Моята пивоварна

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: Моята пивоварна

Мнениеот victoryvt » 07 Окт 2015, 18:08

Това е моят "сетъп" :

mashtune.jpg


Бачка перфектно, даже и без помпата, само че тогава разликата в темп. под лъжливото дъно и над него е значителна и достига 7-8 гр.
С помпата и рециклиренто на течността разликата в темп. не е повече от 2-3 градуса и зависи от силата на греенето с газа.
След края на озахаряването махам помпата, махам и бъркалката и започвам източването и след това промиването.
Няма никакви проблеми стига да не се извади някой маркуч на помпата и всичко да изтече на земята :angry-screaming:
Не виждам защо трябва да се мъчи човек да имитира Браумайстера, след като това е по-дуракоустойчиво от него и пак озахарява добре.
С 5см. минерлна вата като изолация на казана темп. пада с 1 градус след 20-30 мин. и ми се налага да дозагрея само веднъж за цялата пауза от 45 мин.
После само качвам до 72 и после до 76 и това е.
Бутилка газ сега е 18лв. и е по-изгодно отколкото на ток.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моята пивоварна

Мнениеот st_jivko » 08 Окт 2015, 09:14

Съжалявам,че не си направих нещо по-елементарно,а се блъсках толкова време
с тази имитация на Браумастер.Надявам се поне да проработи с 5кг.малц и
да циркулира нормално.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Моята пивоварна

Мнениеот Dejmos » 08 Окт 2015, 09:39

Не разполагам с голям казан, горелка и място за тях в квартирата.
30л LDPE бидон за ферментор, 40л HDPE бидон за варенето и бързовар. Грея водата за промиване във ферментора, за да пестя съдове.
Озахарявам в 24л хладилна чанта (ще си седя с нея, 35л ще иска нови по-големи бидони), вдигам температурата със страйк. Работи, но е пипкаво и с ниска екстрактивност, защото бъркам рядко, за да не губя топлина при отварянето.

Ето затова се опитвам да имитирам Браумастер. Всичко трябва да е компактно и "уголемяемо" - ако поискам по-големи количества, само да развия крановете и щуцерите от единия сетъп и да ги сложа на по-големи съдове.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята пивоварна

Мнениеот st_jivko » 08 Окт 2015, 09:46

И за мен компактността беше водеща,но в крайна сметка узрях да осъзная,
че големите варки искат по-големи пространства.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Моята пивоварна

Мнениеот Clarion » 15 Окт 2015, 19:15

Извинявам се предварително, че и аз май само ще давам акъл, но тъй като и аз съм си мислил за подобна система и съм виждал на живо всички модели на Браумайстърите - това, което е специфичното при тях е, че пространството, в което циркулира малца е доста голямо, спрямо общия обем на съда. Т.е. ако съотношението вода:малц в цялата система е да речем 6-7:1, то в частта между "решетките" е предполагам някъде 4-5:1.
Та, според мене ако това съотношение е малко (2.7 до 3.3:1 казват теориите) помпата наистина няма да може да "пробие" през малца между решетките. В този случай ще е нормално с по-малко малц да работи, а с повече, в същия обем, в който циркулира малца, да има проблеми. Най-лесно ще е ако си сметнеш обема между решетките и го сравниш с този на Браумайстъра. Теоретически общия обем на течността май има пренебрежимо малко влияние върху задачата.
Clarion
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 84
Регистриран на: 20 Яну 2015, 14:47

Re: Моята пивоварна

Мнениеот Dejmos » 01 Ное 2015, 10:05

Вчера варих. Наруших си думата, че първо ще направя сетъпа, а после ще подновя варенето. Но реших да изпробвам помпата в реални условия, само с вода беше ОК.
Добре, че го направих. Уплътняването се оказа много голям проблем.
Озахарявах в хладилната чанта, съотношение 1:2,5 в началото, 1:4 в края (вдигам температурата със страхк).
И с малкото, и с повече вода, винаги се уплътнява за броени минути до невъзможност да преминава през кожуха от мека връзка. Разбъркването начесто създаде два проблема - загуба на топлина и по-неприятният - яко оплитане на меката връзка.
С лъжливо дъно ще е по-слабо уплътняването, поради по-голямата площ.
Но според мен основният проблем е меката връзка, прекалено фина цедка е. Филтрира страхотно гравитачно, но при интензивен поток бързо се запушва от дребните частици. Трябва да измисля вариант, при който е извън кръга на помпата при рециркулацията и в него при източването...
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята пивоварна

Мнениеот victoryvt » 02 Ное 2015, 09:41

Можеш просто да намалиш напрежението на клемите на помпата и от там нейния дебит до степен да отговаря на пропускателната способност на сетъпа ти.
Ако е на 12 волта - пробвай я на 9 (с някакво малко адаптерче от суич за лан-мрежи)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моята пивоварна

Мнениеот Dejmos » 03 Ное 2015, 08:55

Иска 1 ампер захранване, тскова адаптерче вероятно ще се справи. А дебитът й не е особено голям, някъде към 5л. в минута. За крайната реализация съм предвидил байпас кран, с който да намалявам дебита.
Все повече клоня към вариант за рециркулация със засмукване горе и вливане при дъното. Съмнявам се да се получи уплътняване на повърхността. Но ще трябва да се тества следващата варка.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Предишна

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron