Страница 1 от 10

Пуска

МнениеПубликувано на: 11 Фев 2016, 00:06
от mirix
Нейде из форума бях писал за пуската. Смятам за необходимо този забравен деликатес да бъде в отделна тема. Та така. Това е втората ми пуска, която събра 1.5 кг. мясо.
Рецептата е следната за 1 кг. месо:
40 гр. сол. - някои ще кажат прекалено е, но за дълго 9 месечно зреене това е консерванта.
6 гр. чер пипер
6 гр. кимион
40-50 гр. ситно нарязан праз- зелената част.
40-50 мл. твърд алкохол.
15-20 мин. бъркане на сместа.
Препоръчително е свинско месо от плешка и бут и шарено месце със сланинка.
Нарязва се на кубчета около 2-3х2-3 см. На едро. Смесва се с подправките и нарязания праз. Оставя се в хладилника поне за 24 часа и после се пълни. Трябва да се натъпче добре и да се изкара максимално въздуха.
Съхне около 3 месеца на проветриво място и после се заравя за около 6 в дървесна пепел.
Рецептата съм я взаимствал от дзверски вкусно на бай Мити и ще дам линк за по подроба информация и история.
Първата ми пуска беше малка около 1 кг. И стама детска, така че няма да види пепел. Ще виси докато се стопли ще бъде сверски изядена. Ето малко разкази в картинки.
Пълнежа с подправките.
IMG_20160210_220143.jpg

Готова напълнена
IMG_20160210_222147.jpg

Шинирана изкаран въздух и сложени черва за запечатване
IMG_20160210_223522.jpg

С канапа готова за увисване
IMG_20160210_224147.jpg

Re: Пуска

МнениеПубликувано на: 11 Фев 2016, 14:15
от mirix
Ето и обещания линк:
http://batimiti.blogspot.bg/2015/01/blog-post_31.html

Re: Пуска

МнениеПубликувано на: 20 Фев 2016, 18:59
от mirix
Хм, поредната пуска претърпя леко произшествие на края на пълненето.
IMG_20160220_121715.jpg

Наложи се доктора да кърпи и червосва.
IMG_20160220_122400.jpg

Ще видим как ще протече процеса на съхнене

Re: Пуска

МнениеПубликувано на: 28 Фев 2016, 21:38
от mirix
Честно да ви кажа не издържах. Обрязах първата пуска, а средната и част оставям да доизсъхне в хладилника.
Прилежно предлагам снмков материал.
IMG_20160228_132845.jpg

IMG_20160228_135600.jpg

IMG_20160228_143907.jpg

Изненадващо специфичен и приятен вкус.

Re: Пуска

МнениеПубликувано на: 26 Мар 2016, 21:54
от mirix
Закривам сезона на пуските с последната порция. Достигнах до извода че сушените мехури миришат по гадно от колкото пресен, но...
IMG_20160326_170635.jpg

Това е положението в кафеза. А ето и пълначите.
IMG_20160325_194639.jpg

IMG_20160325_194746.jpg

Re: Пуска

МнениеПубликувано на: 01 Юли 2016, 20:08
от mirix
Тази същата сцепената... Няколко месеца по късно.
Измита... и нарязана
IMG_20160701_190722.jpg

IMG_20160701_191455.jpg

IMG_20160701_193134.jpg

Малко е минал сезона попресъхнала е о е малко соленичка инак пие бира.

Re: Пуска

МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2017, 11:50
от rajev
Миро ,от къде да си намера пуска и черва в какви магазини да ги търся.Поздрави

Re: Пуска

МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2017, 22:13
от mirix
Мехурите ги купувах от Пловдив май през ОЛХ. Ще ти пратя номера на жената, от която взех. Свинско месо където знаеш че има читаво!

Re: Пуска

МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2017, 10:03
от Dejmos
А колко всъщност пепел е необходима? Колко дебело трябва да се затрупа, само засипана или плътно утъпкана и може ли пепелта да се ползва повече от веднъж?
В какъв съд трябва да стои с пепелта - сандък, кутия, запечатан найлонов плик... (т.е. да пропуска или не въздух)?

Re: Пуска

МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2017, 12:07
от rajev
Добре ,ще чакам номера .Ама тия мезета вече искат червено вино :D