Термометри

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: Термометри

Мнениеот Dr1nata » 24 Ное 2015, 09:49

Само няколко мнения по-нагоре го пише:
cervesa написа:Вярвайте на течните (спиртни,живачни и т.н) термометри.Електронните дават грешка при над 50 *,обикновено сочат по-ниска от действителната.Но когато го знаете,не е проблем да ги ползвате,като от време на време се сверяват с калибрирания течен (точен :D ) термометър
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: Термометри

Мнениеот damyan_rm » 24 Ное 2015, 13:07

Най-добре е да си проверите как мери термометъра като го топнете както във вряща вода - трябва да е окло 98-99 в зависимост от надморската височина ... така и съответно в съд със вода и кубчета лед , т.е. трябва да е около нулата ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: Термометри

Мнениеот Dejmos » 24 Ное 2015, 16:10

Не можем безусловно да вярваме на течните термометри. Също както и при електронните, имат различно качество. Можем да вярваме на лабораторни такива, особено ако имат някаква маркировка за проверка, поставена след производството (фабричните маркировки си личат).

Аз си купих такъв от магазин за лабораторни материали. Ако не се прекалява с изискванията за темоературен диапазон (много под 0 и над 100) и точност (0,2-0,5 градуса е достатъчно), не са прекалено скъпи.
Моят го ползвам за сверяване на електронните, които са много по-удобни за работа. И без които автоматизирането е невъзможно.

И едно много важно нещо - батериите на електронните трябва да се сменят от време на време, не чакайте да вземе да избледнява дисплея!
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Термометри

Мнениеот martinmgm » 25 Ное 2015, 01:56

понеже знам едно магазинче, което продава лабораторни материлали в София, отскочих и си купих днес това:
http://www.isolab.de/product-portfolio-3/thermometers-54/thermometers---solid-stem-241.html

На температура около 25гр показва отклонение с -0.5гр от масово ползваният електроннен от магазина.
Ще сверя при следващата варка разликите и ще споделя резултатите.

Въпросният термометър струва 6лв, спиртен, плътно стъкло. Калибриран е да се потапя около 8см. Целият е 30см. Диапазон от -10 до +120.
Ако някой има желание, може да потърси в гугъл - жълтият магазин(http://chimspectar.com/%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%B8/). Веднага излиза мястото където се продават всякакви лабораторни материали. За жалост не е магазинче за домашни пивовари :), иначе е супер заредено с колби и разни други такива неща от лабораториите.
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Re: Термометри

Мнениеот martinmgm » 28 Ное 2015, 00:36

Днес направих проверка и се оказа, че електронният термометър от магазина е точен колкото спиртния. Единствения бонус е че спиртния по-бързо достига до точнат температура. Също така при разбъркване електронният дава големи разлики. Като цяло в моя случай може да се вярва на елктронния. Но май ще ползвам спиртния, че е по-бърз.
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Предишна

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта