Бут по Еленски

Всичко за мезетата - Мръвки, салати, готварски рецепти ...

Модератор: mirix

Re: Бут по Еленски

Мнениеот daniel.trifonov » 04 Окт 2013, 15:31

Такива работи бързо свършват, чак ми чудно как си го запазил досега. :D
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Бут по Еленски

Мнениеот mirix » 04 Окт 2013, 15:35

От едно време нашите правеха сушен бут , но вкуса никога не ми е допадал. Толкова време мина , но не ми се е променил вкуса, все още не ми е от любимите. :roll:
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Бут по Еленски

Мнениеот misho5kov » 29 Дек 2013, 12:45

И аз реших да пробвам с един бут от коледното прасе, обелих го и поръсих и покрих целия със сол. Сложих го в една голяма кофа да зрее. Имам един два въпроса - трябва ли да се поръси с вода от горе, или само със суха сол да остане бута?
За 45 дни трябва ли да се преглежда и пренарежда бута или не може да се пипа?
Предварително благодаря за съветите!!
misho5kov
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 11 Мар 2013, 21:12

Re: Бут по Еленски

Мнениеот mirix » 29 Дек 2013, 15:05

misho5kov има 2 варианта. Единият е сухо осоляване, като е хубаво кофата да има отвор отдолу защото изтича кръв и да не се задържа. Другия вариант е да кисне в така наречената саламура(Вода и сол), а някой слагат вътре и зелева чорба. След като всичко е покрито със сол няма какво да пипаш, освен ако се оголят някои места да ги досипеш със сол.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Бут по Еленски

Мнениеот misho5kov » 29 Дек 2013, 15:34

Благодаря ти много, аз съм сложил на дъното сол, после бута и от горе пак сол - 8 кг. Притеснява ме дали контактува по цялата си площ със солта, но ще видим какво е станало след 45 дни. Весела Нова Година!!!
misho5kov
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 11 Мар 2013, 21:12

Re: Бут по Еленски

Мнениеот mirix » 30 Дек 2013, 14:55

А кръвчицата която си пуска бута къде отива на дъното ли остава?
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Бут по Еленски

Мнениеот misho5kov » 31 Дек 2013, 09:25

Да, нямам дупки на кофата и за това мисля да му направя ревизия след две седмици и ако има кръв по дъното да сменя цялата сол. На дъното имам около 3 см. сол и мисля, че няма да имат досег с месото.
misho5kov
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 11 Мар 2013, 21:12

Re: Бут по Еленски

Мнениеот misho5kov » 11 Фев 2014, 23:09

След 45 дни в солта му дойде ред за следващ етап!!
IMAG1217.jpg

Измит е в зелева чорбичка и закачен за отцеждане. Утре ще го поставя в мрежа и на гредата....
Прикачени файлове
IMAG1219.jpg
misho5kov
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 11 Мар 2013, 21:12

Re: Бут по Еленски

Мнениеот mirix » 11 Фев 2014, 23:37

Чудесно , само гледам няма сланинка по него ;). Май си го правил по "Мишовски"
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Бут по Еленски

Мнениеот misho5kov » 13 Фев 2014, 22:40

Ами то че е по "Мишовски" е ясно!! Ама нямаше сланина прасето, а и инструкцийте са да се свали сланинката /ако има/.
Та за това е така.
Поздрави!!!
misho5kov
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 11 Мар 2013, 21:12

ПредишнаСледваща

Назад към Мезе за бира, вино, ракия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron