Страница 5 от 10

Re: Блажно 2017

МнениеПубликувано на: 27 Яну 2018, 10:36
от Dejmos
Нарязах и чоризото.
И то има нужда от още съхнене. Дори това пресованото не е готово, а кръглите ще си повисят бая.
Както очаквах, лошата консистенция и особено размазването на сланината силно забавиха съхненето.
Усеща се лек кисел вкус, когато се лапне по-голямо парче наведнъж. Не очаквах млечно-киселата ферментация, която трябваше да увеличи трайността, да промени вкуса толкова осезаемо. Вероятно няма да се усеща толкова силно, като изсъхне докрай.

Еdit//
И това ще си го ядем сами. Тъстът и тъщата не го харесват.

Re: Блажно 2017

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2018, 10:49
от Dejmos
Колко време сушите бресаолата? Каква трябва да е консистенцията при готовност?
Според рецептата на Бушмена, трябва да съхне до загуба на 35% от теглото. За 25 дни при температура 12 градуса с леки отклонения и влажност 60-70% загуби малко над 40% тегло, но при натиск е мека отвътре.

Re: Блажно 2017

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2018, 18:26
от Foreigner
При мене нещата бяха както ги описваш около 40-ия ден. Тогава я прибрах в хладилника, увита в кухненска хартия и след това в найлонов плик. По мнението на опиталите, беше станала идеална, но ние си падаме малко по аланглето. При всички случаи, трябва да се реже възможно най-тънко. За оптимална консистенция не мога да кажа, че направих само една и нямам база за сравнение. Виж във Фантастико има слайс вакуумирани (на цена 80 лева килото, ако не се лъжа).

Re: Блажно 2017

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2018, 23:14
от Dejmos
Да си го ядат сами!
Ще изчакам още 10ина дни и я почваме. Ние също си падаме суровоядци, аз още повече. Днес нападнах филето Елена преди да го закача да съхне.

Re: Блажно 2017

МнениеПубликувано на: 10 Фев 2018, 10:49
от Dejmos
Тествах бресаолата.
Добре изсъхнала, равномерно в дълбочина. Добре, че нямахме достатъчно розмарин, та намалих ароматните подправки наполовина. Усеща се приятно, без да е натрапчиво (е, сега тъщата не е доволна, била силна миризмата, но това ще го преживея :D )

Увих в кухненска хартия и стреч фолио и прибрах в хладилника. Алибито е, че трябва да се разпредели равномерно остатъчната влага. А истинската причина - да не свърши до рожденния ден на малкия в края на месеца.

Re: Блажно 2017

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2018, 20:46
от Foreigner
Вариация на Брезаола, но с конско месо. Цяло парче месо около 1,5 кг, въртяно със сол и подправки в плик в хладилника 10-11 дни, натъпкано в задънено черво. След месец сушене в мазето на отворен прозорец вече тежи малко под килограм, а на вкус е много добро. Не бързайте да отписвате задънените черва - обработени с вода, оцет и лимон не дават нежелани вкусове.

6.jpg


10.jpg


Този път не заразявах с плесен, защото ме домързя. Резултатът е естествен. Температура в мазето - 8-10 градуса, влажност - около 60.

Re: Блажно 2017

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2018, 22:19
от mirix
Суперско. Аз съм чувал че плесента може да се сложи вътре с видичка размита, а тя избивала.
Аз забърках едно чоризо да видим какео ще стане.
IMG_20180217_175949.jpg

Re: Блажно 2017

МнениеПубликувано на: 19 Фев 2018, 22:46
от mirix
И простряхме.
IMG_20180219_210226.jpg

Re: Блажно 2017

МнениеПубликувано на: 19 Фев 2018, 23:56
от Foreigner
Миро, великолепно изглежда това чоризо. Аз все си мисля, че ще ми бъде прекалено пикантно (лош опит от метро, слаби и подвеждащи спомени от испания, по-точно от каталуния), ама някой ако даде проверена рецепта, сега му е времето за последно 10...

Re: Блажно 2017

МнениеПубликувано на: 20 Фев 2018, 09:53
от Martin
Foreigner написа:Миро, великолепно изглежда това чоризо. Аз все си мисля, че ще ми бъде прекалено пикантно (лош опит от метро, слаби и подвеждащи спомени от испания, по-точно от каталуния), ама някой ако даде проверена рецепта, сега му е времето за последно 10...

#КОЙ е казал че трябва да е пикантно? Аз заради малкия го правих само със сладък пипер, без люто и стана прекрасно. Малкия го думка като солети. Точно това е хубавото на домашното, можеш да си го направиш както на тебе ти се иска.