинала" :D :D :D

Re: Нов Mash tun

МнениеПубликувано на: 09 Яну 2017, 17:51
от ultrashock
zion написа:Това китайското съм го пропуснал, а доста се рових последният месец за подобни...и накрая си взех Grainfather-а

На каква цена го купи и от къде? Предполагам си го използвал вече, може ли да споделиш малко опит?

Re: Нов Mash tun

МнениеПубликувано на: 09 Яну 2017, 19:30
от gorang
ultrashock написа:Това същото като на колегата ли е? Тъй като има доста голяма разлика в цените.

Сложи доставка мито, ДДС и т.н. и ще си дойде на цената

Re: Нов Mash tun

МнениеПубликувано на: 09 Яну 2017, 19:46
от gorang
stoyanninov написа:Здраво. Честито за придобивката. Дай малко повече инфо-каква е гъстотата на майша, с колко вода промиваш и до каква плътност може да се достигне.

Ползвам 5 кг. малц и съответно 15 литра вода за озахаряване и 20 за промиване. Вчера преди варене изкарвах 30 литра на 10.5
След варене 27 литра на 11.8
Може да има минимална разлика в количеството, защото индикациите на уреда показват повече. Вероятно са предвидили количеството, което остава в казана след прецеждане, което е около 1 - 1.5 л.
Аз меря с рулетка и така го смятам

Re: Нов Mash tun

МнениеПубликувано на: 09 Яну 2017, 20:40
от zion
ultrashock написа:
zion написа:Това китайското съм го пропуснал, а доста се рових последният месец за подобни...и накрая си взех Grainfather-а

На каква цена го купи и от къде? Предполагам си го използвал вече, може ли да споделиш малко опит?


http://www.lovebrewing.co.uk/grainfather-2692/ Toва беше най-евтиното което намерих. Иначе съм направил една варка засега.
Водата е по тяхна формула(за 5кг-17.5л + 16,5л за промиване).Излезе към 23л. за ферментатора при варене 90мин.
Охлаждането е добре, но помпата малко се задръсти при филтъра с хмел, което малко забави процеса, но това пък
даде по добра филтрация.
Температурата я подържа доста добре.Промиването излезе за около 30мин.Утре ще повторя и ще гледам да пусна малко снимки в отделна тема, че тука оспамих
на колегата...поздравляния за неговата придобивка! :)

Re: Нов Mash tun

МнениеПубликувано на: 26 Яну 2017, 11:44
от gorang
След горчив с последната варка опит искам да споделя за всички колеги, които ползват подобно оборудване, че тук формулата за майшуване и промиване 1:3:4 не важи, както и колегата го е споменал в предния пост.
Аз лично пробвах да намаля водата за майшуване и да се доближа до 1:3:4, което доведе до големи приключения....запуши се фалшивото дъно и спря да пропуска течността към даното (трябваше да бъркам като откачен и при майшуването, и при промиването), дъното на тюна хвана нагар, което доведе до лош топлообмен и при варенето се включваше през 3 минути защитата от прегряване (която е на 110 градуса С), а вътре беше 95-97 градуса и почти не кипя и т.н.
Използва се следната формула:
за майшуване минимум: кг. малц х 2,7 литра + мъртвия обем в литри (например 5кг малц х 2.7 = 13.5 + 3.5 = 17 литра). Важното е при потапяне на кошницата с малцове, горната "цедка" да е покрита с вода.
това съответно намалява водата за промиване с нужното количество и дори е по-малко от това за майшуване. Добре е преливната тръба, ако ползва удължение, то да се махне, стига количеството малц да позволява, за да може когато помпата изпомпва от дъното повече течност отколкото се прецежда през малца, то да се връща по-бързо обратно на дъното и да не прави нагар.
За разлика от Grainfather, където хората са си описали в инструкциите всичко, при китайския вариант нищо не е обяснено, даже не знам колко е мъртвият обем (3.5 при Grainfather).
Това може би обяснява, защо деленията за количеството вода от вътрешната страна показват повече от реалното - вероятно включва и въпросният мъртъв обем.
Ще подхода следващия път с повече внимание и измервания, ако някой си купи подобен уред, да пише и да споделяме опит.