Озахарител (mash tun)

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Озахарител (mash tun)

Мнениеот dr_slavov » 21 Сеп 2016, 14:52

Реших да направя увеличаване обема на варките. От 18л на 40-45л. Най-трудо ми беше да избера метода на озахаряване и съда който да използвам. Оказа се, че озахарителя е всъщност това което най-много лимитира обемите. Другите неща (съд за варене и ферментатор) могат да се набавят по-лесно и евтино. Предвид на опита който имам се насочих пак към хладилна чанта с доливане на гореща вода (infusion).
Ето го новия сет.
DSC_1281.jpg

Озахарителя е Igloo QUANTUM 55. Има 52 литра използваем обем. Това ми позволява да правя до 3 стъпки(60+С, 72С и mash out) с вливане на вода. Другия вариянт за озахаряване е decotion. За загряването на кашата ще използвам стария варилен съд. За промиването направих PPR тръба с прорези.
DSC_1284.jpg
DSC_1283.jpg

Със този mash tun системата за в бъдеще може да бъде надградена до RIMS или HERMS. Към момента длемата ми е за HLT. Има едни казани за варенене на буркани, но са поцинковани. Притеснявам се какво ще бъде влиянието им върху бирата. Скоро се разисква темата за метален вкус :D. Другия вариянт е да купя стара пералня Рига или Роса. Затварям отворите и инсталирам термостат и нагревател.
В предвид новите обеми вече започвам да мисля и за разливна инсталация с кегератор.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 527
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Озахарител (mash tun)

Мнениеот Martin » 21 Сеп 2016, 15:06

Супер e. Но малка поправка, това е MLT / Mash lauter tun /. Не само че е удобно, но и спестяваш един съд (Lauter tun-а).

За HLT (hot liquor tank) ако говорим, а не за BK (boil kettle), значи съда за топлата вода, не е задължително да е метален, може и пластмасов, при положение че вътре максималната температура ще е 80 градуса. Ето някой решения с нагревател от кана за топла вода:


Изображение

Изображение
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Озахарител (mash tun)

Мнениеот dr_slavov » 21 Сеп 2016, 16:34

Абсолютно резонна корекция това е MLT. :text-thankyoublue: Както каза, спестяваш един съд и преместване на кашата. Това води до по-малко цапане и по-щастлива съпруга. :D

Става въпрос за HLT. BK го купих нов 100л с цел да има резерв за в бъдеще. Имам няколко въпроса за този варият?
1.Колко литра са съдовете които си показъл на снимката?
2.За колко време достигаш 80С с двата нагревателя?
3.Защо имаш тръба на дъното? Предполагам го ползваш за озахаряване или е друго.

Единственото което виждам като проблем е, че няма да мога да правя стъпките с вряла вода. При това положение обема на вливаната вода се вдига и може MLT-то да се окаже малко понякога. Но това е въпрос на сметки.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 527
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Озахарител (mash tun)

Мнениеот Martin » 21 Сеп 2016, 17:22

Това са снимки от нета. За HLT аз ползвам тенджера от ЛИДЛ, която си е с регулатор на температурата и всичко такова, а в момента тя даже е в процес на слагане на серпентина вътре за HERMS-а.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Озахарител (mash tun)

Мнениеот dr_slavov » 21 Сеп 2016, 22:54

ОК. Благодаря.
Никой не каза нищо за поцинкования казан.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 527
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Озахарител (mash tun)

Мнениеот Dejmos » 22 Сеп 2016, 17:04

Не съм ползвал поцинковани съдове и не мога да кажа нищо по въпроса. Но някъде във форума четох, че не е добре да се ползват такива. Ти искаш да го ползваш само за вода, но може пак да вкара някакви вкусове. Аз не бих рискувал. Ползвам бидон и бързовар. Топля водата за промиване във ферментора и пестя един съд. (И обмислям варианта да приспособя един емайлиран бойлер за тази цел, когато увелича обемите.)

Харесва ми идеята ти за пластмасовите тръби. Мисля да я изплагиатствам. Как проряза процепите? Предполагам ръчно, защото високооборотен инструмент ще топи пластмасата.
Но с толкова дебели фитинги ще има голям мъртъв обем. Нищо, ще наклоня съда малко.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Озахарител (mash tun)

Мнениеот mirix » 25 Сеп 2016, 14:52

При мен не се получи с пласмасовите тръби. Омекват от типлината и се кривят. Тук площта е по малка и може да се получи.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 915
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Озахарител (mash tun)

Мнениеот dr_slavov » 25 Сеп 2016, 17:42

Dejmos написа:Как проряза процепите? Предполагам ръчно, защото високооборотен инструмент ще топи пластмасата.
Но с толкова дебели фитинги ще има голям мъртъв обем. Нищо, ще наклоня съда малко.

Започнах ръчно с ножовката, но след втория срез като видях с каква скорост се движа извадих ъглошлайфа. Използвах най-тънкия диск (1мм). Тръбата се реже много бързо и стапянето е минимално. След това почистих с пила и шкурка.
При хоризонтирана чанта мъртвия обем е точно 1,75л.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 527
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Озахарител (mash tun)

Мнениеот Dejmos » 25 Сеп 2016, 19:52

Множко ми изглеждат 1,75 л. Сегашният ми ЛТ има мъртъв обем 100-200 мл - монтирах канелката на дъното. Мисля да използвам същия подход и за МЛТ. Вярно, че е по-трудно за ползване, но не чак толкова, че да ме откаже.

@mirix - тръби за гореща вода ли ползва? Би трябвало да понесат 80*С.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Озахарител (mash tun)

Мнениеот dr_slavov » 26 Сеп 2016, 09:50

При моята квадратура на дъното 1,75л са 9мм воден стълб. Няма как да го намаля при тръба 20мм. Дори да монтираш канелката на дъното трябва да я захванеш по някакъв начин от вътрешната страна. Ако искаш да паднеш до 100-200мл мъртъв обем то канелката трябва на нула с дъното.
Какво те притеснява мъртвия обем? Просто добавяш същото количество към водата за промиване. Според мен не си струва да се бориш с трудностите при канелка на дъното само да спестиш половин литър вода.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 527
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Следваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта