Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот lhristov » 31 Яну 2017, 12:56

ultrashock написа:... премахването на остатъчните мустачки е сложно, ...


Играчка е, знам, но се прави с "шабър" - това е заострена на върха триъгълна пила и се прокарва всяка една дупка. От двете страни.
Не пречи да пробваш с телена четка, монтирана на бормашивата, примерно. С по-ниски обороти. Но май няма да стане така.

petiomalchev, привет!
Аз смятам точно 2,4% площ на отворите на твоята тава. :?: Дали бъркам?
Но пък казваш: " промива добре"! Значи и така е добре.
"Лоша бира няма, има само сгрешен стил."
Мартин -много уважаван от мен стиладжия!
lhristov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 29 Ное 2013, 23:20
Местоположение: София

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот ultrashock » 31 Яну 2017, 13:18

Опитах с телената четка, но нямаше ефект. Използвах една голяма заоблена пила за метал и се получи. Накрая с едно шило избутах мустачките там, където се виждат и пак минал с пилата. След това гледах на светлина през отворите и ако видех някъде остатъци отново същата процедура. Четейки из другите форуми, броя не е толкова от значение, а по-скоро размерът(между 2мм и 2.4мм). Колкото повече на брой са дупките, толкова по-гладко ще мине промиването. Захващам се тия дни с допробиването и ще се тествам в реални условия съвсем скоро, разбира се след това ще докладвам.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот petiomalchev » 31 Яну 2017, 16:20

Явно работи и така.
Промивам 4кг. малц за 30-на мин. с две разбърквания.
Отворите 2мм на моето фалш дъно зачистих със свредло 8мм и после с шкурка 300.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот asenr » 01 Фев 2017, 09:08

Тук продават перфорирана ламарина от неръждавейка и могат да ти я изрежат и огънат както кажеш:

http://www.lyulin-metali.com/
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот petiomalchev » 01 Фев 2017, 10:01

Щом режат това е идеално, във Варна намерих къде продават перфорирана ламарина ама не режат.
Продават цели листи 2кв.м цената е около 200лв.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот ultrashock » 02 Фев 2017, 21:46

Днес спретнах Sparge Arm, 1m PVC тръба, един кръст, един тройник на резба и 4 тапи. Излезе около 10 лв общо.

Необходими материали и инструменти:
    1м 1/2 PVC тръба за топла вода;
    4бр. тапи за съответния размер тръба;
    1бр, тройник с резба на 1/2 цол в средния отвор;
    1бр кръст, съответния размер;
    1бр. щуцер 1/2;
    Винтоверт със свредло 2.5мм;
    Запалка и свещ за загряването;
    Гумен чук;
    Пила;
    Санитарен силикон;
    Стойност: около 10лв, силикона си го имах. Всичко може да закупено от всеки ВиК магазин;
    Времетраене: 40-60мин.

Процедурата:
    1. Премерих и срязах със зеге тръбата на 4 равни части;
    2. След това срязах едната част на на три, за да мога да сложа тройника там и отстраних най-малката част около 4-5 см, колкото е разстоянието на тройника;
    3. С пилата премахнах излишния PVC материал;
    4. Загрях на запалка(нямам такъв уред, а с пилене не стана), малко с клещи ги огънах в краищата, колкото да влязат в отворите и с гумен чук ги набих една в друга;
    5. Сложих малко силикон около тапите, за да уплътни;
    6. С винтоверт пробих рандом дупки от долната страна(гледах да разпръскват и настрани и пробих 3 реда, от долу, и на 45 градуса);
    7. Тествах с течаща вода над един леген. Трябва да е нивелирана за тече равномерно през всички дупки;


Тройника го сложих, защото нямаше друг подходящ начин да свържа маркуч към приспособлението. Умишлено го направих по-голямо от MLT, за да става и за по-голям съд след време и да не правя ново приспосбление. Процедурата ми отне не повече от 1 час. Направих я по снимки и видеота в Интернет. Като цяло има много варианти - с пръскалки за градина, с въртящо се тяло и т.н., мен ми се искаше да е нещо лесно за изпълнение с добра ефективност. Със сигурност ще е по-добре от наливане с канче, както правих до сега. С крана на HLT, може да се регулира силата, според пропускливостта на фалшивото дъно. Ето тук има подобен DIY:
https://rarisbrew.wordpress.com/do-it-y ... arm-for-8/
+ няколко клипа:
https://youtu.be/f9vikBc5Mrc?t=49s
https://www.youtube.com/watch?v=1L6UxPnoPf8
https://www.youtube.com/watch?v=DVnLXGcvqFc

2017-02-02 20.38.13.jpg
2017-02-02 20.38.40.jpg
2017-02-02 20.44.26.jpg


Да пусна ли темата като отделен DYI и няма ли да е добре, ако има такъв отделен раздел във форума? Съдя по колегите американци, там има доста инфо.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот ultrashock » 13 Фев 2017, 16:33

Два въпроса относно бъдещи покупки, но първо искам вашето мнение:
1. За да вдигна обема ми е нужен нов MLT, този за момента върши работа, но реално ще трябва по голям. Иска ми се да си взема Igloo 10 Gallon или Rubbermaid, но няма доставката е доста скъпа, в европа има само готови MLT които са доста скъпи(nad 150$). Имате ли ли идея от къде мога да намеря нещо, което е да на разумна цена и да ми свърши работа. Целта е минимум 40литра.
2. За момента, за да подкарам RIMS ми трябва работещо фалшиво дъно/bazooka или нещо подобно. Най-лесния вариант е да купя едно готово от тук. Текущата тенджера е 33.5 см, a това е 30,5 см, но е този тип заооблените и мисля, че става за всякакъв по голям размер от 30.5см. Идеята ми за точно този размер е, че ако намеря едно Igloo след време, мога да го сложа там, а там е точно с такъв размер, другото е че е най-близкото то моя размер. Въпросът е дали ще се получи номера?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот dr_slavov » 13 Фев 2017, 17:32

Пак Иглу само, че паралелепипед (52л). Има ги в БГ тук. Има фабрично направен отвор където да хванеш кран, а от вътре мека връзка или прорязана тръба. Хубавото е, че можеш да го ползваш ако ще надграждаш до RIMS след време.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот ultrashock » 16 Фев 2017, 09:48

Това дали е подходящо. Дава ми го за 100лв:
https://www.olx.bg/ad/hladilna-kutiya-n ... 5Tz6Y.html

Тук изпрати още няколко снимки:
Прикачени файлове
IMG_20160128_141610.jpg
IMG_20160128_141550.jpg
IMG_20160128_141533.jpg
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот Dave Lombardo » 16 Фев 2017, 09:57

По размерите, които е дал с рулетката, наистина е към 50 литра, има си и фабричен отвор за канелка.
Според мен е перфектно!
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

ПредишнаСледваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron