Ново оборудване и първа варка

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: Ново оборудване и първа варка

Мнениеот dr_slavov » 01 Ное 2016, 14:33

asenr написа:Ако има още белтъци, удължаваш паузата, докато и те станат на захари.
Ще си позволя да не се съглася. При озахаряването превръщаме полизахаридите (скорбялата) в прости моно и ди захариди които са подходящи за "храна на дрождите". С удължаване на паузата даваме повече време за действие на ензимите. Няма как от белтъци да се получат въглехидрати. Всъщност има. ;) Процеса се нарича глюконеогенеза (образуване на глкоза от невъглехидратни източници). Но протича само in vivo и с голям разход на енергия.
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 429
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Ново оборудване и първа варка

Мнениеот Martin » 01 Ное 2016, 14:58

Мисля че колегата е имал предвид нишесте, не белтъци. А захарите е трудно да се нарече храна. Те я преубразуват в СО2 и алкохол, а храната им са всякаквите фосфати, белтъци, мастни киселини и тем подобни в мъстта.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 963
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Ново оборудване и първа варка

Мнениеот dr_slavov » 01 Ное 2016, 16:29

Всяко вещество което доставя енергия на организма който го приема се нарича храна. Захарите са храна за дрождите колкото и за хората. Просто животните имат възможност за аеробно разграждане на глюкозата което е доста по-ефективно и с по-малко крайни продукти(СО2, вода и енергия). При дрождите са СО2, енергия и етилов алкохол, което всъщност е и хубавото за нас. Но да не изпадаме към биохимията все пак сме форум за пивоварене.
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 429
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Ново оборудване и първа варка

Мнениеот asenr » 02 Ное 2016, 13:43

Да, нишесте имах предвид. Всеки е правил йодна проба на суров картоф в училище и знае за какво става дума. Посред нощ не се изразявам много добре, простете :)
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 181
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Предишна

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron