Страница 4 от 4

Re: Хляб с квас вместо мая

МнениеПубликувано на: 27 Яну 2016, 13:51
от Plamen11
На мен ще ми е интересно.Повечето неща и аз така ги правя.Не се бях сетил за боза.Тази на Хармоника я знам и ми харесва.Мислих си за малко кисело мляко, но така или иначе за сега ми се получава кваса без проблем.Четох, че и водата е от значение.Аз ползвах филтрирана с кана.От баба си знам, че са ползвали нахут и ставало добре.Чел съм също и за хмел.Има разни магазини, които продават различни пълнозърнести брашна без добавки, а и имат от онези мелници, тип домашни, с които могат да смелят зърно.Аз си взех лимец и ми го смляха, а преди това, за кваса, бях взел пшенично готово брашно, но без подобрители и др. и с него се получи без проблем.Довечера мисля да извадя кваса от хлядилника и да видя дали ще успея да го задействам.


-------------------------


Опитах това, което е показано в този клип .Разбира се тестото не ми се получи същото.Нямаше нищо общо.Не беше така еластично, а си лепнеше доста и добавях малко брашно.Въпреки това се получи най-хубавия хляб с квас, който съм правил до сега.Не, че съм правил много, но все пак е нещо.

Изображение

Re: Хляб с квас вместо мая

МнениеПубликувано на: 12 Фев 2016, 12:38
от asenr
Вчера сварих един вайцен и като гледам как върви ферментацията, май WB-06 ще са дрождите за хляб :) Като бутилирам другата седмица, ще замеся един тестов да видим какво ще стане :mrgreen:

Re: Хляб с квас вместо мая

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2016, 14:10
от asenr
Вчера видях жената да мери брашно да прави хляб с машината и вместо мая й сипах една препълнена супена лъжица от утайката на вайцена. Стана си много хубав нормален хляб, втаса бързо, бухна добре и нямаше нито бирен аромат, нито горчивина от хмела.

Re: Хляб с квас вместо мая

МнениеПубликувано на: 09 Юни 2017, 09:20
от MadButcher
И аз четох различни статии посветени на квасения хляб. То не бяха мнения на мами с хиляди обстоятелства, то не бяха високопарни фрази, то не бяха шаманизми(бъркане с дървена лъжица по посока на часовника). Общо взето почти нищо не разбрах :D Тук май най-добре е обяснено. Та: оня ден намерих едни полепнали остатъци от дрожди, останали от последната варка по шишенцето от магазина, сложих им едно парченце хмел и кафена лъжичка захар, вода до горе и след 48ч. вече имаше действие. Брулнах ги върху 3 лъжици грахам на мелницата от с.Балван (брашна без добавки) и веднага "шупна". Днес вече дава сериозни признаци за ферментация. Има чудесен бирен аромат. После знам, че следва някакво захранване. Експериментът продължава...

Re: Хляб с квас вместо мая

МнениеПубликувано на: 15 Юни 2017, 00:04
от Dejmos
Но това ще е хляб с мая, не с квас.

Re: Хляб с квас вместо мая

МнениеПубликувано на: 16 Юни 2017, 21:25
от MadButcher
Мдааа...има резон, но пък иначе стана. Хрупкав, ароматен и доста различен от обикновено. Експериментът продължава с друга смес