Нашите бири

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Нашите бири

Мнениеот cervesa » 01 Яну 2013, 13:28

2013-01-01-0037.jpg


Честита нова година!

Започвам със стаут-17P,7 %ABV,плътна с добре оформено тяло,след 1 месец се усещат плодови нотки,но не досадни,IBU 70 approx.
Wayermann malt
Pilzen-85%
Caramunich-7%
Carafa-8%
Nugget
CJF
Perle- dry hoping
Отворена ферментация-първична 2 седмици,вторична,2 седмици ,отлежаване в стъклени бутилка 2 месеца (при постоянен контрол ;)карбонизация със захар 400 г на 100 л.
Cheers!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Нашите бири

Мнениеот victoryvt » 01 Яну 2013, 13:53

Екстра изглежда, а дрождите и температурата ?
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Нашите бири

Мнениеот cervesa » 01 Яну 2013, 14:03

Ооопс! Още сме снощни:)
Safale-S-04,Температура 15 до 20С

Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Нашите бири

Мнениеот victoryvt » 04 Яну 2013, 15:36

svetla-prevarena-voda-kisel-maish.jpg


Светла с горна ферментация правена с преварена вода и подкиселяване на майша с кисел майш.
(Последното не стана всъщност до степен която търсех)

1. 2.3 кг. светъл малц български.
2. 100 гр. царевичен грис (качамак)
3. Хмел Жатец - 10гр. 60 мин., 7 гр. 30 мин., 7 гр. 15 мин.
4. Паузи - кисела на 40 гр. 15 мин., белтъчна на 52 гр. 20 мин., озахаряване на 66гр. - 45 мин. , доозахаряване на 72 за 15 мин.
5. Прецеждане с преварена вода на 78 гр.
6. Варене 1.5 часа
7. Ферментация с дрожди Нотингам на 20 и под 20 гр. 5 дена, вторична без утайката 7 дена на същите температури.
8. Отлежаване 1 месец в бутилки 2л. ПЕТ.

Вкус - ейлов, с горчив послевкус. Пяна средна до значителна, бързо пада до слой от 5мм и така държи дълго.
Екстракт 12.5%, алкохол - 4.5 % приблизително.
Цвят - вижда се :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Нашите бири

Мнениеот cervesa » 05 Яну 2013, 11:18

2013-01-04-0048.jpg


Пилзен!

Batch: 25/08.12.2012
Малц :Вайерман
Pilsen-95%
Caramunich-5%
50С-30 мин,62С-20 мин,72С-20 мин.78С филтриране.
Варка-70 мин
Хмел-CFJ-8 (Cascade)
Дрожди Saflager S-23
Отлежаване:7 дни при 12-15С,21 дни 0-2 С,в кег и бутилки.Карбонизация със захарен сироп.
Начална плътност OG-1,057 (14P)
Крайна плътност FG-1,016 (4P)
ABV-5,37 %
IBU-42
SRM-70

Преди да сложа кега на разлива имаше Старо бръно (не е лошо),но собственото производство е несравнимо по-добро( по-горчиво,с повече плътност)не трябва да се наливаш, а се пие с удоволствие (без мярка:)
Cheers!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Нашите бири

Мнениеот victoryvt » 06 Яну 2013, 17:36

Моето виждане за английския стаут :

stout1.jpg


Точни данни не мога да дам, но са в областта на 13-14% екстракт, 5.5 алкохол, ИБУ - 25-28
Хмел Нъгет, Халертау, перла
Дрожди Нотингам
Отлежаване 3 седмици, ферментация една и нещо. Температура на ферментация 19гр. , последната една седмица от отлежаването е на външна температура - каквато Емо Чолаков предположи :)

Малцът е на Болярка светъл 80% , тъмен 20 = като аз съм го пекъл по следната схема :
4 часа на 65 гр. с вода в съотношение 1:2 (1 - малц. 2 вода) , след изпаряването и поемането на вода от малца имаме набъбнали зърна с осезаема сладост. Следва печене на 150 гр. 2 часа с разбъркване през 15 мин.
Резултатът е - почти като Вайерман Карафа тип 2 (с разлика че не е махана люспата) ...
Почти ... :)
stout1-mini.jpg
stout1-mini.jpg (1.12 KiB) Прегледано 16325 пъти
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Нашите бири

Мнениеот dido the great » 06 Яну 2013, 23:32

рецептата за пилзнера изглежда интересна,но ми се струва ,че 20 мин на 78С е твърде много .не се ли получава много сладък за този стил.
какъв е вкуса в действителност?
dido the great
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 17
Регистриран на: 10 Дек 2012, 23:48

Re: Нашите бири

Мнениеот victoryvt » 07 Яну 2013, 10:16

Дидо, не си догледал писаното му - 20-те мин. са за 72 гр., а после 78 за прецеждането.
Виж на 62 колко е държано - 20мин. , после 72 пак 20 мин.
Отначало и аз така държах, обаче сега скачам от 50 направо на 66-67, после на 72 само за всеки случай. Йодната проба е добра още преди 72.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Нашите бири

Мнениеот victoryvt » 22 Яну 2013, 10:45

Светла с горна ферментация и снежна вода.
Дрожди Нотингам.
Екстракт 12%
Алкохол по изчисления 4.8%
Хмел - Халертау и Жатец
ИБУ - 25

На вкус обаче е много пивка , иначе по цвят не се отличава драстично от по-горе показаната, която беше само с подкиселяване и преварена вода.
Ще търся изворна вода с малка минерализация в района за друга светла бира.

svetla-snejna-voda.jpg
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Нашите бири

Мнениеот hellreiser » 05 Фев 2013, 20:55

Да покажа и аз едно пиво , което по някаква случайност е като на колегата cervesa Пилзена в предвид, че сам си измислям рецептите.
Изображение

Изображение

Малц :
Светъл-Болярка- 3800гр(95%)
Caramunich-5%-200гр
40С-10мин ,53С-20 мин, 62С-30 мин, 72С-30 мин. 78С филтриране.
Варка-90 мин
Хмел-CFJ-8 (Cascade)-0.24gr/l
Nugget - -0.78gr/l
Дрожди Safаle S-04
Главна ферментация- 7 дни при 25 градуса,
вторична- 7дни при 20 градуса
Отлежаване:към днешна дата 15 дни при 9С, Карбонизация със неферментирала мъст.
Начална плътност OG-1,060 (14,72P)
Крайна плътност FG-1,020 (5,08P)
ABV- около 5,39 %
hellreiser
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:34
Местоположение: Plovdiv

Следваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта