Страница 3 от 10

Re: Блажно 2017

МнениеПубликувано на: 28 Дек 2017, 18:30
от Foreigner
Мене ме притеснява тази селитра. Някъде бях чел, че ако се замени с комбинация от захар и витамин С на прах (аскорбинова киселина) ефектът ще е същият, но няма да има никакви рискове. Някой ако е пробвал, да драсне 2 реда.

Re: Блажно 2017

МнениеПубликувано на: 29 Дек 2017, 11:49
от Martin
Може да се замени и с червен пипер и чесън. За това в чоризото няма, дори и в комерсиалните варианти.

Re: Блажно 2017

МнениеПубликувано на: 30 Дек 2017, 01:21
от Dejmos
Моят опит за чоризо.
1кг конско, 1,750 свинско, 0,750 телешко, 1,5кг гръбна сланина. Едро смлени, подправени по рецептата на дигиталния бушмен, но на две части - половината е с лют пипер на половина от минимума по рецепта, другата половина на макс.
Напълнени в изкуствени черва фибрус и вкарани в мрежа.

Един съвет - не използвайте електрическа месомелачка за да пълните подобен колбас. Върти бързо и докато избута сместа, я омесва много. Едрите парчета, така нужни според дигиталния, за да има чоризото правилна консистенция, бяха смачкани почти на пастет.

П.П. 100гр пушен пипер на 5 кила месо ми се сториха ужасно много, докато ги теглех... но си атояха перфектно след размесването.

Re: Блажно 2017

МнениеПубликувано на: 30 Дек 2017, 03:32
от mirix
И аз правих 1 кг. дигитално чоризо, но кълцано.
Лично аз не съм много впечатлен, но не мога да кажа че е лошо.
За рожденния си ден бях направил плато. Снимки не качвам отказах се- все има проблеми...
От едната страна филе елена, от другата роле трапезица. В средата микс чоризо и телешка кайзер пастърма.
Ами на 80% най им хареса чоризото.
Викат вдичйо е супер, но.... Чоризото стана фаворитка.

Re: Блажно 2017

МнениеПубликувано на: 30 Дек 2017, 15:11
от Dejmos
На вкус суровата кайма за чоризо много ми допадна.
Надявам се на добър резултат, въпреки че не използвах най-правилния червен пипер, а евтиния заместител - Пиемон де нещоси.

Две парчета затиснах, за да станат плоски и да изсъхнат бързо - нямам търпение да опитам.

Re: Блажно 2017

МнениеПубликувано на: 01 Яну 2018, 20:54
от dr_slavov
20180101_194027.jpg

Ето го и моето. Като цяло много добър колбас. Изводи за следващия път:
- ще намаля сланината на 20%. Месото губи влага и се свива, а сланината не. Така накрая тя преобладава.
- за по добър вид, сланината трябва да бъде по-ситно накълцана
- ще намля количеството на пушения пипер с 10-15%. Приятно е, но маскира всички останали вкусове.
- лютия пипер трябва да се увеличи доста. В момента няма лютивина. Дори малкия ми син не го усеща, а той не яде люто. А чоризото трябва да бъде пикантно.

Re: Блажно 2017

МнениеПубликувано на: 01 Яну 2018, 22:54
от Dejmos
Лют пипер е много общо казано. Има слабо люти, но има и отровнолюти. Може би трябва да се разровим из линковете му, за да видим дали не става дума за някой конкретен вид/сорт/марка лют пипер.

Re: Блажно 2017

МнениеПубликувано на: 02 Яну 2018, 11:06
от dr_slavov
Абсолютно си прав. Точно затова използвах този:
pushen-cherven-piper-sladak-1kg.jpg
, а не просто някакъв лют. Имат сладка и люта версия. Предполагам, че имат някакво стандартизиране. Не вярвам да мерят нивата на капсицина, но най-вероятно използват едни и същи сортове за да има поне някаква еднаквост.

Re: Блажно 2017

МнениеПубликувано на: 10 Яну 2018, 23:31
от Dejmos
И още едно предупреждение, този път за еластичната мрежа.
Избягвайте я, ако смятате да пресовате сушения колбас (луканка, роле "Трапезица"). Ластикът на мрежата се опитва да върне парчето месо (колбаса) към цилиндрична форма.
Не че не се получава, но ще трябва повече пресоване, по-често и за по-дълго време.

Re: Блажно 2017

МнениеПубликувано на: 11 Яну 2018, 00:25
от Dejmos
Понапълних тавана. 6 пуски, 1 бърсак, 8 чоризо, пастърми, 1 бресаола и 2 ролета "Трапезица" (общи около 24кг преди сушенето) . Плюс третата партида суджуци.
Но нулев успех с благородната плесен. Нклк парчета ги сложих с разпробит кашон в ъгъла на тавана, да са на тъмно и сравнително влажно - 65-70 процента. Пръсках ги повече от седмица по два пъти на ден и хвана само на бърсака, 2-3 кв.см. плесен.