Страница 2 от 2

Re: Ново оборудване и първа варка

МнениеПубликувано на: 01 Ное 2016, 14:33
от dr_slavov
asenr написа:Ако има още белтъци, удължаваш паузата, докато и те станат на захари.
Ще си позволя да не се съглася. При озахаряването превръщаме полизахаридите (скорбялата) в прости моно и ди захариди които са подходящи за "храна на дрождите". С удължаване на паузата даваме повече време за действие на ензимите. Няма как от белтъци да се получат въглехидрати. Всъщност има. ;) Процеса се нарича глюконеогенеза (образуване на глкоза от невъглехидратни източници). Но протича само in vivo и с голям разход на енергия.

Re: Ново оборудване и първа варка

МнениеПубликувано на: 01 Ное 2016, 14:58
от Martin
Мисля че колегата е имал предвид нишесте, не белтъци. А захарите е трудно да се нарече храна. Те я преубразуват в СО2 и алкохол, а храната им са всякаквите фосфати, белтъци, мастни киселини и тем подобни в мъстта.

Re: Ново оборудване и първа варка

МнениеПубликувано на: 01 Ное 2016, 16:29
от dr_slavov
Всяко вещество което доставя енергия на организма който го приема се нарича храна. Захарите са храна за дрождите колкото и за хората. Просто животните имат възможност за аеробно разграждане на глюкозата което е доста по-ефективно и с по-малко крайни продукти(СО2, вода и енергия). При дрождите са СО2, енергия и етилов алкохол, което всъщност е и хубавото за нас. Но да не изпадаме към биохимията все пак сме форум за пивоварене.

Re: Ново оборудване и първа варка

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2016, 13:43
от asenr
Да, нишесте имах предвид. Всеки е правил йодна проба на суров картоф в училище и знае за какво става дума. Посред нощ не се изразявам много добре, простете :)