Страница 1 от 1

Пилзнер

МнениеПубликувано на: 08 Ное 2012, 17:36
от victoryvt
Аромат :
Богат с комплексност на малц и пикантен цветен хмелов букет - Жатец (Saaz) обикновено, както и Халертау.
Известно количество диацетил се допуска , колкото за аромат. Иначе е чиста без плодови естери.

Външен вид :
Много бледо злато до дълбоко лъскаво злато, брилянтен до много чист цвят, с гъста дълготрайна, кремаво бяла пяна.

Вкус :
Богат, комплексен малцов, комбиниран с ясно изразена, но мека и закръглена горчивина и пикантен вкус от ароматичния Жатец или Халертау.
Малко диацетил се допуска без да натрапва. Горчивината е характерна, но без да е груба.
Послевкусът е балансиран между малцов и хмелов. Чист без плодови естери.

Усещане в устата:
Със средно тяло, средна газировка.

Общо впечатление :
Резлива, комплексна и добре закръглена и едновременно освежаваща.

История :
За пръв път варена през 1842г., този стил бира е бил тогава светъл леко оцветен вид.

Коментари :
Използва бохемски ечемичен малц и декокционен метод за озахаряване, който придава силен малцов характер.
Жатецки хмел, Халертау, както и слабо сулфатни и слабо карбонатни води водят до удивително мек и закръглен хмелов профил.
Традиционните дрожди могат да оставят лека диацетилова нотка на заден план.
Декстрините добавят още тяло, както и лекото усещане за диацетил увеличава пълнотата във вкуса.

Суровини:
Мека вода с ниска минерализация, Жатецки хмел, Моравски малц, Чешки лагерни дрожди.

Представители :
Pilsner Urquell, Krušovice Imperial 12°, Budweiser Budvar (Czechvar in the US), Czech Rebel, Staropramen, Gambrinus Pilsner, Zlaty Bazant Golden Pheasant, Dock Street Bohemian Pilsner