Блажно 2019

Всичко за мезетата - Мръвки, салати, готварски рецепти ...

Модератор: mirix

Блажно 2019

Мнениеот mirix » 05 Ное 2019, 22:08

Нека спазим традицията и да открием сезона. Аз още нищо не съю правил, но съм открил нови суровини, изчистих мазето да вкарам кафеза. На вън никакво сушене вече. Проекта за пастърматор в горов, времв да го изпълня липсва.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 907
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Блажно 2019

Мнениеот MadButcher » 06 Ное 2019, 09:16

Подтовям и аз сезона. Засега правя само пуширана шунка, че хлапетиите питат за мезета, а тя не иска сушене. Ще поръчва стартерни култури за месо, но се чудя от къде и ако някой даде акъл, ще съм му благодарен. Има вече и договорки и с някои производители на месо в района. Точим ножовете и мислим рецепти.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 267
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Блажно 2019

Мнениеот dr_slavov » 06 Ное 2019, 15:30

Аз миналата година взех от тук, но времето се стопли и не можах да изпробвам продукта. Пакетчето все още е в халдилника. Тази година по-навреме. Имам обвивки и мрежа, твърдо съм решил колбаси с ферментация. Разбира се стандартните, чоризо и телешки суджук не ги броя, те са задължителни.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 507
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Блажно 2019

Мнениеот biolander » 12 Ное 2019, 14:03

Аз съм ползвал тези https://yo-aktiv.com/products/yo-aktiv-homemade-meat-starter-culture. Поръчвах ги покрай закваската за кисело мляко.
Може ли линк за ластичната мрежа?
Топлото време ме бави да стартирам таз година.
biolander
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 22 Май 2019, 12:03

Re: Блажно 2019

Мнениеот MadButcher » 26 Ное 2019, 11:13

И аз поръчах йоактив, съчетах поръчката със заксавска за кисело мляко. Със стартерните култури направих 10кг. смес телешки и свинско, вече съхне. Пастърма 5 кг. телешко и биволско, прясно снабдени от локални производители пък да видим. Идва ред на филе елена.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 267
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Блажно 2019

Мнениеот dr_slavov » 26 Ное 2019, 12:20

biolander написа:Може ли линк за ластичната мрежа?
Пропуснал съм въпроса. Съжалявам. Ето от тук.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 507
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Блажно 2019

Мнениеот rajev » 08 Дек 2019, 08:12

Да подкарам и аз ,че виното е готово вече
Прикачени файлове
20191207_173819_resized (1).jpg
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 401
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Блажно 2019

Мнениеот MadButcher » 12 Дек 2019, 13:44

Дегустациите започнаха. Вдясно е телешка, вляво биволска пастърма. Суджук - смес телешко и свинско 50/50. Стартерни култури на Йоактив. Подчертан аромат и цвят. Месото за суджука стои 24 подготвено за мелене с подправките, след пълненето стана за 2 седмици. Пастърмата само сол без кайзеровка. Биволското има уникални качества за тоя вид продукт.
Прикачени файлове
bastarma.jpg
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 267
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Блажно 2019

Мнениеот Martin » 12 Дек 2019, 14:00

Ванка,
И аз имам от тея културни бацили.
Ще има касаплък тоя уикенд.
Как ги добави при пастърмите?
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1044
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Блажно 2019

Мнениеот MadButcher » 12 Дек 2019, 14:56

Мартине, на пъстърмата не съм слагал, там и без това материала беше само 5кг.Сложих на суджука 1пак. за 10кг. че той е по-труден за сушене и се прави с доста по-малко сол. Единственият начин за пастърмата, който ми хрумна е с кайзеровката преди сушене, но аз не правих кайзеровка. Не знам дали е подходящ вариант ако пастърмата се прави със саламура да се разтворят в саламурата. При мене стоя суха в сол, след което изкисвам.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 267
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Следваща

Назад към Мезе за бира, вино, ракия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта