Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот ultrashock » 12 Дек 2016, 16:51

Здравейте,

До момента имам 4 варки, всичките с горе долу 75-78% ефективност и финален резултат между 14-18,5 литра бира, което се оказва малко, а вече мога да кажа, че ми стана хоби. Като констатация мога да кажа, че не са ми много бистри бирите, първата си беше доста мътна, втората малко по-бистра, третата и четвъртата все още ги чакам. Замислил съм за ъпгрейд на оборудването, като крайната ми цел е полу-автоматизация и по-голям обем. Тъй като живея в апартамент и мястото е ограничено, ми се иска да сведа до минимум броя на казаните. В момента съм поръчал 2 термоконтролера, таймери, термометри и т.н. С тях ще конструирам нещо подобно на описаното от колегата Steelheart, което в последствие ще допълня с едно Arduino или Raspberry Pi. Първоначалната ми идея беше да контролирам с тях озахаряването, като свържа към единия термоконтролер към наличния ел. казан (24 литра), а с другия контролирам температурата на водата за промиване, която подгрявам с бързовар в бака 20 литра. Това и ще правя в близко бъдеще, докато набавя оборудването, след това за погряване на водата за промиване мога да ползвам ел. казана, така и така го имам и работи. В крайна сметка ограничаващия фактор при мен е казана за варене, който в случая е същия ел. казан(24литра), както и съда за погряване на вода(20 литра). За промиване ползвам 2 баки по 20 литра(кофа в кофа), като на едната има канелка, а другата е с дупчено дъно и мрежа.

За в бъдеще съм решил да направя RIMS система ето по този tutorial и нея да контролирам с наличния термоконтролер. Това чудо се оказа трудно за конструиране за IT, затова ще прибегна до помощници.

За момента обаче трябва добре да обмисля какъв казан да си купя за Коледа :P . Иска ми се да купя някакъв хубав казан 50-70 литра, който в последствие да използвам за озахаряване, промиване (лаутер тюн с фалшиво дъно) и съд за варене. За целта трябва да търся или готов от чужбина (минимум 200 EUR), или да си конструирам сам такъв, като си купя от тук казан 50(70)L, 2mm, неръждавейка(този от магазина или от друго място), който да разпробия, да сложа качествен кран и фалшиво дъно, тръби, фитинги и т.н.. Именно него да използвам за озахаряване, след това за промиване с фалшивото дъно и накрая за варене. Фалшивото дъно ще ми е необходимо и в последствие, като премина на RIMS, а за момента само за промиване.

1. Кой мислите, че ще е по удачният вариант – покупка на готов казан с фалшиво дъно и кран или изработка с наличните материали в БГ? Ако сте срещали някъде из чуждите сайтове на добри цени, моля споделете.
2. Според вас ще мога ли да ползвам един съда за всичките процеси(озахаряване, промиване, варене) + един за подгряване на водата за промиване?
3. Заслужава ли си да се инвестира в RIMS система и целия труд около нея, доколкото съм информиран - по чиста бирена мъст, по-висока ефективност, по-лесно и точно контролиране на температурите? HERMS е по-добрият избор, но реално трябва повече оборудване и респективно - пространство.
4. Ще ме посъветвате ли от къде да взема качествен казан, качествен кран и фалшиво дъно, които в последствие да ползвам и с RIMS системата. Знам, че трябва да неръждавейка, къде в София има магазини за такива неща и разбира се избор, за да отида на място и направя калкулациите и в последствие изпълня проекта?

Очертават ми се доста почивни дни и ми се иска да се позанимавам с новото ми хоби.
Приемам всякакви съвети, насоки и критики!

Благодаря предварително!
Последна промяна ultrashock на 24 Яну 2017, 11:48, променена общо 1 път
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ъпгрейд на оборудването

Мнениеот stoyanninov » 12 Дек 2016, 18:22

Здрасти, малко съвети от мен
1. За съдове можеш оптимално да използваш "Съдове от неръждаема стомана за мед". Бонуса е че има фабрично заварена муфа 1 1/2 за нагревател и е доста добре изработен, има и капак. За нагревател потърси нагревател за котел, 3,5кВ за 50л е ок и домашната инсталация нама за изгори.
2. При така описания сет - един съд за озахаряване/промиване/варене и още един за топла вода почти сигурно е че няма да ти се получи. При промиването ще трябва да ползваш нов съд за да събереш сладката мъст и да точиш промитата след това. след като промиеш ще трябва да измише от кашата основния съд и да сипеш мъстта след това в него за да я вариш. Резултатът ще е оксидирана бира от многото прехвърляния и загуба на време. Изхода е трисъдова система ако имаш място. Ако нямаш помисли дали можеш да вариш в казана за топлата вода, а нея да я прехвърлиш в новия съд. така или иначе ще ползваш три. Но поне новият няма да го запаш с мъст.
3. Аз лично не харесвам RIMS, затова си направих HERMS. Единствения плюс на римса, е че е малко по-компактна система и няма нужда постоянно да имаш нялколко големи съда един до друг. При хермса това е неизбежно. Като качество на работа, резултати, и простота на изпълнение хермса бие категорично.
4. Всичко което ти е необходимо можеш да го купиш от Инокстрейд, поне аз лично от там напазарувах

един страничен съвет-ако нямаш постоянно място за система, недей да хвърлян много сили и средства да я правиш. Контрола на температурата е важен но не е най-важното. Има чудесни резулати с едностъпално озахаряване, което става и в изолирана кофа. Ако обаче искаш да повишиш качеството наблегни на охлаждане, контрола на температуата на ферментация и чистотата :)
Успех с начинанието
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 239
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Ъпгрейд на оборудването

Мнениеот ultrashock » 14 Дек 2016, 17:31

Благодаря на колегата stoyanninov за насоките!
Правейки проекта ми се избистриха доста въпроси относно оборудването:
1. Няма начин да направя сетъпа само с един казан, съответно трябва да имам съд за озахаряване и промиване, друг за варене и допълнителен за погряване на водата за промиване;
2. Трябва да помисля за обособено място за целия процес и мисля, че ми идва идея, но няма се случи веднага;
3. Трябва добре да обмислям нещата, преди да се втурвам в купуване на неща, които не ми трябват;
4. Трябва да оползотворя, доколкото е възможно, текущото оборудване.

След тези размисли, подредих всичко в една схема, за да ми се избистри и на мен:
Brewery Equipment.jpg


Идеята ми е да използвам наличния 24 литров ел. казан, който съм изолирал и вече тествал, като за целта ще му сложа фалшиво дъно и кран на дъното. За сега ще правя озахаряването в него с вградения нагревател, като пусна само помпа да циркулира под фалшивото дъно към повърхността + ел. бъркалка (почти е готова) за по добра ефективност. В последствие ще се впусна и с RIMS приключението.

Като допълнение ще купя/направя:
1. По голям(отделен) съд за варене (50 или 70 литра), в който ще варя с бързовар (може би ще трябва по-мощен);
2. Ще конструирам една Sparge Arm по подобие на тази;
3. Ще потърся качествени кранове от неръждаема стомана(Къде в БГ има такива, колегата спомена Инокстрейд, но там не видях ВиК?);
4. Ще сглобя с помощта на колега термоконтролерите с релета и т.н., които да ползвам за момента за ел. казана и водата за подгряване;

Всичко друго го имам или го чакам да пристигне всеки момент от Aliexpress. По този начин с минимум инвестиция ще увелича капацитета двойно, от 18L на 36-38L, което на този етап мисля, че е достатъчно. RIMS - по-нататък.
Ще се радвам на мнения и препоръки!! :text-thankyoublue:
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ъпгрейд на оборудването

Мнениеот stoyanninov » 14 Дек 2016, 18:05

инокстрейд да се чете интерметал :D
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 239
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот ultrashock » 24 Яну 2017, 12:05

Вече внимателно обмислих нещата и се спрях на RIMS система. Всичко друго имам - казани и съдове, стойка и т.н Направих внимателно проучване и разбрах, че най удачния вариант е сам да си я изработя.
Вчера ходих да напазарувам тръбната конструкция, всичко е неръждавейка за хранителни цели. Направих го с холендър в средата, за да може да се разглабя и да се почиства. Размерът е 1-1/4 и дължина 36 см. Сега в момента търся нагревател който да е на 1-1/4 , 1, 2/3 или 1/2 резба, отново за хранително вкусовата промишленост, дължина 30см. Проблема е, че тези които предлагат изработка за такива, предлагат долната им част (тялото) да е изработена от месинг. Реално месинга в допир с течността ще е не повече от 1 кв.см.
Толкова ли е неподходящ този месинг за целта?
С каква мощност да поръчам нагревателя, като максима който предлагат е 3000W?
Има ли някой който е правил RIMS да ми даде малко съвети?

Ето малко снимки на частичния RIMS:
MyRIMS0.jpg
MyRIMS2.jpg
MyRIMS3.jpg

За цените на материалите ще спомена по натам, за да сметна цялото изделие, колко ще излезе
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот Martin » 24 Яну 2017, 13:01

Не разбирам кое му е лошото на месинга в такъв размер? При мене крана на MLT и на тенджерата и двата са месинг.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот ultrashock » 25 Яну 2017, 13:43

Ами не го препоръчват за хранително вкусовата промишленост и всичко в американски и други сайтове за оборудване е от неръждаема стомана. От месинг би излязло поне два пъти по-евтино.

Сега наред е да направя от ел. казана 24 литра(за момента него ще използвам, докато сглобя RIMS-a), който в момента е Mash Tun, Mash Lauter Tun, за да намаля броя на съдовете и да не прехвърлям излишно в кофите. За целта трябва:
- Да го пробия и да сложа кран - тук мисля, че ще се справя сам;
- Да му сложа фалшиво дъно - има ли къде в София да го изработят или другия вариант е мога ли аз да го направя и какво да използвам?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот dr_slavov » 25 Яну 2017, 14:29

Най-лесно, но не и най-бързо от тук.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 546
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот ultrashock » 25 Яну 2017, 17:20

Вариант 1: след проучване в нета попаднах на един пич, който изработва тави. В момента има перфориран алуминии с дупки от 3мм. Цената, която ми иска за 32 см е 20 лв, което е супер. Дали да поръчам? Притеснява ме това, че е алуминии и че дупките са 3мм, чета по форумите, че най-добре е с 2-2,5.

Вариант 2: ето тази тава, която сам да надупча, проблема е, че диаметъра на казана е 32,4см и ще има малко луфт отстрани който не зная как да уплътня.

От Китай имат проблем с доставките и не ми се рискува с още една поръчка, другите ми две поръчки са от ноември и още нищо не е дошло, а вече ми върнаха парите.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот Dejmos » 25 Яну 2017, 21:51

Притесняваш се от месинга, а си се насочил към алуминий? :o
Забравяш за алуминия изобщо.
А месингът не е проблем. Брюмастър е с месингова помпа. Много колеги ползват месингови фитинги. Почти всички ползваме медни серпентини.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Следваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта