Проект Домашен Чедър

Всичко за мезетата - Мръвки, салати, готварски рецепти ...

Модератор: mirix

Проект Домашен Чедър

Мнениеот ВескоВарна » 16 Апр 2020, 20:26

Намерих от къде да вземам качествено мляко и докато кравите са още на зоб натрупах доста бяло сирене. Като фен на чедъра обаче винаги съм искал да пробвам да направя. Проблемът е, че липсват използваните месофилни култури, някъде прочетох, че могат да се заменят с домашно масло или кисело мляко минало през фризер. Не ползвам и оцветител. Лошото е, че ще разбера какво съм направил след 6месеца.

Ето какво се получи от 10л мляко:

Проект Чедър опит 2

chedder2.jpg
Варка -31бр.
Малц -319,1кг.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 182
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Проект Домашен Чедър

Мнениеот mirix » 19 Апр 2020, 20:06

Чедъра не знам дали ще се получи, но като поузрее сиренцето може да пробваш да го запечаташ с восък.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 915
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Проект Домашен Чедър

Мнениеот Dejmos » 24 Апр 2020, 08:53

Дали в качествения чедър има живи бактерии? Ако да, можеш да пасираш малко чедър в млякото.
Аз така пробвах да правя синьо сирене, но не съобразих, че в хладилника няма да се развива плесента.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13


Назад към Мезе за бира, вино, ракия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта