Страница 1 от 1

Шаран на скара.

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2017, 17:19
от mirix
Честит имен ден на всички именници!
От известно време ми се врътка в главата да пекна един мазен шаран на скара. Исках около 2 кг. но е труден за побиране. Ако стане хубаво ще си купя голяма и на жар...
Та взех едно голо шаранче 1.200-300 кг. - жив и го сложих в тенджера с вода.
Мисля да фо разпоря от към гърба и да го отворя като тетрадка- калкански вид ще има.
Очиствам го обмазвам с зехтинче и натривам със сол.
По късно ще има резултати.

Re: Шаран на скара.

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2017, 18:17
от MadButcher
От тоя зехтин, ако е екстравърджин...може и да загорчи леко, де да знам. Шаранът, (скумрията, сьомгата и пр.) за скара и да не ги мажеш, има какво да пуснат. Важното е рибата за скара да е осолена и добре подсушена, а самата скара добре загрята и почистена преди да започне печенето, така намалява риска от залепване. Казвам го, не че се съмнявам, че ще се справиш. ;) Аз съм решил днес нещо нетрадиционно - филитиране на бяла риба(смадок), после на жулиени и 30мин. маринована в светъл соев сос + сока от 1/2 лимон, отделно на жулиени карамелизирани моркови, целина в масло и бяло вино, чесън за финал. Сладко - кисел сос от домашен кетчъп с кубчета ананас (от компот) сока от компота, ябълков оцет, царевично нишесте да сгъсти. Иначе казано: наздраве !

Re: Шаран на скара.

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2017, 21:58
от mirix
Отказвам се да качвам ебава се нещо форума.
Печената риба не иска да я приеме.