Страница 3 от 4

Re: Откриване сезон 2015/2016

МнениеПубликувано на: 24 Дек 2015, 09:59
от Dejmos
knasfas написа:Я раздуйте за тоя свински врат, че вече втора година мечтая да си спретна някакво подобие на роле Трапезица, ама все някой ме спира с негативните си прогнози :D
Dejmos, ако правилно разбирам осоляваш го 2-3 дни в /морска или обикновена сол?/ След това го мажеш с чесън, пипер и го държиш в хладилник 3 седмици и чак след това го опваш на простора?


Осолявам с обикновена. Откакто разтворих морска за нещо и видях колко боклук падна на дъното, ползвам само готварска. Сол като сол, все е NaCl.

В общи линии си разбрал.
Вземам цяло парче врат, разцепвам го по дължина, изрязвам стърчащи парченца. Всяка парче поотделно претеглям, поръсвам равномерно с 40-45 гр сол на кг месо и слагам в плик с цип в хладилника. Обръщам всеки ден. Като си пусне водата, след 2-3 дни, вадя месото.
Счуквам чесън със сол. Намазвам месото. Ръся с подправката за скара или със едър черен пипер.
Малко за пипера. Счуквам зърна в гранитно хаванче и пресявам с едро сито. Каквото не мине - обратно в хаванчето. Каквото мине, сея със ситно сито и подправям с което остане в него.
След подправянето слагам в плик с цип, който потапям внимателно във вода при запечатването, за да изгоня въздуха. Връщам в хладилника и държа около месец (поне 3 седмици, изваждането зависи и от времето навън, да не е топло), като обръщам през 2-3 дни.

Измивам кабелни превръзки, отрязвам краищата под ъгъл, пробивам месото директно с тях, слагам малко чесън на дупките и окачвам да съхне.

Вкусът е малко различен от купешкия, вероятно заради липсата на черво.


А аз може ли да помоля за рецептата на пуската? И за бабека. И малко подробности за узряването е пепел?

Re: Откриване сезон 2015/2016

МнениеПубликувано на: 24 Дек 2015, 12:19
от mirix
За да не преразказвам може да видиш от тук.
http://batimiti.blogspot.bg/2015/01/blo ... 1.html?m=1
Аз направий комбинация, между ябълковската и филевската. Сложих червен пипер малко. Лук не съм слагал, само праз.

Re: Откриване сезон 2015/2016

МнениеПубликувано на: 25 Дек 2015, 20:29
от mirix
Започна се!
IMG_20151225_183223.jpg

IMG_20151225_185756.jpg

IMG_20151225_185803.jpg

Re: Откриване сезон 2015/2016

МнениеПубликувано на: 26 Дек 2015, 00:25
от Foreigner
Такааа. Нещата очевидно загрубяха. За да останем в рамките на феърплея, някои хора да споделят откъде човек може да си купи тези сухи свински мехури... 8-)

Весела и щастлива Коледа на всички!

Re: Откриване сезон 2015/2016

МнениеПубликувано на: 26 Дек 2015, 11:51
от mirix
Това не е от мехура, а от стомаха. Инак гледах в олх май има. Ние колнахме едно прасе и затова имам мехур.

Re: Откриване сезон 2015/2016

МнениеПубликувано на: 13 Яну 2016, 12:23
от Dejmos
В момента врат на промоция в Кауфланд. Цяло парче за под 6лв килото.
Ако не бях заредил простира с карначета и ако нямах два врата да отлежават в хладилника щях да взема 2-3.

Re: Откриване сезон 2015/2016

МнениеПубликувано на: 13 Яну 2016, 14:15
от bojo
У наше село я има тая промоция и аз да не остана назад скочих на две вратлета за суджуци. Да ама греда - месото миришеше и го върнах без никакви разправии, ами и талон за 1лв ми дадоха за покупки. Явно си знаят стоката.

Re: Откриване сезон 2015/2016

МнениеПубликувано на: 13 Яну 2016, 17:52
от mirix
Праното месо не съхне тъй бързо като кланото :D . Добре че си му усетил аромата, инак щеше да го сушиш половин година!

Re: Откриване сезон 2015/2016

МнениеПубликувано на: 13 Яну 2016, 18:50
от Foreigner
Завърших първия опит с пуска - на външен вид и аромат засега съм много доволен

1.jpg


Сложих го в мазето на отворен прозорец. Въпросът ми е за колко време изсъхва добре - в нета четох за около 2 месеца. Важен извод, като гледам шевовете - много е хубаво, че навремето не са ми минавали мисли да ставам хирург. 8-)

Re: Откриване сезон 2015/2016

МнениеПубликувано на: 13 Яну 2016, 23:37
от mirix
Ооо чудесно изглеждат. Чак аз ти завиждам благородно. 2-3 месеца на проветриво и после се заравят във дървена пепел. Там зреят около 6 месеца и се вадят от жътва чак до гроздобера. Е това ако са големи като футболна топка. Моята се сви и стана колкото 2 юмрука. Края на февруари март заминава под ножа.