DIY: Кегератор=Щастие :)

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

DIY: Кегератор=Щастие :)

Мнениеот ultrashock » 11 Окт 2018, 12:07

Здравейте,
Най-накрая му се вижда края на така чакания кегератор, което за мен си е равно на пълно щастие :D
Отне ми доста време да събера всички части, естествено с голяма помощ и напътствия от колегите (Влади, Пламен, Стоян, Мартин). Доста на брой части са и ако объркаш нещо, първо че няма да се случат нещата, второ че ще коства допълнителни финанси към така и така скъпото удоволствие.
Кегератора е на финалната права, остава му облицовка, но ще е по-натам, защото искам първо да го тествам с истинска бира.
Ето какво ми бе необходимо като части, заедно с цени и количества:
Айс Техник ЕООД - онлайн магазин. Консумативи - Google Chrome.jpg
Цени

Единствено не съм включил термоконтролера, той е около 15 лв от алито + около 15 за кабели, накрайници, щепсели и т.н. Ще пусна и негови снимки в последствие.

Като инструменти съм ползвал:
Винтоверт, макетно ножче, 7/8" (22мм) боркорона, отвертки и други.
Най сложната част беше да нагодя малкия хладилник. Падна едно рязане на изолацията и пластмасата, след това се оказа че не влизат две канти, та изместих с 20см компресора назад, като му направих една стойка от летви, изрязах частта, в която се намира и се получи вътрешност правоъгълна форма. Заздравих с плоскости, пяна и допълнителна изолация. Много внимавайте с монтажната пяна, вече 10 дни не пада от ръцете.
След като успях да побера две канти и бутилката СО2, започнах с набавянето на кранове, щуцери и т.н. Монтажа на крановете отне 30 минути, просто разпробих с боркороната и стана перфектно.
Почистването на кантите направих на няколко пъти, като последни използвах и така страшната за мен сода каустик. Сложих по няколко лъжици във всеки, до горе вряла вода и оставих за няколко часа. След това плакнете. В момента седят с Окорон и малко вида, затворени.
По съвет на Влади използвам бързи връзки John Guest Speedfit, за да не режа всеки път маркуча, ако сменям щуцери за пин или бол лок.
Купих 2 комплекта за пинлок и един за бол, за всеки случай.
Остава ми да набавя ваничка за капки или по скоро да приспособя нещо. Отделно ще си взема и един beergun за разливане в бутилки, но нека първо му се накефя както трябва.

Варките са ми около 40-50 литра, така че ще има и за бутилки малко количество. Замислил съм да ферментирам във кантите(имам 5 броя), в 2 броя ферментирал, след това трансферирам в другите два броя и слагам в кегератора. Когато е празен, може да се ползва и за ферментация. Когато е пълен - SON ще свърши работа, за малко не се побират на височина, но ще го преработя малко :)
Облицовката му ще направя с шкафче отдолу(около 50-70 см), за да го надигна, че в момента е доста нисък, а шкафчето ще ползвам за бирени джунджурии.

Ето снимка от началото на процеса:
IMG_4808.jpg
началото


След това набавих кантите, които бяха под въпрос:
IMG_4787.JPG
канти
IMG_4786.JPG
канти
IMG_4785.JPG
канти


И накрая почти готовия кегератор:
IMG_4901.jpg
кегератор1
IMG_4900.jpg
кегератор2
IMG_4899.jpg
кегератор3


КЕФ ЦЕНА НЕМА!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 531
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: DIY: Кегератор=Щастие :)

Мнениеот ultrashock » 09 Ное 2018, 09:43

Кегератора е вече е напълно готов и в експлоатация. Взех една тавичка от стара професионална кафе машина и я пригодих за кегератора.
Като пуснах темата не бях сигурен дали заглавието й - Кегератор=Щастие :) е съвсем реално, вече съм на 100% сигурен.
Кефа е много голям и това което забелязах - бирата по-бистра, без утайки с по-изчистен вкус в сравнение с бутилките. Другия плюс е, че дори да направя един вид бира, едната канта мога да охмеля сухо, другата не и резултата е 2 различни бири.
В началото го надух на 2 бара за няколко дни, сега в момента е на 1 бар. Терморегулатора съм настроил да включва на 5 градуса и да изключва на 10 (5 градуса хистерзис) и така е перфектна за пиене на около 6-8 градуса.
Поне като за първи опит нямам проблем с пяната, прегазиране и т.н. Маркучите, които отиват към крановете съм пуснал около 1.5 метра по предложение на Мартин.
Ето една от последните снимки, които щракнах:
IMG_5123.JPG
Кегератор

IMG_5125.jpg
APA на 4 дни
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 531
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София


Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта