Страница 5 от 5

Re: Блажно 2018

МнениеПубликувано на: 24 Дек 2018, 11:38
от rajev
Моя майстор ми каза ,че като искам трелешки луканки най-добре било от ребрената част да е месото.а тази година обърках работата и ползвах преработена лой(топена).Човека каза че ще се ядат ама ще имат вкус на готвено :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .Не са готови ояе обаче пекнахме една и са чудни

Re: Блажно 2018

МнениеПубликувано на: 24 Дек 2018, 14:47
от mirix
И аз имам рецептата от технолог ит Родопа Г.О.

Re: Блажно 2018

МнениеПубликувано на: 27 Дек 2018, 18:40
от MadButcher
MadButcher написа:Вчера правих: свинско контрафиле с ципата, цялото парче 2,2кг., разделено на две и сложено в дълбока тава. Покрива се със сол от към ципата, от долу също се подлага сол. При мене пое около 1кг. За три дни в сол, като периодично се излива течността, при необходимост се сменя солта. През периода на осоляване - под тежест, за по-лесно сушене в последствие. После, изкисва се / промива се под течаща вода за не повече от 1/2час., след което във вряща зелева чорба се потапя вързано на конец докато побелее от вън - не се вари! Това трае само няколко минути. Осигурява му защита на повърхностния слой и го запазва отвътре розво, до тъмно розово, в зависимост от периода на зреене. Аз не обичам кайзеровка и го правя натюр иначе понася чимен или червен пипер. Филето е фина материя, за де се блъска с чубрици и прочие грубости. Суши се при подходящи атмосферни условия до 30-40дни, зависимост каква степен на зрялост предпочитате. Рецептата е от еленския балкан, вариация на филе елена, но с по-бърз период на приготвяне, естествено и с по-кратко съхранение. Аз съм го държал до 3месеца на 5 градуса в хладилника, повече не е оставало, за да му пробвам трайността :D , но във вакум и във фризера няма проблем. Идеята на еленските филета и бутове е, че траят с години и то окачени под стряхата, това като го направя сега, за Ивановден е идеално.


По тази рецепта след 25 дни, товътре розово, с аромат на зряло месо, крехко. Отвън: образува коричка, която предпазва останалото от пряко атмосферно влияние. Годно е за консумация, но може да зрее поне още 20 дни, особено ако не е с нарушена цялост.
20181219_064621.jpg

20181219_065451.jpg

Re: Блажно 2018

МнениеПубликувано на: 28 Дек 2018, 23:59
от mirix
Скромното начало
IMG_20181228_193207.jpg
IMG_20181228_193244.jpg

Re: Блажно 2018

МнениеПубликувано на: 23 Яну 2019, 21:16
от mirix
IMG-488fd3a18fbb9f7048b108480c2dbefd-V.jpg
IMG-434cb6cb9c1fb049e7de350f23d40a9c-V.jpg

Re: Блажно 2018

МнениеПубликувано на: 25 Яну 2019, 00:28
от Dejmos
Не ми казвай, че това е миналогодишна пуска, запазена за новия сезон! :shock:
Не че и аз не изядох последната вчера, но моята беше малко парче, оставено във фризера, при това не особено сполучливо.

Re: Блажно 2018

МнениеПубликувано на: 25 Яну 2019, 10:11
от mirix
Това е роле трапезица в задънено телешко черво.

Re: Блажно 2018

МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2019, 21:28
от rajev
Момчета тая година май блажно няма да има :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :angry-screaming: изклаха ни прасетата изродите

Re: Блажно 2018

МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2019, 20:32
от mirix
Абе ще наблягаме на телешко, агнешко, козе.