Лимонада,швепс или...сироп от бъз.

Всичко за мезетата - Мръвки, салати, готварски рецепти ...

Модератор: mirix

Лимонада,швепс или...сироп от бъз.

Мнениеот mirix » 28 Май 2017, 18:42

Сега е сезона на свирчовината (дрън-бъз) или другите му имена. Храсти образно с бял цвят.
Рецептата за концентрат е следната:
30 цвята диаметър около 15 сме.
3 кг. захар
3 лимона.
3 пакета лимонова киселина.
3 литра вода.
Цветовете се измиват и се поставят в подходящ съд.
Налива се 3 литра вода.
Изсипват се пакетчетата лимонена киселина.
Лимоните се нарязват на кубчета около 2-3 см.
Изсипва се захарта и се разбърква добре.
Разбърква се 2-3 пъти на ден.
Някъде пишат че държат сместа така 24 часа. Лично аз я държа 48. След което бутилирвам.
След по дълъг престой ферментира и се газирва.
Ако искате да запазите за по дълго е желателно да се стерилизира.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 853
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Лимонада,швепс или...сироп от бъз.

Мнениеот lukata » 28 Май 2017, 23:51

Здравейте:
Правил съм подобна рецепта и си спомням,че има много приятен аромат.
Само,че беше просто сладък сироп-не знам за ферментацията,дали не трябва някаква мая :think:
Иначе самият цвят от бъз-знам ,че е полезен!
През почивните дни отиваме да наберем малко-и ще пробвам рецептата.
Поздрави:
lukata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 04 Юли 2016, 10:34
Местоположение: Чавдар

Re: Лимонада,швепс или...сироп от бъз.

Мнениеот Dave Lombardo » 29 Май 2017, 09:21

Ферментацията си тръгва като стой та гледай без никаква мая, достатъчно диваци има в самия цвят.
Миналата година жената направи и го затворихме в три бутилки от минерална вода. Оставихме ги в хладилника, на студено. Едвам излочихме едната (адски сладко нещо, дори и след стабилно разреждане с вода/сода), а другите две усетих, че почват да режат като бозичка. Бутилките се одървиха и съскаха като отвориш капачката (все си мислех, че жената издава тоя звук, но се оказа сиропа). За да не станат на вино ги преместих във фризера и все още стоят там.
Миналата седмица, когато вадех един хмел, ги видях и се замислих какво би се получило, ако ги бухна в някоя бира... Идеи?
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 170
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Лимонада,швепс или...сироп от бъз.

Мнениеот lukata » 29 Май 2017, 10:16

Това ми се струва много добра идея :D
Следващият път като правя вайцен-може да му направя едно бъзово чайче.
Ще пробвам пък да видим-може да измислим и нова рецепта-(Вайцен с бъс) предполагам,че ще стане добре!
Относно ферментацията- ОК ще пробвам с бъзовите дрожди!
lukata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 04 Юли 2016, 10:34
Местоположение: Чавдар

Re: Лимонада,швепс или...сироп от бъз.

Мнениеот st_jivko » 29 Май 2017, 11:09

И за лагер е добра подправка бъзът.Сушен.
Само да не се прекали с него.2 гр. на литър мъст е достатъчен.
Варя го с ароматната порция хмел-до 10 мин.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 300
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Лимонада,швепс или...сироп от бъз.

Мнениеот Dave Lombardo » 29 Май 2017, 11:45

За лагер все още не съм достатъчно ъпгрейднат, нито откъм оборудване, нито откъм ноу-хау :)
Вайцен е добра идея. :think:
Замислих се и за един дубел, като вместо кенди или бяла захар, да люсна едното шише в казана. Друг е въпросът дали след един час варене ще остане нещо от аромата... а ме е страх да го слагам във вторичен ферментатор, точно заради диваците, които започнаха ферментацията в сиропа... :?
от друга страна, след едногодишно замразяване колко ли от тях ще са оцелели?... :roll:
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 170
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Лимонада,швепс или...сироп от бъз.

Мнениеот Martin » 29 Май 2017, 14:54

Тази ще е третата поредна година, при която целият бъз от двора отива в бидона и после на казана за ракия. Става невероятна! Сиропи не пием, има бира за тази цел.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 980
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Лимонада,швепс или...сироп от бъз.

Мнениеот lukata » 29 Май 2017, 15:05

Мда сиропа си е за кашлица :D
lukata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 04 Юли 2016, 10:34
Местоположение: Чавдар


Назад към Мезе за бира, вино, ракия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта