Страница 1 от 1

Луканка

МнениеПубликувано на: 19 Фев 2016, 23:31
от mirix
Такааа, да открехнем и темата за луканката.
За първи път ще правя и понеже забравиха да ми дадат оригинална рецепта, а разполагам с екзотични подправки си я сътворих. Нямам намерение да развивам теории колко части от кое и.....
Та моята ще е 100 % свинско. Телешкото отива за суджуци.
Не ми се цапаше машинката, а и бях загрял след кълцането за поредната пуска. Накълцах месото на около 5х5 мм.или половин сант.
На 1 кг. добавих следните подправки:
Сол. 25 гр.
Захар 8 гр.
Чер пипер 1 гр.
Кардамон 0,3 гр.
Кориандър 0,3 гр.
Бахар 0,3 гр.
Кимион 0,5 гр.
Обърквам добре и чакам 3 дена в хладилника да зрее. За съжаление нямам естествено черво. После ще ходи в колагеново.
Резултат очаквайте след около месец.
За сега само това:
IMG_20160219_221437.jpg

Re: Луканка

МнениеПубликувано на: 22 Фев 2016, 22:13
от mirix
Такааа, след консултация с експерт разбрах че кардамона и кориандъра били несъвместими вкусове, но ще видим. Добавих и по 1 гр. кг. чесън на прах.
2 бр. и една буба за бързо съхнене кълцано свинско. Един брой телешка кайма. Пък ще видим какво ще стане.
IMG_20160222_210159.jpg

Re: Луканка

МнениеПубликувано на: 25 Фев 2016, 22:50
от Dejmos
Несъвместими вкусове... е въпрос на вкус.
Ако ти харесва комбинацията, няма значение какво ти говори някой.
Но ако тестваш комнинация от подправки за пръв път и не знаеш дали ще ти хареса, е добре първо да пробваш с малко количество. Примерно половин килограм кайма със съответното количество подправки, но солта намалена наполовина. Изпичаш и пробваш.

Ако не ме лъже паметта, подправките за луканка са черен пипер, кимион и смлян бахар. С последните две внимателно, че превземат вкуса. Не помня точните пропорции.

Re: Луканка

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2016, 08:12
от mirix
Притиснал съм ги между дъски сега да се сплескат малко. Утре ще ги кича пак да заветрят и после пак под дъските.

Re: Луканка

МнениеПубликувано на: 27 Фев 2016, 13:36
от knasfas
Някой знае ли от къде могат да се намерят подобни изкуствени черва в Софията?
Няма ли опасност топлото време да изиграе лоша шега на бъдещото мезе?

Re: Луканка

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2016, 20:55
от mirix
Малко рано, но опитах.
IMG_20160304_194803.jpg

На вкус не е лоша. Липсва и нещо, може би едно студено опушване. Най вкусно е като вземам едновременно свинско и телешко парченце.
IMG_20160304_193851.jpg

Re: Луканка

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2016, 08:30
от rajev
Mirix респект пред всички мезета който правиш, ама тия луканки ми изглеждат малко дебели.
Правата луканка 12 часа трябва да е вее вятър и после 12 часа подтисната с много тежести.
На маса се слага картон нареждаш луканките като между тях да има поне 2 см място.Върхху луканките пак слагаш картон и върху картона или еднакви дъски или аз имам една дървена плоскост и върху плоскоста яко тежести аз слагам повече от 200 кг -камъни,тухли,туби с ракия каквото се сетиш и така всеки ден докато станат 12 часа вятър 12 часа тежести стават чудни.

Поздрави

Re: Луканка

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2016, 20:33
от mirix
IMG_20160226_075550.jpg

Аз ползвам дъски със стяги. Мисля по горе образно се добива представа. Луканката е с дебелина около 15 мм. Мисля че е нормално. Просто на тъмно не стават ксчествени снимки с гсм.