Страница 2 от 2

Re: Суджук!

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2016, 17:25
от mirix
Моята е класическа за Горнооряховски суджук(21 гр. сол 3гр. чер пипер и 3 гр. кимион) с малко изменение. Аз сложих 21 гр. сол , 2 гр. кимион и по 1 гр. чубрица -100% телешко месо. Исках да сложа и малко агнешко ама не успях да намеря.

Re: Суджук!

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2016, 17:28
от mirix
IMG_20160203_150352.jpg

IMG_20160203_145404.jpg

Re: Суджук!

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2016, 18:10
от Foreigner
Не казваш от коя част на телето е месцето...

Re: Суджук!

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2016, 18:21
от mirix
От която са ми резнали. В едно съседно село като голят заръчвам и на 2 пъти ми го караха. Предполагам плешката. Няма много ципи и жили, много е арно месцето. и 1 рибица взех към 4 кг ще ходи да пастърми

Re: Суджук!

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2016, 20:34
от Dejmos
Скоро не съм правил, но ето нашата рецепта:
Чисто свинско и телешко месо и малко сланина (не мазно месо, а именно твърда сланина).
Месото се изчиства от ципи и жили и се нарязва на парчета 3-4 см. Накълцва се и сланината.
Подправки за килограм - 20 гр сол, 3 гр. черен пипер, по 1-2 гр чубрица и кимион (тук има вариации, не всички обичат кимион), 1 гр натриева селитра (ако намерим, тогава слагаме и 1 гр захар).
Счуква се чесън и се размива в малко вода. Прецежда се и водата се изсипва върху парчетата месо и сланина, добавят се подправките и се размесва добре. Покрива се и преседява на хладно едно денонощие.
Смила се, премесва се още веднъж, смила се пак и се пълнят червата. Нататък си го знаете.

А, да. Последният път суджука не го оформих както е обичайно. Оставих го на по-къси парчета и го връзвах само в единия край. Станаха леко извити парчета, които се разточваха (ползвам дебела точилка или бирена бутилка) по-добре и изсъхнаха по-равномерно.