Проект Домашен Чедър

Всичко за мезетата - Мръвки, салати, готварски рецепти ...

Модератор: mirix

Проект Домашен Чедър

Мнениеот ВескоВарна » 16 Апр 2020, 20:26

Намерих от къде да вземам качествено мляко и докато кравите са още на зоб натрупах доста бяло сирене. Като фен на чедъра обаче винаги съм искал да пробвам да направя. Проблемът е, че липсват използваните месофилни култури, някъде прочетох, че могат да се заменят с домашно масло или кисело мляко минало през фризер. Не ползвам и оцветител. Лошото е, че ще разбера какво съм направил след 6месеца.

Ето какво се получи от 10л мляко:

Проект Чедър опит 2

chedder2.jpg
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Проект Домашен Чедър

Мнениеот mirix » 19 Апр 2020, 20:06

Чедъра не знам дали ще се получи, но като поузрее сиренцето може да пробваш да го запечаташ с восък.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Проект Домашен Чедър

Мнениеот Dejmos » 24 Апр 2020, 08:53

Дали в качествения чедър има живи бактерии? Ако да, можеш да пасираш малко чедър в млякото.
Аз така пробвах да правя синьо сирене, но не съобразих, че в хладилника няма да се развива плесента.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Проект Домашен Чедър

Мнениеот ВескоВарна » 05 Юни 2020, 10:13

За момента има проблем с плесените, ексфолирах със сол и опаковах в хартия за печене и стреч фолио. Едната пита продължава генерира мухал, другата се стабилизира. По оригиналната винтидж технология чедъра се опакова в свинска мас и платно(тензух). Може да пробвам. Съхранява се при 10-15С за да продължава да зрее.
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05


Назад към Мезе за бира, вино, ракия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта