Блажно 2017

Всичко за мезетата - Мръвки, салати, готварски рецепти ...

Модератор: mirix

Re: Блажно 2017

Мнениеот Foreigner » 28 Дек 2017, 18:30

Мене ме притеснява тази селитра. Някъде бях чел, че ако се замени с комбинация от захар и витамин С на прах (аскорбинова киселина) ефектът ще е същият, но няма да има никакви рискове. Някой ако е пробвал, да драсне 2 реда.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 225
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Блажно 2017

Мнениеот Martin » 29 Дек 2017, 11:49

Може да се замени и с червен пипер и чесън. За това в чоризото няма, дори и в комерсиалните варианти.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 927
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Блажно 2017

Мнениеот Dejmos » 30 Дек 2017, 01:21

Моят опит за чоризо.
1кг конско, 1,750 свинско, 0,750 телешко, 1,5кг гръбна сланина. Едро смлени, подправени по рецептата на дигиталния бушмен, но на две части - половината е с лют пипер на половина от минимума по рецепта, другата половина на макс.
Напълнени в изкуствени черва фибрус и вкарани в мрежа.

Един съвет - не използвайте електрическа месомелачка за да пълните подобен колбас. Върти бързо и докато избута сместа, я омесва много. Едрите парчета, така нужни според дигиталния, за да има чоризото правилна консистенция, бяха смачкани почти на пастет.

П.П. 100гр пушен пипер на 5 кила месо ми се сториха ужасно много, докато ги теглех... но си атояха перфектно след размесването.
Прикачени файлове
IMG_20171229_155312.jpg
5 кила чоризо
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 630
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Блажно 2017

Мнениеот mirix » 30 Дек 2017, 03:32

И аз правих 1 кг. дигитално чоризо, но кълцано.
Лично аз не съм много впечатлен, но не мога да кажа че е лошо.
За рожденния си ден бях направил плато. Снимки не качвам отказах се- все има проблеми...
От едната страна филе елена, от другата роле трапезица. В средата микс чоризо и телешка кайзер пастърма.
Ами на 80% най им хареса чоризото.
Викат вдичйо е супер, но.... Чоризото стана фаворитка.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 841
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Блажно 2017

Мнениеот Dejmos » 30 Дек 2017, 15:11

На вкус суровата кайма за чоризо много ми допадна.
Надявам се на добър резултат, въпреки че не използвах най-правилния червен пипер, а евтиния заместител - Пиемон де нещоси.

Две парчета затиснах, за да станат плоски и да изсъхнат бързо - нямам търпение да опитам.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 630
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Блажно 2017

Мнениеот dr_slavov » 01 Яну 2018, 20:54

20180101_194027.jpg

Ето го и моето. Като цяло много добър колбас. Изводи за следващия път:
- ще намаля сланината на 20%. Месото губи влага и се свива, а сланината не. Така накрая тя преобладава.
- за по добър вид, сланината трябва да бъде по-ситно накълцана
- ще намля количеството на пушения пипер с 10-15%. Приятно е, но маскира всички останали вкусове.
- лютия пипер трябва да се увеличи доста. В момента няма лютивина. Дори малкия ми син не го усеща, а той не яде люто. А чоризото трябва да бъде пикантно.
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 401
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Блажно 2017

Мнениеот Dejmos » 01 Яну 2018, 22:54

Лют пипер е много общо казано. Има слабо люти, но има и отровнолюти. Може би трябва да се разровим из линковете му, за да видим дали не става дума за някой конкретен вид/сорт/марка лют пипер.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 630
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Блажно 2017

Мнениеот dr_slavov » 02 Яну 2018, 11:06

Абсолютно си прав. Точно затова използвах този:
pushen-cherven-piper-sladak-1kg.jpg
, а не просто някакъв лют. Имат сладка и люта версия. Предполагам, че имат някакво стандартизиране. Не вярвам да мерят нивата на капсицина, но най-вероятно използват едни и същи сортове за да има поне някаква еднаквост.
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 401
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Блажно 2017

Мнениеот Dejmos » 10 Яну 2018, 23:31

И още едно предупреждение, този път за еластичната мрежа.
Избягвайте я, ако смятате да пресовате сушения колбас (луканка, роле "Трапезица"). Ластикът на мрежата се опитва да върне парчето месо (колбаса) към цилиндрична форма.
Не че не се получава, но ще трябва повече пресоване, по-често и за по-дълго време.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 630
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Блажно 2017

Мнениеот Dejmos » 11 Яну 2018, 00:25

Понапълних тавана. 6 пуски, 1 бърсак, 8 чоризо, пастърми, 1 бресаола и 2 ролета "Трапезица" (общи около 24кг преди сушенето) . Плюс третата партида суджуци.
Но нулев успех с благородната плесен. Нклк парчета ги сложих с разпробит кашон в ъгъла на тавана, да са на тъмно и сравнително влажно - 65-70 процента. Пръсках ги повече от седмица по два пъти на ден и хвана само на бърсака, 2-3 кв.см. плесен.
Прикачени файлове
IMG_20180110_225436.jpg
IMG_20180110_225425.jpg
IMG_20180110_225414.jpg
IMG_20180110_225351.jpg
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 630
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

ПредишнаСледваща

Назад към Мезе за бира, вино, ракия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron