Блажно 2017

Всичко за мезетата - Мръвки, салати, готварски рецепти ...

Модератор: mirix

Re: Блажно 2017

Мнениеот Dejmos » 27 Фев 2018, 18:11

След два месеца съхнене чоризото още е меко. Яко се прецаках като пълних с електрическата мелачка. Така стри сланината и омеси всичко, че има слой мас по червото и не съхне.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Блажно 2017

Мнениеот mirix » 28 Фев 2018, 11:14

То и аз пълних с електричката :) да видим какво ще излезе
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Блажно 2017

Мнениеот rajev » 22 Сеп 2018, 07:23

Здравейте колеги месояди.Искам да попитам за съвет как се пуши луканка?Миналата година като пълнихме луканките един дядо ми каза че ставало страхотно пушени с широколистни дърва ама не разбрах огъня под луканките ли се пали или на страна за да не се опечат ако е от долу.Аконякой е пушил да сподели.Поздрави
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Блажно 2017

Мнениеот Dejmos » 23 Сеп 2018, 11:37

Пушил съм меса на импровизирана пушилня, и топло, и студено. Топлото ставаше за 3-4 часа от сурово месо до готово за поднасяне. Обаче не ми се струва подходящо за колбаси като луканка, мазнината ще се стопи и ще развали вида.
Пробвай със студено, поне 5-6 часа. Огънят не просто настрана, а достатъчно далеч, та пушекът да е изстинала. Сложи един кюнец между огнището и кутията за опушване.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Блажно 2017

Мнениеот rajev » 23 Сеп 2018, 14:49

Как става студеното пушене?И каква е тая кутия?Този старец ми каза че луканките ги слага на саръци и пали огън в помещението и ставало страхотно.
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Блажно 2017

Мнениеот Dejmos » 23 Сеп 2018, 15:13

Е, той си има помещение за опушване. Ти едва ли имаш цяла неизползвана стая, в която да палиш огън? Ще ти трябва някакъв по-малък обем, затова казвам кутия. Аз опушвах на една стара готварска печка на дърва на двора. Палех огъня, поддържах го да тлее и да има само някое малко пламъче, колкото да не угасне, а от време на време хвърлях в огъня орехови черупки, лук, черен пипер и други подправки, за да ароматизирани пушека. Месото слагах върху обърната измита метална касетка над изхода за пушека, а отгоре покривах с метален казан за буркани.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Блажно 2017

Мнениеот rajev » 23 Сеп 2018, 20:14

Верно каза че и черупки от орехи се слагало.Човека палил огън в някакъв неизползваем гараж като отварял малък прозорец каза ми че опушването ставало 2-3 пъти по 15 минути май беше .
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Блажно 2017

Мнениеот ultrashock » 25 Сеп 2018, 09:19

Наскоро гледах предварване на Jamie and Jimmy и направиха демонстрация на самоделен уред за студено опушване. Ползват бъчви, но може да се направи с почти всичко дървено (шкаф, сандък, кутия). Ако имах двор, щях да имам едно такова приспособление за опушване на меса, сирена и т.н. Намерих и видеото:
https://www.channel4.com/programmes/jam ... 5437839001
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Блажно 2017

Мнениеот MadButcher » 26 Сеп 2018, 08:44

Остава да намериш и 100литрови бъчви от уиски, които после за нищо няма да стават. Иначе уред за студено опушване на тоя принцип: горивна камерка - димоотвод - камера за опушване, може да се направи по много други начини.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Блажно 2017

Мнениеот Dejmos » 01 Окт 2018, 12:19

https://www.google.bg/url?sa=t&source=w ... g4&ampcf=1

Имаше и един интересен вариант за студено пушене, но не го намирам. На дъното на кашона се слага плоскост, покрита с алуминиево фолио, в нея се забиват нклк гвоздея, и на тях се закача тесен дълъг улей с U-образна форма от ситна метална мрежа. Улеят се насипва с материала за опушване (не казаха какво е, но изглеждаше като талаш, вероятно от широколистна дървесина) и краят се запалва да тлее. Месото се слага на решетка или се окачва да виси, под него тавичка за сока и кашонът се затваря. Май трябваше малък отвор за въздух долу и да излиза дима отгоре.

Още нклк идеи

http://fastandfoodiest.com/?p=612

https://www.pinterest.com/pin/130534089 ... 20#details
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

ПредишнаСледваща

Назад към Мезе за бира, вино, ракия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron