Страница 9 от 10

Re: Пуска

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2018, 09:09
от mirix
Във фризера определено ще се промени вкуса. Лошото е че сезона на дървата отминава и пепел по трудно се събира.

Re: Пуска

МнениеПубликувано на: 22 Юни 2018, 08:24
от Dejmos
Съхранявам две парчета пуска в малко кашонче, здраво натъпкано с дървесна пепел и плътно завито с хартиена лента, каквато едно време ползваха за запечатване на кашони. Кашончето е в мазето, при температура 22 градуса и влажност 75-80%. Вече около 3 месеца.
Това добри условия за съхранение ли са?

Re: Пуска

МнениеПубликувано на: 22 Юни 2018, 11:50
от dr_slavov
Както е в кашончето, но без да го отваряш, го пускш до Еконт Шумен. Максимум до два дена ще имаш точен, обективен и научно обоснован отговор дали условията на съхранение са добри. :lol:

Re: Пуска

МнениеПубликувано на: 22 Юни 2018, 13:44
от Bones
Температурите не трябва да надвишават 15 градуса по Целзий. Над тях се ускоряват процесите на окисление, особено при мазнините. Започват и да се топят, което ще доведе до изпълнена с кухини, супер мазна топка.

Увивай в салфетки, домакинско фолио и в хладилника. Преди това все пак провери дали не са тръгнали...

Re: Пуска

МнениеПубликувано на: 09 Юли 2018, 20:32
от Dejmos
Реших да извадя пуската, притесних се да не съм я прецакал. В пепелта бях заровил две парчета, едното е идеално - добре изсъхнало, без миризма на гранясало или предстояло, запазен тъмночервен цвят и се усещат ароматите на подправките и праза.
Другото не е добре. Пак няма мирис на гранясало, но има дъх на старо месо, на престояло, а цветът отива към кафеникаво.
И на двете парчета сланината се е запазила, не е стопена, няма течаща мазнина при срязване.

Доброто парче няма въздушни джобове, лошото има. Отдавам го на лошо натъпкване.

Явно съхранението в пепел е нож с две остриета. Добре оформената и правилно натъпкана пуска печели от това, но ако има останал въздух между парчетата месо, рискуваме да изхвърлим едно иначе добро мезе.
Повече няма да слагам в пепел. Ще оставям да съхне един месец повече и после вакуумирана и във фризера.

Re: Пуска

МнениеПубликувано на: 10 Юли 2018, 22:38
от mirix
Има ли въздух, дишат гадовете. Аз даже мухал съм намирал във въздушната междина. Пепелта е много добър изолатор по принцип. Незнам ако се зарови във пепел и да седи в хладилник кака ще се отрази.

Re: Пуска

МнениеПубликувано на: 11 Юли 2018, 18:29
от cervesa
mirix написа:Има ли въздух, дишат гадовете. Аз даже мухал съм намирал във въздушната междина. Пепелта е много добър изолатор по принцип. Незнам ако се зарови във пепел и да седи в хладилник кака ще се отрази.


Добре,се отразява!

Re: Пуска

МнениеПубликувано на: 25 Яну 2019, 00:37
от Dejmos
Днес подготвих плънката за пусната, която ще тъпчем утре.
По 4-4,3 кг шол, плешка и флейки, съгласно рецептата. Флейки имаха ципи за махане, но плешката беше ужас. Накрая взех да ги деля с по малко месо и сложих изрезките да се сварят, ще изкарам месо за една супа.

След отделяне на месо за един тиган, ми останаха точно 11 кг. Сложих им на килограм по 8гр захар, 40гр сол, 4гр кимион (миналогодишната беше с 3 и ми е малко, а всичките 6 по рецептата ми се струват много), 4гр зелен и 2гр черен пипер. Ливнах към 400гр водка (евтина, не Абсолют като миналата година) и половин кило праз, от който около 400гр зелената част. Месене 10-15 минути и в хладилника.

Ако жената не забрави да накисне мехурите утре по обяд и ако не се откаже заради миризмата, утре е големият ден.

Добре се отразява.

Това ми дава надежда. Само че дали е проблем, че в единствения подходящ хладилник зрее сирене на 11 градуса? Не се притеснявам от температурата, а от разните млечно-кисели бактерии...

Re: Пуска

МнениеПубликувано на: 25 Яну 2019, 10:13
от mirix
Аз мисля да си правя един хладилник само за мезерлъци и по малко да залагам. Не ми се занимава с фризери и ..... Друго си е свежото. Вярно че лятото го няма това хубавото мясо ама :)

Re: Пуска

МнениеПубликувано на: 26 Яну 2019, 01:54
от Dejmos
Допустимо ли е мехура на пуската да се пробие тук-там, за да излязат мехурчета въздух?