Страница 1 от 2

Блажно 2019

МнениеПубликувано на: 05 Ное 2019, 22:08
от mirix
Нека спазим традицията и да открием сезона. Аз още нищо не съю правил, но съм открил нови суровини, изчистих мазето да вкарам кафеза. На вън никакво сушене вече. Проекта за пастърматор в горов, времв да го изпълня липсва.

Re: Блажно 2019

МнениеПубликувано на: 06 Ное 2019, 09:16
от MadButcher
Подтовям и аз сезона. Засега правя само пуширана шунка, че хлапетиите питат за мезета, а тя не иска сушене. Ще поръчва стартерни култури за месо, но се чудя от къде и ако някой даде акъл, ще съм му благодарен. Има вече и договорки и с някои производители на месо в района. Точим ножовете и мислим рецепти.

Re: Блажно 2019

МнениеПубликувано на: 06 Ное 2019, 15:30
от dr_slavov
Аз миналата година взех от тук, но времето се стопли и не можах да изпробвам продукта. Пакетчето все още е в халдилника. Тази година по-навреме. Имам обвивки и мрежа, твърдо съм решил колбаси с ферментация. Разбира се стандартните, чоризо и телешки суджук не ги броя, те са задължителни.

Re: Блажно 2019

МнениеПубликувано на: 12 Ное 2019, 14:03
от biolander
Аз съм ползвал тези https://yo-aktiv.com/products/yo-aktiv-homemade-meat-starter-culture. Поръчвах ги покрай закваската за кисело мляко.
Може ли линк за ластичната мрежа?
Топлото време ме бави да стартирам таз година.

Re: Блажно 2019

МнениеПубликувано на: 26 Ное 2019, 11:13
от MadButcher
И аз поръчах йоактив, съчетах поръчката със заксавска за кисело мляко. Със стартерните култури направих 10кг. смес телешки и свинско, вече съхне. Пастърма 5 кг. телешко и биволско, прясно снабдени от локални производители пък да видим. Идва ред на филе елена.

Re: Блажно 2019

МнениеПубликувано на: 26 Ное 2019, 12:20
от dr_slavov
biolander написа:Може ли линк за ластичната мрежа?
Пропуснал съм въпроса. Съжалявам. Ето от тук.

Re: Блажно 2019

МнениеПубликувано на: 08 Дек 2019, 08:12
от rajev
Да подкарам и аз ,че виното е готово вече

Re: Блажно 2019

МнениеПубликувано на: 12 Дек 2019, 13:44
от MadButcher
Дегустациите започнаха. Вдясно е телешка, вляво биволска пастърма. Суджук - смес телешко и свинско 50/50. Стартерни култури на Йоактив. Подчертан аромат и цвят. Месото за суджука стои 24 подготвено за мелене с подправките, след пълненето стана за 2 седмици. Пастърмата само сол без кайзеровка. Биволското има уникални качества за тоя вид продукт.

Re: Блажно 2019

МнениеПубликувано на: 12 Дек 2019, 14:00
от Martin
Ванка,
И аз имам от тея културни бацили.
Ще има касаплък тоя уикенд.
Как ги добави при пастърмите?

Re: Блажно 2019

МнениеПубликувано на: 12 Дек 2019, 14:56
от MadButcher
Мартине, на пъстърмата не съм слагал, там и без това материала беше само 5кг.Сложих на суджука 1пак. за 10кг. че той е по-труден за сушене и се прави с доста по-малко сол. Единственият начин за пастърмата, който ми хрумна е с кайзеровката преди сушене, но аз не правих кайзеровка. Не знам дали е подходящ вариант ако пастърмата се прави със саламура да се разтворят в саламурата. При мене стоя суха в сол, след което изкисвам.